Tiistai 2. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Venla, Vendla
Julkaistu 5.5.2017 11:32

Pyyteetöntä työtä lähimmäisten hyväksi

Pentti Waldén on keräyslippaineen tuttu näky Toivakan keskustan kaupassa. Kuva: Leevi Launonen

Lähes viikkoa ennen Fidan ja helluntaiseurakuntien Eväät elämään -kampanjan alkamista menemme toivakkalaisten tärkeään kohtaamispaikkaan, Perälän kaupan aulaan. Pentti Waldén, paikallisen helluntaiseurakunnan eläkkeellä oleva saarnaaja ja kuntalaisten hyvin tuntema aktivisti, on kietaissut Fidan keltaisen liivin ylleen ja tuonut keräyslippaan mukanaan. Tarkoituksemme on ottaa kuvia Eväät elämään -kampanjatiedotusta varten.

 

Pienessä hetkessä Pentin ympärille kerääntyy kauppaostoksille tulleita ihmisiä, jotka tutun miehen nähdessään kaivavat heti lompakkonsa esiin ja ojentavat pyytämättä keräyslippaaseen rahaa. Toukokuussa 76 vuotta täyttävä helluntaisaarnaaja on kaveri, johon he luottavat. He tietävät, että Pentti liikkuu aina hyvällä asialla, jota kannattaa tukea.

 

– Olemme tässä ottamassa vain kuvia pian alkavaan Eväät elämään -kampanjaan, mies selittää hymyillen.

 

Eväät elämään on Fidan ja helluntaiseurakuntien vuosittainen keräys maailman köyhimpien lasten hyväksi. Tänä vuonna sillä autetaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia kouluun, annetaan perheille tukea toimeentuloon ja puolustetaan lasten oikeuksia Itä-Afrikan köyhimmillä alueilla. Myös Toivakan helluntaiseurakunta on kampanjassa aktiivisesti mukana.

 

– Lipaskerääjät päivystävät äitienpäiväviikolla vuorotellen Perälän kaupassa, jonka ilmoitustaululle on saatu laittaa Fidan isot kampanjajulisteet. Keräys on näkyvästi esillä kylän keskustassa, ja sen kanssa kierretään myös kodeissa, Pentti Waldén kertoo.

 

Oman kotiseurakunnan lisäksi hän huolehtii myös parin pienen naapuriseurakunnan keräyksestä.

 

 

Rakkaus on kekseliäs

Lipaskeräys ei ole Toivakassa ainoa tapaa osallistua hyväntekeväisyyteen.

 

– Monena keväänä olemme järjestäneet miesten illan erään uskovan veljen kesämökille. Olemme kutsuneet sinne seurakuntaan kuulumattomia miehiä ja laittaneet heille hyvät tarjoilut. Sitten olemme kertoneet heille myös Eväät elämään -keräyksestä ja antaneet mahdollisuuden osallistua siihen. Ja mielellään he ovat osallistuneet, Pentti Waldén kertoo.

 

– Tänä vuonna menemme pitämään miesteniltaa paikallisen metsästysseuran paikkaan, jonne voimme kutsua enemmän porukkaa mukaan.

 

Pentti tunnetaan Toivakassa reippaana saarnamiehenä, joka marjastaa, kalastaa ja sienestää ahkerasti, mutta käy kavereiden kanssa katsomassa myös JYPin matseja. Sen lisäksi hänet tunnetaan siitä, että mies haluaa auttaa hädässä olevia lähimmäisiä. Hän on valjastanut omat syntymäpäiväjuhlansakin siihen tarkoitukseen.

 

Pentin suuret 70-vuotisjuhlat järjestettiin Toivakan keskuskoululla, kunnanjohtaja piti ensimmäisen puheen ja lahjarahat lähetettiin Bangladeshin lasten koulunkäynnin tukemiseen. Viisi vuotta myöhemmin 75-vuotisjuhlarahat Kaarina ja Pentti Waldén osoittivat Nepalin lapsille.

