Torstai 28. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Alma, Alma
Julkaistu 24.3.2016 00:00

Mikä oli Jeesuksen kuolinpäivä?

Kirjoittaja pohtii Raamatun ja juutalaisen kulttuurin valossa, minä viikonpäivänä Jeesus ristiinnaulittiin. Sen on täytynyt tapahtua perjantaina, hän päättelee.Melkein joka pääsiäinen herää keskustelu Jeesuksen kuolinpäivästä ja hänen haudassa olostaan. Onneksi kuolinpäivä ei vaikuta pelastukseemme, sillä tärkeintä on se, mitä ristillä tapahtui. Jeesuksen ylösnousemus kuolleista todisti hänen ”se on täytetty” -huutonsa oikeaksi.

Keskustelu kuolinpäivästä keskittyy lähinnä kahteen Raamatun kohtaan. Yksi niistä on Matt. 12:40, jossa Jeesus sanoo: ”Myös Ihmisen Poika on oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.” Tähän perustuen on väitetty, että oikea ristiinnaulitsemispäivä olisi ollut torstai, jonka kirkko on väärentänyt perjantaiksi.

Itse en näe tässä kuitenkaan mitään ristiriitaista vanhojen kirkkojen pitkän käytännön kanssa. Täytyy ottaa huomioon juutalaisten laskutapa, jota myös Jeesus käytti. Tämän mukaan päivä alkoi illalla noin kello 18 auringon laskiessa – eli perjantai alkoi torstai-iltana klo 18. Torstain ja perjantain välinen yö oli ensimmäinen. Tämän mukaan sunnuntaiaamuun mennessä tulee tasan kolme päivää ja kolme yötä.

Jos Jeesus olisi tarkoittanut meidän länsimaista laskutapaamme, hänen tässä ja toisissa kohdissa kerrottujen sanojensa välillä olisi ristiriita. Jeesushan sanoi myöhemmin nousevansa ylös kolmantena päivänä (Matt. 17:23). Jos Jeesus olisi ristiinnaulittu torstaina, silloin pitäisi puhua neljännestä päivästä.

Toinen Raamatun kohta, johon torstain kannattajat vetoavat, on Joh. 19:31. Siinä todetaan: ”Silloin oli sapatin valmistuspäivä –– ja tuo sapatinpäivä oli erityisen suuri.”

Yhdyn tässä kohtaa täysin Novumin antamaan selitykseen: ”Alkavaa sapattia sanottiin  suureksi, koska se osui samaksi päiväksi pääsiäisen kanssa.” Sapatti on aina lauantai, eikä perjantaina voinut olla toista sapattia, jonka valmistuspäivä olisi ollut torstai.

Jeesus siis ristiinnaulittiin perjantaina, ja hän nousi kuolleista sunnuntaina, kolmantena päivänä. Kristillisten kirkkojen lähes kaksituhatvuotinen käytäntö on tässä asiassa oikea.


Juhani Kuosmanen
Lahti

Jaa
Pienen kylän herätys
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
Ruotsissa ”koronaväsymystä”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!