Minä olen hyvä

Näin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikein ajattelen sinnikkäästi, huomaan miten hyvä itse asiassa olenkin!

Nyt varsinkin, kun joulu lähestyy, niin ihmiset yleensä pyrkivät poikkeuksellisesti tosiaan olemaan hyviä ja mukavia. Taitaa se ottaa monien luonnolle.

Eräässä suomalaisessa tv-sarjassa kuvitteellisen uskonnollisen yhteisön jäsenet olivat myös itseensä kovin tyytyväisiä. Yksi heistä puki asiaintilan osuvasti sanoiksi: "Jumalalle kiitos, me osaamme elää oikein".

Kylläpä me olemme eteviä!

Päivittäin tulee eteen tilanteita, joissa huomaa miten onnekas, perustellusti etuikeutettu ja suvereeni ihmiskunnan edustaja sitä onkaan.

Ostoskeskuksen oven pielessä likaisissa, kuluneissa vaatteissa örisevä mies hamuaa oluttölkistään viimeisiä pisaroita. Hän on hieman pelottavan näköinen. Hänen tilansa säälittää, mutta silti en voi olla ajattelematta, että onneksi minulla menee paremmin. Alitajunta mielellään yrittää haudata kyseenalaistamiset ja turhan osuvat kysymykset, jotta elämä voi jatkua entiseen malliinsa.

Kannan karitsanpaistini, minttuhyytelöni ja muut tykötarpeet kassissani ripeästi miehen ohi. Poden huonoa omatuntoa, mutta samalla pidän häntä vähän surkeampana luojan luomana kuin itse olen.

Lehdestä luen, miten tietyn puolueen kansanedustaja puhuu mitä sylki suuhun tuo vaatiessaan rankempia toimenpiteitä valikoidun kansanryhmän aisoihin saamiseksi. Onpa tyhmä kaveri – hän ei todellakaan ole yhtä fiksu ja humaani kuin minä olen.

Naapurin koira on ollut yksin kotona kolmatta tuntia. Vaimeasti kantautuva haukku ja ulina kertoo minulle selvää kieltä: ellei naapuri ole nyt ihan eläinrääkkääjä, niin ainakin kaukana Franciscus Assisilaisesta. Miksei hän voi olla samanlainen joviaali eläinten ystävä kuin minä?

Käsi sydämellä: onko muka paloittelumurhaaja, ryöstelevä narkomaani tai omaisuutensa onnistuneesti Panamaan siirtänyt keinottelija yhtä hyvä ihminen kuin sinä olet?

Voiko buddhaa palvova kalkuttalainen pikkurikollinen olla ihan yhtä arvokas ihmiskunnan edustaja kuin sinä olet?

Tähän on pakko vastata, että ei tietenkään! Ihminen nyt vain on sellainen, että hänen jollakin tavalla, jostakin syystä, pitää olla parempi ja tärkeämpi kuin toinen. Ja jos kerran löytyy monia painavia syitä, jotka osoittavat oman erinomaisuutesi, niin..."Minä olen hyvä".

Köpelösti siis kävisi, jos kaikki olisi meistä ihmisistä kiinni. Kumma, että näin epälooginen ja ajattelematon olento on päässyt näinkin pitkälle.

Onneksi oikea perspektiivi löytyy Jumalan avulla. Silloin paljastuu, että maan matosenakin minä tosiaan olen arvokas (no, synnin kyllästämää egoa lukuunottamatta) – ja ennen kaikkea, että kukaan muu ei ole minua huonompi!

Kun oppii arvostamaan itseään ainutlaatuisena luotuna, jonka ympärillä kaikki muutkin ovat täsmälleen yhtä ainutlaatuisia, palaset loksahtelevat paikoilleen.

Toisen arvokkuus ei ole omasta pussista pois.

Valitettavasti luonto kuitenkin vetää tikanpojan puuhun, ja päättymätön parannuksen teko jatkukoon. Ollaan nyt kaikki kilttejä ja samanarvoisia – edes joulun yli.


Mika Kavasto


49/2016

UutisetIhminen viihtyy jumalanpalveluksessa, kun hän pääsee katselijasta osallistujaksi.
PääkirjoitusUseat seurakunnat tekevät parhaillaan jumalanpalvelusuudistuksia. Tavoitteena on uudistaa seurakunnan ilmettä, jopa koko seurakunnan elämää. Kokoukset toimivat usein ovena seurakuntaan, ja kirkon kynn...
Miten onEnsi vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Mitä helluntaiseurakunnat voisivat antaa juhlavuottaan viettävälle isänmaalle?

Vastauksena tähän Kotkan Syyspäivillä esiteltiin Parasta...
UutisetElokuva voi välittää evankeliumia yhtä voimallisesti kuin puhe, Saarijärvellä uskotaan.
UutisetHiljaiselon rikkomisella voi olla odottamattomat seuraukset.
UutisetKristinuskoa ja helluntailaisuutta haastetaan enemmän kuin koskaan. Siksi pitää paitsi opiskella teologiaa, myös palauttaa helluntailaisuuteen usko ihmeisiin ja Pyhän Hengen kasteeseen.

