Perjantai 29. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Oiva, Oivi, Olivia, Orvar, Oliver, Olivia
Julkaistu 24.3.2016 00:00

Nina Åström palaa uudella levyllä omiin lauluihinsa

Suosittu tulkitsija sanoo löytävänsä paikkansa studiossa jo helposti.Takaisin kotiin on Nina Åströmin neljästoista levy.Hilja Aaltosen laulut ovat jatkossakin osa repertuaariani. Niistä on tullut osa minua, laulaja-lauluntekijä Nina Åström sanoo.

Uudella Takaisin kotiin -levyllä (Prisma 2016) päästään kuulemaan Åströmin omaa tuotantoa.

Niin: moni viime vuosina Nina Åströmiin rakastunut ei muista, että Åström on levyttänyt omaa, lähinnä englanninkielistä musiikkiaan 1990-luvulta alkaen kymmenen levyllistä. Vuosituhannen vaihteen euroviisuedustus lienee lähes kaikkien kristittyjen takamuistissa, joskin A little bit -kappaletta osaa hyräillä vain harva.

Taitelijan suhde Hilja Aaltosen (1907–2013) materiaaliin on jo hieman kaksijakoinen.

– Hilja oli tosi iso juttu. Levyt olivat iso matka. Tähän levyprojektiin tulen taas uutena ihmisenä.

Kokemus puhuu

Åströmin jatkumossa on luontevaa, että myös uusi levy sisältää vanhaa materiaalia. Virret, kuten Päivä vain ja Tule kanssani Herra Jeesus, edustavat vuosisataista perintöä, jonka sanoitukset ovat Åströmin mukaan mahtavia ja voimallisia.

– Ne ovat kestäneet ajan hammasta. Minulle ne ovat olleet olemassa tietysti ennen muuta ruotsiksi.

Studiossa jo usein työskennelleenä ammattilaisena Åström löytää paikkansa nopeasti. Osa uuden levyn kappaleista on kulkenut mukana keikoilla jo pitkään, eikä tulkintaa tarvinnut studiossa työstää paljonkaan.

– Asiat sujuvat aika lailla itsestään. Toisaalta en osaa olla mitään muuta kuin oma itseni. Taitoa saattaisi riittää erilaiseen rooliin, mutta se voisi olla niin kornia, etten kestäisi sitä, laulaja maalailee.

– Ainahan minä toistan samaa teemaa; sitä mitä Jeesus on ja mitä hän tekee. Sanoma tulee esille eri projekteissa vain vähän eri kuorissa.

Kaksi tuottajaa

Muutos viimeisimpiin levyihin on tuotannollisesti se, että nyt äänipöydän takana on ollut kaksi tuottajaa aiemman yhden sijaan. Albumilla näkyy ja kuuluu vahvasti Markus Vainiomäen ja Mikael Bergholmin kädenjälki.

– Teimme töitä kahdessa eri studiossa. Nyt haluttiin kokeilla tällaista ratkaisua. Se auttoi ajankäytöllisesti, Åström sanoo.

Aaltos-levyt tuottaneen Markus Vainiomäen mukaan viimeisinpiin albumeihin verrattuna erilaista oli se, että nyt ei nykyaikaistettu vanhaa, vaan pyrittiin tekemään uudesta tiiviimpää ja helpommin lähestyttävää.

–Ninan omat sanoitukset ja sävelkieli ovat abstraktimpia kuin Aaltosella ja säveltäjä Hannu  Huhtalalla. Kappaleisiin piti ottaa nyt aivan erilainen tulokulma. Levyllä kuullaan muusikoina muun muassa basisti Jaakko Kämäräistä ja kitaristi Teemu Viinikaista. Club for Five -yhtyeestä tutulle taustalaulaja, sopraano Maija Sariolalle Vainiomäki suo erityiskiitoksen.

–Korkeat stemmat kuulostavat levyllä todella kivoilta. Korkeissa äänissä on usein se riski, että ne alkavat kuulostaa kireiltä.

Tuottajan mukaan Takaisin kotiin -levyllä soi Åströmin keikoilta tuttu pohdiskelu ihmisen juurettomuudesta.

– Jokaisella tuntuu olevan selittämätön kaipaus johonkin. Tähän kaipuuseen ei löydy vastausta maailmasta.

Tapahtumatuottaja Jim Hakola nostaa levyn kappaleista esiin virsien lisäksi laulut Sameita helmiä ja Jumalan kevät.

Minäkin saattaa olla sellainen laulu, josta tulee monelle kuulijalle tärkeä.

www.ninaastrom.com
Anssi Tiittanen

Jaa
Kehityspsykologi Päivimaria Kuivamäki: Lapset ja nuoret tarvitsevat tukea poikkeuksellisena aikana
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!