 

Vuosien aikana Pentti on organisoinut tukea niin Siperiassa asuvalle köyhälle saarnaajaperheelle kuin lähiseudun avun tarvitsijoille. Viime joulukuussa hän joululehtikaupoillaan keräsi avustusta 35-vuotiaan miehensä yllättäen menettäneelle pienten lasten äidille.

 

Vuosia sitten Eurassa seurakuntatyössä ollessaan Pentti Waldén keräili syksyisin kuorma-autolla Satakunnan elokeräyskuomat raamattuopistolle. Onpa hän – helluntailiikkeen ehkä tunnetuin teenjuoja – erehtynyt kerran 1970-luvun lopulla eräässä valtakunnallisessa kehitysapukampanjassa myymään myös kahvia Etiopian lasten auttamiseksi. Se onkin ainoa häpeäpilkku vakaumuksellisen teenjuojan jalolla auttamisuralla. Siksi toimittajan kanssa yhdessä sovitaan, että tuota kahvinmyyntiä ei kehtaa edes mainita lehdessä.

 

 

”Auttaminen on minun oma tehtäväni”

Jumalan siunausten tielle koko Waldénin perhekunnan saatteli jo aikoinaan uskova Iida-mummo, joka polvistui usein sänkynsä viereen rukoilemaan läheistensä puolesta. Pentin lähetystyö ja lähimmäisten auttaminen alkoi 16-vuotiaana poikana Hankasalmen lapsuuskodissa. Silloin hän valmisti itse kalaverkon, pyydysti sillä komean lohen, myi kalan ja lähetti saamansa rahat tutulle lähetyssaarnaajalle Keniaan.

 

Hengellisten lehtien myynnin Pentti aloitti äidin kehotuksesta jo kouluikäisenä. Myös ollessaan armeijassa hän levitti joululehtiä sillä seurauksella, että eräs ylikersantti tuli uskoon.

 

– Oli mukava tavata tuo sama mies myöhemmin Helsingin Saalemissa, jonne hän oli uskoontultuaan liittynyt, Pentti kertoo.

 

Oman paikkakunnan asukkaille Pentti on tullut tutuksi lehtikaupoilla jo yli 60 vuoden aikana. Joka joulu häntä odotetaan. Elämänsä aikana tuhansia hengellisiä lehtiä levittänyt Pentti myi viime joulunakin 370 lehteä ja lahjoitti myyntivoittovarat Nepalin lasten auttamiseen.

 

Mistä tällainen auttamisen motiivi?

 

 

– Kun olen katsellut tv-uutisista esimerkiksi Afrikan lasten nälänhätää ja kurjia elinolosuhteita, se on koskettanut minua syvästi. Olen kokenut, että en voi vierittää vastuutani toisille, vaan auttaminen on minun oma tehtäväni, Pentti puhelee.

 

Raamatun etiikka on hänelle selvä.

 

– Sanaan on kirjoitettu, että ilman tekoja usko on kuollut. Jos lähimmäisten huutava avun tarve ei herätä meissä uskovissa lähimmäisenrakkautta ja aitoa halua auttaa, olemme pakanoitakin pahempia. Sanotaanhan Johanneksen kirjeessäkin: ”Jos joku, jonka toimeentulo on turvattu. näkee veljensä kärsivän puutetta mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus voisi pysyä hänessä?”

 

 

Luotettavat kasvot keräykselle

Varojen kerääjät ovat myös kristillisissä yhteisöissä aiheuttaneet välillä julkisia kohuja talousepäselvyyksillään ja väärinkäytöksillään. Tällainen herättää helposti epäluottamusta ei-uskovien piirissä.

 

Pentti Waldénin hankkimaa henkilökohtaista luottamusta muualla ilmi tulleet skandaalit eivät hetkauta. Hän on myynyt ensin itsensä aitona lähimmäisenä ja sitten esittämänsä asian. Tällainen on tuonut luotettavan maineen myös helluntaiseurakunnan paikalliselle työlle.

 

 

Jälleen tänä keväänä Pentti innostaa seurakuntalaisia mukaan Eväät elämään -keräyskampanjaan.

 

 

– Uskosta osattomat ihmisetkin haluavat mielellään antaa, kun asia esitetään heille oikealla tavalla.

 

 

Leevi Launonen

 Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!