Näin ar...
UutisetEi ole vasta kuin muutama vuosi siitä, kun Suomessa taivasteltiin Kekkosen aikaista suomettumisen kulttuuria, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoi blogissaan viime vi...
UutisetJari-Pekka liikenneasemat lahjoittaa joulun Kultalyhde-lehden kaikkiin Joroisten kunnan talouksiin. Lehti jaetaan postin kautta. Yrityksen toimitusjohtaja Jari-Pekka Koponen haluaa näin levittää evank...
UutisetMaakunta haluaa turvata lähetystyön tulevaisuuden.
UutisetKäytetynkin tavaran voi laittaa esille tyylikkäästi.
UutisetSodan runtelemista kotimaistaan lähteneiden afrikkalaisten hätä koskettaa suomalaisavioparia.
UutisetTapahtumassa oli vahva yhteisöllisyyden tunne, nuorisopastori Juan Castillo kuvailee Oulussa toissa viikonloppuna järjestettyä Ytimessä-tapahtumaa.

– Koimme Pyhän Hengen läsnäolon voimakkaasti...
UutisetTyöpaikoilleen aamuvarhaisella kiirehtivät ihmiset saivat torstaina 1. joulukuuta mukaansa piparkakkupussin, jossa oli kaksi piparia ja joulurauhan toivotus.

Vantaalta kuusi vuotta sitten alkun...
UutisetVuonna 2014 vangittu kristitty 29-vuotias sudanilaisäiti Maria Ibraheem luki Raamattua telkien takana salaa öisin, kertoo The Christian Post.

Nuorta äitiä valvotti tyrmässä hänen alle kaksivuot...
Uutiset”Tyrmistyttävän harva” yhdysvaltalainen seurakunta puhui presidentinvaalien alla ehdokkaista, itse vaaleista tai kristittyjen velvollisuudesta äänestää niissä, selviää tutkimuskeskus Pew Researchin tu...
UutisetBritannian ministerit näkevät uskonnon ensisijaisesti ongelmana, väittää maan työväenpuolueen poliitikko ja entinen valtioneuvoston ministeri Stephen Timms.

Timms toteaa Christiantoday.comille,...
KolumniMottoni on, että elämässä tulee aina olla unelmia. Kun olin nuori vastauskoontullut tyttö, koin syvää väärinkäsittelyä rakkaassa helluntaiherätyksessäni. Sitä tapahtui kaikkine pakkoparannuksineen ja...
MielipideJeesuksen takaisin tulo ei ole uskoville pelon aihe, vaikka kukaan ihminen ei voi sanoa milloin se tapahtuu. On Jumalan viisautta, että meidän tehtäväksemme ei ole annettu laskea määräaikoja. Meidän t...
MielipideOlen laittanut merkille, että helluntailiikkeessä pastori-nimikettä käytetään jos minkälaisissa tehtävissä toimivan henkilön ”virkanimikkeenä”. Meillä on seurakunnissa lapsipastoreita, nuorisopastorei...
MielipideOlen saanut Jumalan armosta pitää Rukoillen eteenpäin -iltoja. En epäile hetkeäkään, ettei se ole ollut Jumalan tahto, koska Raamattukin sanoo: ”Rukoilkaa lakkaamatta.” Mutta meille ihmispoloisille yh...
MielipideOn surullista, miten nykyinen hallitus haluaa rajata kotihoidon tukea ja varhainen päivähoitoon siirtyminen on saanut yllättäen runsaasti mediassa palstatilaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on...
MuutMusiikin tyyleihin liittyvä erimielisyys on mahdollista ylittää, kun jumalanpalveluksen tarkoitus ja tehtävä ymmärretään oikein.
ArtikkelitIhminen on pohtinut elämän tarkoitusta halki ihmiskunnan historian. Tarve tarkoituksen ja merkityksellisyyden kokemiseen on suunnitelmallisen Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ominaispiirre. Tämän tarpee...
PakinaNäin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikei...
MuutGabojen tekemät videotodistukset kohahduttavat somaliyhteisöjä, mutta hengenvaarakaan ei estä heitä kertomasta Kristuksen rakkaudesta.
UutisetYhteenkuuluvuuden kaipuu vetää turisteja ja talvilintuja suomalaisiin seurakuntiin Espanjassa ja Thaimaassa.
Muut1980-luvun kristillinen suosikkiyhtye Freidiba Boodos esiintyy seurakunnissa talven aikana.
MuutTampereen helluntaiseurakunnasta alkanut ihmiskaupan vastainen Cotton-toiminta on pyörinyt vasta vajaan vuoden, mutta paljon on jo saatu aikaan. Alkuvaiheen painopisteenä on ollut tiedonhaku ja verkos...
PikavisiittiWilliam Atkinson on brittiläinen tohtori ja raamatunopettaja ja Euroopan helluntailaiteologien järjestön EPTAn (European Pentecostal Theological Association) puheenjohtaja. Hän työskentelee tunn...
MuutLähetysjärjestö One Way Missionin kahvilassa kokoontuu kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita (iltalehti.fi 27.11.).

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakunt...
MuutSauna, sisu ja Sibelius. Siinä kolme sanaa jotka monen mielestä kuvastavat hyvin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiämme.
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!