Keskiviikko 3. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Orvokki, Viola, Viola
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Muistolle: Isäni Risto Anselmi Annalan muistolle

Kihniön Helluntaiseurakunnan pitkäaikainen vaikuttaja ja perustajajäsen pääsi taivaan kotiin itsenäisyyspäivänä 6.12.2015. Sain olla siunaamassa isäni tomumajan 2.1.2016 odottamaan vanhurskasten ylösnousemisen suurta päivää.

Isämme syntyi 15.3.1919 Kihniön Annalanmäellä Juhon ja Matildan maanviljelysperheeseen sisarusparven kolmanneksi vanhimpana. Sisaruksia oli yhteensä kahdeksan. Isä on saanut asua aina kauniissa syntymäpaikassaan sotavuosia lukuun ottamatta.

Isä vihittiin avioliittoon sotavuonna 1944 heinäkuun 30. päivänä saman pitäjän neitosen, Taimi Aaltosen, kanssa. Avioliitosta syntyi 10 lasta, kuusi poikaa ja neljä tytärtä. Lastenlapsia isä sai 29. Neljättä polveakin on tällä hetkellä 22.

Isä oli sotaveteraani. Hän viipyi rintamalla sodan syttymisestä 1939 aina sen päättymiseen saakka. Hän haavoittui kranaatista taistelussa Karhumäessä, mutta palasi lyhyen toipumisloman jälkeen takaisin linjaan. Jumalan varjelus seurasi noiden kauheiden vuosien keskellä, josta
isä sai palata kotitilalle.

Uskonratkaisuun isä tuli 4.2.1949 iltayöstä heinäladossa. Jumalan sanan herättämän kipeän tunnon kanssa hän taisteli karjasuojan yhteydessä olevassa ladossa, ettei herättäisi muuta perhettä. Jumalan rauha ja Jeesuksen todellisuus valtasivat perheen pään niin voimallisesti, että välittömästi keskellä yötä oli vaimo herätettävä.

Uutiset olivat vallankumouksellisia. Mies oli sisäisesti uusi. Äitikin tuli uskoon muutamaa viikkoa myöhemmin.

Vaikeiden sotavuosien jälkeen hengelliselle elämälle oli tilaa. Paikkakunnalla puhalsivat voimalliset herätyksen tuulet, ja kodissamme hengellinen elämä oli mukana kaikessa.

Sanoma Jeesuksesta ja rukoileminen oli meillä normaalia elämää. Niinpä me lapsetkin halusimme seurata Jeesusta heti nuoruudestamme lähtien. Isämme opasti meidät jokaisen jo varhain taivastielle. Sisarusparvena haluamme sanoa: Kiitos, isä!

Helluntaiseurakunta perustettiin paikkakunnalle kodissamme 1958. Sitä ennen toimittiin rukouspiirinä Tampereen Saalem-seurakunnan yhteydessä. Isämme oli seurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja sen perustamisesta alkaen ja yksi seurakunnan tukipylväistä.

Niin varhaisesta kuin muistan, kodissamme majoittui vierailevia julistajia. Useinkin näytti siltä, että kun edellinen lähti, jo toinen tuli.

Äidillä ja isällä oli rakkautta Herran työhön ison perheen ja arkityön ohella. Isä johti seurakunnan kuoroa. Hän johti myös tilaisuudet, ellei ollut saarnaajaa ja julistaja tarvittiin. Isä piti tilaisuuksia myös naapuripitäjissä aina Ilomantsia ja Kuhmoa myöten, eikä hän koskaan kysynyt,
mitä se maksaa.

Evankeliumin tulipalo oli vallannut miehen pysyvästi ja se vaati liikkeelle. Isä jätti hienon esimerkin. Hän oli paikalla aina kun mahdollista. Vielä ohitettuaan 90 vuotta, ellei ollut muuta kyytiä, polkupyörä kulki vinhaa vauhtia rukoushuoneelle.

Jumala siunasi isää pitkällä iällä. Hän sai elää 96 vuotta. Niin fyysinen kuin henkinen vireys oli lahjaa. Päätyönsä ohella taitavana kädentyön osaajana isä teki monia rakennuksia ja omakotitaloja.

Isällä oli laaja ystäväpiiri. Hän osasi keskustella, kuunnella ja auttaa. Hän oli myös perehtynyt lähisukujen historiaan ja hämmästytti kuulijoitaan tarkalla muistamisellaan. Vielä viime vuosina isä kulki marjametsässä, mikä oli hänen yksi ”aarreaittansa”.

Meille perheenjäsenille tuli tutuksi näkymä keittiön pöydän päässä: Raamattua lukeva isä, joka nyt on jättänyt paikkansa ja lähtenyt. Taitava kädentyö on päättynyt ja ahkera askel on loppunut. Sukumme päämies on poissa, mutta jälki on nähtävissä.

Muistosi elää keskellämme rohkaisevana ja kauniina. Tiedämme, isä, että olet Jeesuksen luona. Siellä kaikki on uutta. Me rukoilemme täällä voimaa ja kestävyyttä omaan kilvoitukseemme.


Näkemiin, isä!

Tapio Annala

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!