Maanantai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Potkua paikallisseurakunnan evankeliointityöhön

Kurssilla opetellaan kohtaamaan omassa elämänpiirissä olevia tuttavia ja ystäviä. Kuva: Minna LaunonenSeurakunta kasvaa ystävyyden, evankelioinnin, opetuslapseuden ja terveen kasvun kautta. Osansa vainioiden niittämisestä kantaa Evankeliointi Elämäntapana -yhdistys, jonka kursseilla opetetaan Jeesukseen uskovia kertomaan ymmärrettävästi ja luontevasti uskonsa perusteista.

EE on palvelutyömuoto, joka toimii ensisijaisesti paikallisseurakunnissa ja jonka tavoitteena on hedelmän moninkertaistuminen evankelioinnissa. Se kouluttaa seurakuntien vastuunkantajia johtajuusseminaareissa, joiden jälkeen nämä voivat varustaa EEkursseilla seurakuntalaisia omissa seurakunnissaan.

Ystävyys ja evankeliointi

XEE on perinteisen Evankeliointi Elämäntapana (EE) -kurssin 2000-luvulle päivitetty versio. XEE:n sisällössä painottuvat ihmissuhdetaidot ja ystävyyssuhteiden rakentamisen tärkeys. Kurssi sopii kaikenikäisille aikuisille ja nuorille. XEE-kurssilla opiskelu tapahtuu pääosin videoiden, keskustelujen sekä ryhmä- ja pariharjoitusten kautta. Käytännön harjoittelussa kurssilaiset pääsevät kouluttajan avustuksella jakamaan evankeliumia.

EE- ja XEE-kursseja on järjestetty Suomessa seitsemässäkymmenessä seurakunnassa ja neljässätoista eri kirkkokunnassa.

Lahden helluntaiseurakunnassa on muutaman vuoden sisällä järjestetty kolme XEE-kurssia ja sen lisäksi yhteiskristillinen Päijät-Hämeen
alueen seurakuntien johtajille ja vastuunkantajille tarkoitettu kurssi.

– Minulla oli henkilökohtaisesti pieni varaus kurssia kohtaan, kun luulin, että siellä tehdään sellaisia evankelistoja, jotka höyryävät tuolla kadunkulmissa. Tosin sitäkin saa tehdä, ja se on osa kurssin ohjelmaa, mutta pääasiassa kurssilla opetellaan kohtaamaan omassa
elämänpiirissä olevia tuttavia ja ystäviä, Lahden helluntaiseurakunnan johtava pastori Petri Viinikkala kertoo.

Hänen mukaansa kurssilla käyneistä monet kertovat nyt aktiivisesti uskostaan, ja he ovat ottaneet vastuuta myös opetuslapseuttamisesta.

– Kurssin vahvuus on siinä, että se laittaa osallistujat menemään epämukavuusvyöhykkeelle. Kurssilla myös arkojen ja ujojen  seurakuntalaisten persoonassa on tapahtunut avautumista, Viinikkala iloitsee.

Opetusta myös lapsille

Toivon polku -materiaali opettaa 7–12-vuotiaille lapsille selkeästi evankeliumin sanoman, jotta he tulisivat tuntemaan Jeesuksen pelastajanaan. Samalla lapset rohkaistuvat kertomaan oppimastaan omaisilleen ja ystävilleen. He osaavat myös tarvittaessa johdattaa
toisen ihmisen uskoon. Opetustilanteissa korostuu sosiaalisuus ja toiminnallisuus. Toivon polku varustaa myös aikuiset opettamaan
lapsille evankeliumin ja tukee näin kristillistä kasvatusta seurakunnassa ja perheissä.

Alle kouluikäisille voi opettaa evankeliumin Aarrejahti-materiaalin avulla, joka esittelee kristinuskon perusasiat hauskasti ja yksinkertaisesti.
Materiaali soveltuu käytettäväksi esimerkiksi pyhäkouluissa, kerhoissa, leireillä ja päiväkotien hartaushetkissä.

Alku Yhdysvalloissa

Evankeliointi Elämäntapana (Evangelism Explosion) -työ sai alkunsa amerikkalaisesta presbyteeriseurakunnasta vuonna 1960, kun D. James ja Anne Kennedy tulivat Coral Ridge -seurakunnan pastoreiksi Ft. Lauderdaleen Floridaan. James Kennedy oppi evankelioinnin käytännön koulutuksen periaatteet pastorilta, joka oli kutsunut hänet seurakuntaansa evankelioiviin tilaisuuksiin.

Kennedy aloitti oppimastaan innostuneena omassa seurakunnassaan EE-koulutuksen. Hän varusti seurakuntalaiset kertomaan uskostaan,
ja seurakunta alkoi kasvaa nopeasti.

Myöhemmin aloitettiin EE:n johtajuusseminaarit, jotka levisivät muihinkin maihin. Tällä hetkellä EE toimii jokaisessa maailman maassa.


Niina Tuovinen

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!