Muistikuvia vuosien takaa: Saarnaaja Vilho Soininen ja Amerikan auto

Vilho Soininen teki merkittävän saarnaajauran helluntaiherätyksessä. Yksi häneen liittyvä muisto on Yhdysvaltain matkalta lahjaksi saatu auto, joka herätti aikanaan suurta ihastusta. Kuva: Soinisen perhealbumiKuopion Eelim-seurakunnassa on ehtinyt vaihtua lukuisa joukko toinen toistaan lahjakkaampia saarnamiehiä muistini mittaisen ajanjakson kuluessa. Onpa heidän joukossaan ollut minulle kaikkein läheisinkin, vaimoni isä Niilo Heimonen. Seuraavassa kuitenkin kerron muistikuvan saarnaaja Vilho Soinisesta.

Pikkupoikana istuin vanhempieni ja sisarusteni kanssa säännöllisesti seurakunnan tilaisuuksissa Kuopion Eelimissä. Muistan vielä hyvin, millaisella mielihalulla kuuntelin ja seurasin Vilho Soinisen sytyttävää, innoittunutta ja koskettavaa saarnaa.

Ymmärsin, ettei hän koskaan noussut puhujanpaikalle vain velvollisuuden vuoksi. Joka kerta hänellä oli mielestäni poikkeuksellisen mielenkiintoista, tärkeää ja ajankohtaista asiaa. Ja siksi olin aina innokas lähtemään kokouksiin varsinkin silloin, kun tiesin Vilho-sedän saarnaavan.

Kun Vilho Soininen nousi portaat vanhan Eelim-temppelin lavalle, jossa kuorolle, vanhimmistolle ja saarnaajille oli varattu omat paikat, hän usein kesken kaiken pysähtyi, jäi hetkeksi seisomaan ja loi tarkkailevan katseen kuulijakuntaan. Soininen tavallaan  pyyhkäisi” katseellaan koko yleisönsä ennen istuutumistaan tutulle paikalleen. Monet seurakuntalaiset ovat kokeneet laillani, että hänen määrätietoinen, lämmin mutta samalla terävä katseensa oli kuin henkilökohtainen tervehdys jokaiselle kokousvieraalle: ”Onpa mukava, että juuri sinä olet saapunut tähän tilaisuuteen!”

Pohjois-Kallaveden Reposaaressa, vain muutaman kilometrin etäisyydellä Kuopion kaupungista, sijaitsi meidän kesämökkimme, ja vain sadan metrin päässä siitä oli myös Soinisen perheen kesäpaikka. Varsinkin kesäaikaan olimme lähes päivittäin näkö- ja puhe-etäisyydellä toistemme kanssa. Muistan, että Soinisten mökille kuljetettiin monesti moottoriveneellä jopa ulkomaalaisia puhujavieraita, joita sitten saatoin kuunnella seurakunnassa.

Liikemies Kauko Väänäsen puoliso Sirkka Väänänen kertoi hauskan tarinan Vilho Soinisen upeaan Chevrolet-autoon liittyen. Soiniselle oli erään Amerikan saarnamatkan yhteydessä lahjoitettu kyseinen coupe-mallinen, kaksiovinen henkilöauto. Saarnaaja oli tuonut Sirkalle, silloiselle nuorelle toimistovirkailijalle, joitakin seurakunnan papereita konekirjoitettaviksi. Asiansa toimitettuaan hän oli pyytänyt Sirkkaa pihalle katsomaan autoaan ja istuutumaan auton etupenkille. Soinisen esiteltyä mieluista kulkuneuvoaan hän oli kysynyt Sirkalta, miltä auto hänen mielestään näytti. Sittemmin kuopiolaisen menestyneen autokauppiassuvun edustaja Sirkka Väänänen kertoi todenneensa, että onpa tämä hieno peli. Sirkka kertoi huomanneensa jo silloin, että suurikin saarnamies voi pitää hienoista autoista pikkupoikien tavoin.

Soinisen ”Amerikan auto” herätti suurta ihailua kaupunkilaisissa, mutta myöhemmin hän päätti luopua siitä.

Vilho Soinisen toiminta-aika Kuopiossa oli hedelmällistä ja seurakunnan voimakkaan  kasvun aikaa. Tehokas ympäristötyö synnytti lukuisia uusia tytärseurakuntia Kuopion lähipaikkakunnille.

Lämmin muisto Vilho-sedästä jäi minun, kuusivuotiaan pikkupojan, mieleen, kun Soininen seisoi joulukuussa 1951 Eelimtemppelissä valkoisen pienen arkun edessä Raamattu kädessään. Arkussa lepäsi minua vain pari vuotta vanhempi rakas Leila-sisareni. Synnynnäinen sydänvika oli vienyt elämän voimat pieneltä matkaajalta. Rukoushuoneen etupenkeillä, meidän omaistemme vieressä, Leilaa oli saattelemassa seurakunnassa kokoontunut pyhäkoululuokka opettajansa Meeri Lätin johdolla.

