Rakkauden kaksoiskäsky: ihmisarvoa ja rajoja

Jeesus opetti lain ja profeettojen sanoman kiteytyvän rakkauden kaksoiskäskyssä. Rakasta Jumalaasi ja lähimmäistäsi kuten itseäsi. Lähimmäisen rakastaminen toteuttaa sosiaalipsykologien kuvaamaa resiprookkisuuden eli vastavuoroisuuden periaatetta. Siitä kumpuaa myös viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa paljon esillä olleen ihmisarvokäsitteen kristillinen versio. 

 

Kristillinen ihmisarvo perustuu ajatukseen, jonka mukaan naapuri on yhtä arvokas kuin minä itse. Niin kauan kuin tätä ajatusta on toteutettu saman mammuttijahtiseurueen tai kyläaitauksen sisällä, kysymyksessä ei ole kovinkaan vallankumouksellinen teesi. Jeesus kuitenkin käskee rukoilla jopa vihamiesten puolesta ja ylittää etniskulttuurillisia muureja myötätunnon osoittamisessa. Kristityn ei tule ammentaa ihmisoikeuskäsitystään ensisijaisesti YK:n julistuksista vaan kahden tuhannen vuoden takaa Galilean kukkuloilta. 

 

Jumalan rakastaminen ”koko sydämestä” viittaa juutalaiseen käsitteeseen, joka tarkoitti koko sisäistä maailmaa ja niin sanottua sielunelämää. Tällä käskyllä tunnustetaan Jumalan olevan todellisuuden yläpuolella ja asettavan sellaisia rajoja, joita ihmisten keskinäisessä kanssakäymisessä ei yksinkertaisen vuorovaikutusperiaatteen pohjalta synny. Käytännössä Jumalan rakastaminen tässä yhteydessä tarkoittaa kristillisen ajattelutavan omaksumista ja toteuttamista omassa elämässä. Juutalaisessa ajattelussa Jumalan rakastaminen ei siis pääasiallisesti tarkoittanut rukous- tai ylistystilanteessa koettavaa vahvaa tunnereaktiota, vaikka sitäkään ei varmasti suljeta käsitteestä pois. 

 

Kun ystäväsi kutsuu sinut pikkujouluihin, jossa reiki-terapeutti ”hoitaa” kaikki osallistujat, voisit ehkä vastavuoroisuusperiaatteen mukaan ajatella osallistuvasi ollaksesi loukkaamatta ystävääsi. Tässä kohtaa Jumalan rakastaminen nousee edelle osoittamaan, miten elämää tulee laajemmassa viitekehyksessä elää. Yksi keskeinen Jumalan rakastamisen muoto läpi Raamatun on epäjumalanpalveluksesta ja siihen liittyvistä rituaaleista kieltäytyminen. Erilaisten, sinänsä hyvää tarkoittavien okkultististen käytäntöjen hedelmät ovat usein synkkiä niin psykiatrisesti kuin hengellisestikin. 

 

Myöskään ihmisyhteisön noudattama seksuaalietiikka ei voi laajemmassa mittakaavassa noudattaa vain vastavuoroisuuden periaatetta, josta tässä yhteydessä usein puhutaan käsitteillä suostumuksellisuus ja konsensuaalisuus.

Tarvitaan korkeampia, Jumalan antamia rajoja, jotka ottavat huomioon paljon enemmän muuttujia kuin rajallisen ihmisen mielessä tietyssä tilanteessa pyörivät näkökohdat.

 

Käsky rakastaa Jumalaa ja lähimmäistä eivät sodi tai ole kuitenkaan ristiriidassa keskenään. Ne täydentävät yhdessä sitä elämää ohjaavaa periaatetta, jolla Jeesuksen opetuslapsi voi toteuttaa Jumalan tahtoa arjessa ja juhlassa. 

 

Matti Kankaanniemi
42/2020

KolumniVesiliukumäessä pärskyi ja pienet kiljuivat kilpaa. Pulahdus kävi altaan pärskeisiin, josta kesäauringon ruskettamat alakoululaiset pulpahtivat pintaan kuplivan naurun raikuessa. Vettä valuvina he...
PääkirjoitusSuomen helluntaiseurakunnissa on sisäsyntyinen oletus, että pitää pärjätä yksin. Oppi-isämme julistivat meille itsenäisen paikallisseurakunnan perusteet. Vapaus seurakuntaa rajoittavista ulkopuoli...
UutisetAmerikkalaispastorit käsittelevät opetuksissa usein avioliittoa – sinkkuutta vain hyvin harvoin.

Kun ihmissuhteissa tulee ongelmia, tukea haetaan yleensä omalta perheenjäseneltä tai...
UutisetSystemaattisen Raamatun opetuksen kehittäminen Suomen helluntailiikkeessä on Jouko Ruohomäelle kutsumustehtävä.


1960-luvun puolenvälin paikkeilla Ruohomäki muutti perhein...
ArtikkelitJeesus opetti lain ja profeettojen sanoman kiteytyvän rakkauden kaksoiskäskyssä. Rakasta Jumalaasi ja lähimmäistäsi kuten itseäsi. Lähimmäisen rakastaminen toteuttaa sosiaalipsykologien...
UutisetValtaosa suomalaisista suhtautuu kielteisesti translain radikaaliin uudistukseen. Asia selviää Taloustutkimuksen tekemästä tutkimuksesta, jonka on tilannut Aito avioliitto ry.
Translain u...
UutisetKansalaisaloite.fi:ssä kerätään nimiä OmaTahto2020-aloitteeseen, jolla halutaan ”päivittää Suomen raskaudenkeskeytyslainsäädäntö niin, että keskeytyksen saa pyynnöstä 12. raskausviikolle saakka”....
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Lisäsivätkö profetiat presidentinvaihdospettymystä?
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!