Sunnuntai 7. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Suvi, Robert, Roope, Robert, Robin
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Mielipide: Miehillä on valikoiva tapa lukea Raamattua

Ulla Rautiainen toivoo, että miehet lukisivat Raamattua johdonmukaisemmin eikä vain tiettyjä kohtia valikoivasti ja kirjaimellisesti tulkiten. Kuva: ShutterstockKävin helluntaiseurakunnan sunnuntaikokouksessa. Vapaaehtoisista käytännön työntekijöistä oli ilmeisesti pulaa, koska pastori piti saarnan, jossa hän patisti väkeä palvelemaan.

Kuten tapana on, saarnan aihe oli liitetty raamatunkohtaan: ”Valitkaa sentähden, veljet, keskuudestanne seitsemän miestä, joista on hyvä todistus ja jotka ovat Henkeä ja viisautta täynnä, niin me asetamme heidät tähän toimeen.”

Raamatun jae on Apostolien teoista, ja kyseessä on tapaus, jossa valittiin pöytäpalveluksen tekijöitä eli käytännön työntekijöitä – soppatykin käyttäjiä, ruoanjakajia ja keittiöpalvelijoita, kuten pastori sananselityksessään asian nykymuodossa ilmaisi. Ja kaikki olivat tähän toimeen kutsuttuja, niin että ei muuta kuin palvelukseen ilmoittautumaan.

Kaikki? Kuitenkin tämänkin seurakunnan vanhimmistossa on pelkästään miehiä. Jos kysyisin miksi, minulle näytettäisiin raamatunkohtia, joissa johtajiksi valittavien edellytetään olevan miehiä, ihan samoin kuin pöytäpalvelukseen valittavienkin. Silti tämänkin seurakunnan kokouksen jälkeisessä kahvitilaisuudessa keittiöllä hääräsi nainen. Miksi näin?

Tietysti siksi, että vanhimmisto on arvostuksen saamisen paikka ja keittiöllä häärääminen taas vähän arvostettua, tylsää puuhaa, joka ei sisällä suurtakaan mahdollisuutta vaikuttaa seurakunnan asioihin. Siksi edellisessä kohdassa pidetään yhä kiinni raamatuntulkinnasta, joka rajaa naisväen vanhimmiston ulkopuolelle, mutta jälkimmäisessä voidaan kirjaimellisuus heivata yli laidan.

Tämä jakomielinen tapa tulkita Raamattua vie uskottavuuden muultakin julistukselta. Ajattelukykyisemmät ihmiset, jotka lukevat Raamattunsa itse, eivät kuitenkaan tyydy sananselittäjien tarkoitushakuiseen vääntelyyn.

Jos kerran yhdessä Raamatun kohdassa luetaan sana mies tarkoittamaan kirjaimellisesti vain toista sukupuolta, tarkoittakoon se samaa myös kaikissa kohdissa.


Ulla Rautiainen
Vantaa

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!