Seurasimme yhdessä, kun Vilho Soininen siunasi herkin sanoin pikkusisareni odottamaan ylösnousemuksen aamua.


Juhani Happonen
Kuopio


Jos sinulla on kiinnostavia muistikuvia helluntailiikkeen ihmisistä, asioista ja tapahtumista, jotka liittyvät herätysliikkeen historiaan ja siten myös toisten ihmisten muistoihin, lähetä noin 2 000–3 500 merkin mittainen teksti osoitteella tai kirjeessä osoitteella Aikamedia Oy, Ristin Voitto / Muistikuva, PL 99, 42701 Keuruu. Liitä lähetykseen myös omat yhteystietosi ja kirjoitukseen sopiva hyvälaatuinen valokuva.


10/2016

MuutUudessa kirjassaan Kari Honkanen paljastaa syviä tuntojaan avoimella sydämellä.
UutisetJuutalaisten tilanne on muuttunut, ja antisemitismi on jälleen voimakkaassa kasvussa. Samalla yhä useampi kristitty kääntää sydämensä Israelin kansan puoleen.
MuutAnniina Jakonen: Syty seurakunnasta
Aikamedia, 2016. 221 s.


Syty seurakunnasta on piristävä poikkeus seurakuntakasvuun ja seurakunnan istutukseen tähtäävien suomalaisten teosten genressä...
MuutArto Hintsanen syntyi Tampereella 5.3.1956. Hänen ollessaan nelivuotias perhe muutti Vammalaan ja parin vuoden kuluttua Kuopioon, jossa Arto asui ensimmäiset kouluvuotensa.

– Kotini ei ol...
MuutSodan pilvet olivat juuri laskeutuneet mailleen, kun Iljannon perheestä kuului kummia: perheeseen oli syntynyt kuusikiloinen poikavauva.

Ismo syntyi Lappeenrannassa hyisenä tammikuun 27. päivän...
MuutKuopion Eelim-seurakunnassa on ehtinyt vaihtua lukuisa joukko toinen toistaan lahjakkaampia saarnamiehiä muistini mittaisen ajanjakson kuluessa. Onpa heidän joukossaan ollut minulle kaikkein läheisink...
MuutSairaalaklovni Elina Reinikka mittaa huumorihermoa ja tekee punanenänsiirtoja (hs.fi 25.2.).

Reinikallekin parhaita työmuistoja ovat tilanteet, joissa on kokenut voivansa auttaa. Hyvä muisto jä...
PikavisiittiHanna Pasanen on Iso Kirja -opiston pääemäntä. Hän asuu Keuruulla, ja perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 8- ja 6-vuotiaat pojat, 3-vuotias tyttö sekä seitsenkuinen koiranpentu.

Suurtalousesim...
MuutKeuruulainen Yrjö Riekko oli sairaudestaan huolimatta erityinen Jumalan profeetta, jonka 1970-luvulla välittämä viesti Ison Kirjan sijainnista toteutui yllättävän tarkasti.
MuutJessika Mäensivu pyysi ala-asteella joululahjaksi uskoontuloa. Siitä lähtien elämä on ollut tutkimusmatka Jumalaan ja omaan itseen.
MuutRohkeus keskitysleirillä puhuttelee yhä.
MuutSunnuntaina 7. helmikuuta 2016 vietettiin Sastamalan Hopunkallion vanhainkodilla merkittävää juhlatapahtumaa, kaupungin toiseksi vanhimman asukkaan syntymäpäiväjuhlaa.

Päivänsankari, 104 vuotta...
ArtikkelitKristillinen elämäntapa saa aina muotonsa käsillä olevassa kulttuurissa.Siksi tavoiteltava uskonelämä ei takerru muinaisiin hartauden muotoihin vaan näkyy ennen muuta siinä, miten suhtaudumme aikamme...
KolumniKun olin teininä Ankkarock-aktiossa, meitä opastettiin kertomaan oma todistuksemme ihmisille. ”Se on teidän oma kokemuksenne, siihen kukaan ei voi sanoa mitään vastaan!”

Pyörittelin sanoja hilj...
MielipideRaamatun mukaan profetiat täytyy koetella, koska kukaan ei kuule Jumalan ääntä täydellisesti.

