Lauantai 30. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Pasi, Rurik
Julkaistu 10.11.2016 00:00

Muslimimaailman rohkaiseva toinen todellisuus

Danielle Miettinen: Hän kutsui minua. Tositarinoita islamin kuohuvasta maailmasta (Päivä, 2016). Nid. 201 s.Islamilainen maailma kuohuu. Yhteiskunnallisten mullistusten keskellä moni muslimi etsii toivoa ja totuutta. Yhä useampi on löytänyt sen Jeesuksessa. On sadonkorjuun aika.

Toimittaja, TM Danielle Miettisen uutuusteos Hän kutsui minua. Tositarinoita islamin kuohuvasta maailmasta tempaa mukaansa ensimmäisestä sivusta lähtien niin, että kiireinenkin lukija voi ahmia sen parissa yössä.

Kirja alkaa Hannu Lahtisen jännittävällä tarinalla Suolahden helluntaiseurakunnan talonmiehestä lähetystyöntekijäksi Lähiitään ja jordanialaisen vankilan kautta ympäri maailmaa matkaavaksi Fidan muslimityön kouluttajaksi. Matkalla kuullaan Jeesuksen kohdanneiden entisten muslimien koskettavia kertomuksia Syyriasta, Iranista, Somaliasta, Indonesiasta, Azerbaižanista ja Intiasta. Etiopian hengellinen herätys ja pioneerievankelistojen koulutuksen laajuus hämmästyttävät lukijaa.

Miettinen on onnistunut tallentamaan elämäntarinoita elävällä ja ajatukset vangitsevalla tavalla. Kertomukset on sidottu sujuvasti yhteen, ja kaunokirjallinen yksityiskohtien kuvaus elävöittää kerrontaa kutsumuksen karustakin arjesta. Kirjailijalta ovat aiemmin ilmestyneet teokset Viivi ja ihmeellinen malja (Kirjapaja 2009) sekä suuren suosion saanut Rashid, Jumalan taistelija (Uusi Tie 2011).

Jälleen kerran on puhuttelevaa lukea, miten hengellisillä taistelutantereilla ja uskonsa takia kärsivien keskellä Jumala toimii yliluonnollisella tavalla. Hannu Lahtisen perheen vauhdikkaista vaiheista lukisi mieluusti enemmänkin, mutta tilaa on haluttu antaa matkan varrella kohdattujen ihmisten kertomuksille.

Kirja jää puhuttelemaan lukijaansa vielä jälkeenpäinkin. Miksi minä en ravitse itseäni Raamatun sanoilla päivittäin, vaikka kaikki sen sivut ovat aina saatavillani? Syyrialainen  Rana joutui lukemaan kuriirin salaiseen paikkaan toimittamaa aarretta repimällä siitä itselleen sivun kerrallaan ja heittämällä sen sitten roskakoriin. Rauhassa sai olla vain asioidessa yliopiston wc:ssä.

Entä mistä saadaan hengellisiä vanhempia tueksi uusien, vainottujen uskovien rinnalle, kun oma perhe hylkää ja haluaa tappaa? Miksi Jumalan rakkauden ja rauhan sanoma saa myös aikaan kärsimystä ja konflikteja? Samalla kirjaa lukiessa saa hämmästellä rohkeutta ja kekseliäisyyttä, jolla Jumala tiukan paikan tullen varustaa. Kun Syyrian salainen poliisi kiinnostuu uusien uskovien kotikokouksista, kermakakku syntymäpäivän kunniaksi  rauhoittaa monta tilannetta.

Kirjan henkilöiden tarinoissa toistuu sama kulku. Todellista elämää kaipaava ihminen löytää Jeesuksen rakkauden. Suunnanmuutoksella on kova hinta, mutta sen keskelle Jumala antaa riittävän rohkaisun ja lohdutuksen eteenpäin kulkemiseksi.

Innostavana ja rohkeana julistajana tunnettu Hannu Lahtinen kertoo myös rehellisesti kutsumuksen kivuista. Evankeliumin voimalle palavan miehen takaa löytyy tehtävän mahdollistava vaimo ja upeat pojat. Päätös ja tyydytys toteuttaa yhteistä kutsua kantavat työn haasteiden läpi.

Kenelle tahansa kiinnostava lukukokemus muistuttaa rukoilemaan muslimien puolesta ja herättelee rinnalla kulkijan vastuuseen. Tämän päivän lohduttomien uutiskuvien keskellä Syyriasta lähinaapureineen on hienoa, että saamme kuulla tästä toisestakin todellisuudesta.

Parhaimmillaan Hän kutsui minua toteuttaakin psalminkirjoittajan kehotusta: ”Tehkää hänen tekonsa tunnetuksi.” Tuokiokuvat elävän Jumalan ihmeellisistä teoista lähetyksen lähihistoriassa ansaitsisivat tulla käännetyiksi muillekin kielille.


Hanna-Maarit Soliman

Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!