Poliittinen valta kuuluu myös kristityille

Jonathan Chaplin johtaa Cambridgen yliopiston yhteydessä toimivaa kristillisen etiikan instituuttia. Hän puhui toissa viikonloppuna kristillisdemokraattien järjestämässä Usko ja EU -tapahtumassa Helsingissä.Hotelli Presidentin aulaan istahtava Jonathan Chaplin on huolissaan. Se tulee esille, kun kysyn, onko hän iloinen siitä, että Donald Trump voitti Hillary Clintonin. Chaplinin kaltaisista kristityistä akateemikoista monet ovat pitäneet Trumpia ehdokkaista pienempänä pahana.

Chaplin on hetken hiljaa. Ihan kuin kysymys olisi vaikea.

– Ehdottomasti en. Olen kauhistunut, hän vastaa.

– Ei sillä, että olisin ollut kova Hillaryn kannattaja. Mutta Trump on paljon pahempi katastrofi. Jos hän toteuttaa edes puolet lupauksistaan, USA jakaantuu ja maailmasta tulee epätasapainoinen.

Jonathan Chaplin on tunnettu nimi poliittisen teologian alalla, jossa pohditaan Raamatun ja kristillisen maailmankuvan periaatteiden soveltamista yhteiskunnan päätöksentekoon.

Brittiläinen Chaplin pitää häpeällisenä Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulosta, joka perustui pitkälti valkoisten evankelisten kristittyjen äänille. Hän pelkää, että aborttilain ja uskonnonvapauden vuoksi Trumpia äänestäneet joutuvat pettymään. Hän pelkää myös, että tulos on kolaus kirkolle ja evankeliumille.

Republikaanipuolue on 1970-luvulta lähtien ollut Yhdysvaltain kristillisen oikeiston taistelurintama, jossa se on käynyt kulttuurisotaa liberaaleja arvoja vastaan. Kristillisen oikeiston vaikutusvalta on kuitenkin laskenut jo pitkään, ja monet katsovat sen epäonnistuneen tehtävässään.

Chaplin arvioi, että oikeisto on nyt työnnetty äärirajoilleen.

– Evankelisten osallisuus Trumpin voittoon voi vihdoin tuhota kristillisen oikeiston. Tämä luo tilaa tuoreille [kristillisille poliittisille] visioille, jotka ovat vapaita menneisyyden taakasta.

Chaplin kertoo USA:ssa toimivista pienistä nuorten evankelisten ja katolilaisten ryhmittymistä, jotka eivät ole kasvaneet vanhojen rintamalinjojen välissä. Vaikka ryhmien jäsenetkin haluavat suojella elämää sekä kohdussa että sairasvuoteella, he puolustavat edellistä sukupolvea enemmän köyhien ja vähäosaisten amerikkalaisten mahdollisuuksia elämään. Rasismi ja ympäristö ovat myös heidän huolenaiheitaan.

Vaikka uusi kristittyjen sukupolvi edustaa entistä vasemmistolaisempaa talous- ja sosiaalipolitiikkaa, se ei ole teologisesti liberaali.

– Nämä nuoret kaivavat Raamattua syvältä ja esittävät sen pohjalta tuoretta yhteiskunnallista kritiikkiä. Näin evankeliumi voi saada uutta uskottavuutta
.

Muslimien uskonnonvapaus on myös kristittyjen asia

Chaplin on kirjoittanut paljon moniarvoisuudesta. Millaista politiikkaa kristittyjen tulisi sitten ajaa moniarvoisessa maailmassa?

– Ensinnäkin tulee hyväksyä se tosiasia, että yhteiskunnassa on erilaisia maailmankatsomuksia ja moraalisia arvoja, hän sanoo.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei mikään uskonto tai maailmankatsomus saisi tuoda omaa visiotaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Se, missä määrin kristityt voivat ajaa omia arvojaan osaksi päätöksentekoa, on Chaplinin mukaan tapauskohtaista. Otetaan siis esimerkki: pitäisikö kristittyjen vastustaa vai puolustaa suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin? Kerron, että moskeijan arabirahoitus huolettaa monia, myös Suomen shiiamuslimeja.