Joskus 1990-luvulla alkoi levitä uskovien keskuudessa väärä ja Raamatun vastainen käsitys, että jos...
MielipideJärviradion hengellisessä illassa tammikuussa helluntaiseurakuntien edustajien aiheena oli anteeksiantamus. Ohjelmantekijät lukivat Raamattua, alustivat aiheesta ja keskustelivat siitä studioon soitta...
MielipideToissa viikon Ristin Voitto (RV 8) kertoi, että Tampereen Hervannan Katukappeli oli väliaikaisesti poistanut seinältään Israelin lipun, jottei se loukkaisi seurakunnassa vierailevia maahanmuuttajia....
MielipideRistin Voitossa oli uutinen tamperelaisesta Hervannan Katukappeli-seurakunnasta otsikolla ”Israelin lippu pois seurakunnan seinältä” (RV 8).

On hyvin vakavaa, että Raamatun sanomaa madalletaan...
MielipideRistin Voiton takasivulla oli esittely Eliisa Selkomaan uusimmasta kirjasta Vapauteen (Aikamedia, 2015). Kysyin kirjaa lainaksi kirjastosta, mutta sitä ei siellä ollut. Pyysin, että voisiko kirjan til...
Mielipide"Credo ut intelligam.” Tämä oli Iso Kirjan raamattulinjalla ensimmäinen tajuntaani iskeytynyt lause. Se räjäytti maailmani siinä määrin, että raapustin sen myös oman Raamattuni sisälehdelle.

”Y...
UutisetBrittiläisen Christian Instituten johtaja Colin Hart varoittaa maan kristittyjä, että Britannian EU-keskustelu saattaa viedä yleisen huomion, kun ”suuresti kiistanalaista lainsäädäntöä” pusketaan läpi...
UutisetEnglanninkieliset kristilliset lehdet uutisoivat viime vuoden lopulla ”Nepalin Justin Bieberin” uskoontuloa. Christiansinpakistan.com kertoo, että suosittu folklaulaja Raju Pariyar kuuli Jeesuksesta v...
UutisetEvankelisen tutkimuskeskus Barna Groupin tuore tutkimus kertoo, että amerikkalaisessa yhteiskunnassa on menossa ajattelutavan muutos, jossa halutaan poistaa uskonto ja uskovat julkisesta elämäst...
UutisetAasian mahtimaan kristityt haluavat maksaa evankeliumivelkansa muulle maailmalle.
UutisetNoin neljänneksen Suomen pinta-alasta käsittävän Lapin ortodoksinen seurakunta käynnistää koulutushankkeen verkossa. Pitkien etäisyyksien maakunnassa ortodoksisia jumalanpalveluksia järjestetään paiko...
UutisetJyväskylän helluntaiseurakunnan kolmipäiväinen talvileiri pidettiin Toivakassa viime viikolla. Mukana oli 8–12-vuotiaita lapsia reilut parikymmentä ja aikuisia lähes saman verran.

– Tunnelma ol...
UutisetJuutalaistyöhön valmistava opintopolku on laajenemassa Euroopan eri maihin. Koulutuksen sisältö sovelletaan paikalliseen ympäristöön.
UutisetKirkon Ulkomaanapu käynnistää valtakunnallisen hankkeen turvapaikanhakijanuorten tukemiseksi. Tavoitteena on antaa ”turvapaikanhakijoille ääni Suomessa”.

Merkittävä osa projektia on omista unel...
UutisetSeminaari kokosi yhteen intoa pursuavia vapaaehtoisia eri puolelta Suomea.
UutisetSuomen hallituksen esittämässä yhteiskuntasopimuksessa ei olla muuttamassa loppiaisen ja helatorstain asemaa yleisenä vapaapäivänä.

– Tämä on kulttuurisista ja uskonnollisista juurista tietoine...
UutisetNaisten hengellistä itsemääräämisoikeutta ajavasta järjestöstä on kasvanut yhteiskunnallinen vaikuttaja.
UutisetOpetuksessa on onnistuttu yhdistämään aito usko ja kriittisen ajattelun valmiudet.
UutisetSeurakunnat pyrkivät luomaan muutosta, kukin omaan tahtiinsa.
Miten onAIkamedia perusti pari viikkoa sitten suljetun Facebook-ryhmän keskustelemaan ajatuksista, joita uusi kirja Koetelkaa kaikki – suuntaviittoja aikamme hengellisten ilmiöiden arviointiin (Aikamedia, 201...
PääkirjoitusSuomalainen kristillisyys elää haasteellista aikaa. Yhteiskunta muuttuu ympärillä yhä enemmän suuntaan, jossa ei enää tunneta kristinuskon perusteita, arvoja ja moraalia.

Uutisvirtaa seuratessa...
PuheenaiheAitous ratkaisee nuorten kohtaamisessa, Tero Järventausta sanoo.
Vuoden kristillinen kirja valitaan jälleen syksyllä – valinnan tekee Turun piispa Mari Leppänen
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
Puolisoa etsivät niin nuoret kuin uudelleen avioituvat – ”Tinder-palvelussa yhä enemmän kristittyjä”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!