Maanantai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe
Julkaistu 1.12.2016 00:00

Mitä on skeptisismi?

Kristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin perustajana pidetty, asioiden tavoittamattomuutta opettanut Pyrrhon (n. 300 eKr.) ei luottanut edes omiin aisteihinsa. Sokrateen tavoin skeptikko tietää vain, ettei hän tiedä.

Nykyisin moni skeptikkona esiintyvä ei tunne eikä tunnusta skeptisismin alkuperäistä suhdetta tietoon. Aivan samoin kristityn nimeä käyttävät eivät nykyisin yleensä tunne Raamattuaan eivätkä ole kiinnostuneet siihen perehtymään.

Skeptikkojen yhdistys Suomessa on uskonnollisesti sitoutumaton. Tyypillinen nykyskeptikko kuitenkin näyttää uskovan tieteeseen sitä lujemmin, mitä vähemmän hän tuntee tieteen perusteita, ehtoja ja metodeja.

Jos skeptikot eivät välitä tuntea skeptisismiä, jos tieteisuskovaiset eivät halua tuntea tieteen perusteita ja jos kristittyjä ei enää kiinnosta tuntea edes Raamattuaan, niin pelkistä luuloistaanko he kiistelevät? ”Jos joku luulee tietävänsä jotain, hän ei vielä tiedä niin kuin tulee tietää” (1. Kor. 8:2).

Kristinusko on ilmoitususkonto. Järjellämme tavoittamaton Jumala voi ilmoittaa itsensä skeptikollekin Kristuksen rakkaudessa, joka on kaikkea tietoa ylempänä.


Reijo Siipola
Kalajoki

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!