Chaplin listaa periaatteita, joiden valossa asiaa tulee arvioida. Hänen mukaansa kaikkien uskonnonvapautta tulee puolustaa tasapuolisesti. Julkisen rakentamisen periaatteita tulee noudattaa myös kirkkojen ja moskeijoiden kohdalla. Lisäksi yleiseen turvallisuuteen liittyvät huolenaiheet tulee tutkia tarkasti.

Kristittyjen tulisi siis seurata periaatteita, jotka eivät ole varsinaisesti erityisen kristillisiä.

– Asiaa ei ratkaista sen perusteella, onko kristinusko tai islam totta.

Chaplin varoittaa myös kristittyjä ajattelemasta, että Suomessa olisi liikaa muslimeja. Nationalismi ja äärioikeistolaisuus ovat viime vuosina nostaneet päätään Euroopassa ja USA:ssa. Pakolaisvirta on ruokkinut sitä entisestään. Nationalistit pitävät itseään mielellään lännen kristillisen perinnön vaalijoina.

Chaplinin mukaan kristittyjen tulisi olla ”kriittisiä patriootteja”. Tähän kuuluu rakkaus isänmaahan ja työskentely yhteisen hyvän eteen yhteiskunnan eri tasoilla.

– Se sulkee pois etnisen nationalismin, joka yrittää määritellä kansakunnan rodun perusteella tai kulttuuristen tapojen kriteereillä.

Chaplinin kotimaa Englanti on hyvin monikulttuurinen yhteiskunta. Vuonna 2011 Englannin ja Walesin asukkaista 13 prosenttia eli 7,5 miljoonaa oli syntynyt ulkomailla. Silti mies harmittelee Britannian liian tiukkaa pakolaispolitiikkaa.

– Ruotsi ja Saksa saattavat meidät häpeään.

Facebook nakertaa kunnioituksen kulttuuria

Surullisena Chaplin pitää keskinäisen kunnioituksen katoamista yhteiskunnallisesta keskustelusta. Yksi syy tähän on sosiaalinen media. Esimerkiksi Facebookin toimintalogiikka on sellainen, että se tuo käyttäjän nähtäville uutisia, jotka vahvistavat hänen uskomuksiaan ja demonisoivat eri tavalla ajattelevia.

Chaplin peräänkuuluttaa vastapuolen kunnioitusta erityisesti kristityiltä poliitikoilta. Henkilökohtaisten suhteiden vaalimisen lisäksi kunnioitukseen kuuluu huolellinen poliittinen argumentointi.

– Selkeys, järkevyys ja perustelut väitteille. Ei riitä, että siteerataan Raamattua, ikään kuin se kävisi argumentista.

Kriittinen poliittinen ajattelu edellyttää myös korkeaa koulutusta. Kristityiltä politiikoilta tämä joskus unohtuu.

– Usein heillä on taipumus ajatella, että heillä on syvempi totuus poliittisista kysymyksistä. Raamatun totuus kuitenkin täytyy prosessoida osaksi päätöksentekoa hyvin harkitulla tavalla.

Vaikka kristityt yleisesti pitävät esimerkiksi homoseksuaalisuuden harjoittamista syntinä, tästä ei Chaplinin mukaan välttämättä seuraa se, että sukupuolineutraalia avioliittolakia tulee vastustaa kaikin mahdollisin keinoin.

Kerron, että Suomen hallitus pohtii parhaillaan kristittyjen alullepanemaa aloitetta, jonka tarkoitus on kumota uusi avioliittolaki.

Chaplin kurtistaa kulmiaan. Hän suhtautuu tällaisiin vastaaloitteisiin varauksellisesti.

– Evankeliumin eteenpäin menemisen vuoksi olisi kysyttävä, onko tämä viisasta.


Lari Launonen


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!