Maanantai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe
Julkaistu 14.4.2016 00:00

Minkä värinen on ehtoollinen?

Näin pääsiäisen jälkeen – ja samalla yhtä ehtoollistilaisuutta rikkaampana – haluaisin kommentoida ehtoollisen värejä ja ehtoolliskokousten värimaailmaa, siis värejä kuvaannollisessa mielessä.

Liturgisin värein ilmaistuna helluntailaisen ehtoollisen väri on usein pitkäperjantain musta ja tunnelmakin sen mukainen. Se mikä jää helposti sivuun, on tyhjän haudan aiheuttama ilo ja siitä muistuttaminen, että ylösnoussut Herra on todellisesti läsnä ehtoollista viettävän seurakuntansa keskuudessa.

Vanhoissa kirkkokunnissa ehtoollista kutsutaan myös pääsiäisen salaisuuden viettämiseksi. Seurakunta viettää pääsiäistä aina kun se kokoontuu ehtoolliselle, sillä Kristus on vapauttanut kansansa synnin ja kuoleman orjuudesta. Siksi ehtoollista kutsutaan myös kuolemattomuuden ateriaksi.

Tästä syystä ehtoollisen väri ei ole vain musta, vaan siihen kuuluvat aina myös kulta ja valkoinen sekä kaikki pääsiäisajan värit. Myös ne iloiset ja kirkkaat värit, jotka kuvaavat uutta elämää. Niiden toivoisi näkyvän enemmän myös helluntailaisissa ehtoollistilaisuuksissa kautta koko kirkkovuoden. Ilo ja kiitos ovat keskeinen osa ehtoollisen viettoa.


Vesa Kallinen
Sipoo


Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!