Merkkipäiviä: Sinikka Sandberg 95 vuotta

Sinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, joka saa meissä nuoremmissa aikaan syvää kunnioitusta. Kiitollisuutta koemme siitä, että olemme saaneet ja saamme toistuvasti yhä kokea mummun lämpöä ja rakkautta.

Meitä ihailijoita on perheessä yhteensä 30 iältään 3–64-vuotiasta. Nyt marraskuisena lauantaina tulikin talo täyteen, kun kokoonnuimme juhlimaan äitiä, mummua ja isomummua.

Sinikka Sandberg o.s. Nurmi syntyi Vahvialassa lähellä Viipuria 26.11.1921 ainokaisena Elias ja Elsa Nurmen kauppiasperheeseen.

– Minulla oli hyvä lapsuus, mutta olisin luopunut leikkimökistä ja vihreistä nahkakengistä, jos olisin saanut siskon tai veljen. Uskoon tultuani sain moninkertaisesti siskoja ja veljiä, hän sanoo.

Talvisota katkaisi huolettoman lapsuuden. Isä Eetu palveli väestösuojelutehtävissä sotapoliisina. Karjalan tytöltä loppui koulunkäynti Viipurissa evakkomatkaan.

– Tavarajunalla lähdimme, ja mukana oli sen verran tavaraa, mitä käsissämme saimme kuljetetuksi. Vaatteita puettiin monta kerrosta päällekkäin. Kun pääsimme Punkalaitumelle, meidät vietiin kunnantalolle, jossa ihmisiä jaettiin taloihin kuin huutokaupassa. Taloissa tarvittiin myös työväkeä miesten ollessa rintamalla, ja minä toimin kirjanpitäjänä siirtoväen huollossa.

Maaliskuussa sota loppui, isä tuli kotiin ja perhe muutti Kymiin.

– Välirauhan aikana lähdimme takaisin Karjalaan kuten niin monet muutkin. Oletimme elämän jatkuvan siellä entiseen malliin. Taloamme ei enää ollut, kivijalka vain jäljellä.

Isä rakensi uuden talon, mutta taas oli evakkoon lähtö edessä, nyt suuntana Pori.

Sinikkaa pyydettiin Heinjoelle puoleksi vuodeksi ensimmäisen ja toisen luokan opettajan sijaiseksi. Siellä hän kiinnostui alasta, haki Hämeenlinnan seminaariin ja myös pääsi. Paltamossa hän opetti ensin vuoden, ja Eurassa vierähti opettajana 34 vuotta.

Äiti Elsa rukoili ainoan tyttärensä puolesta.

– Äidin mieliksi lähdin kerran kokoukseen. Siellä Arvo Peltomaan puhe pysäytti minut ja tulin uskoon. Alarikiin tutustuin Porin seurakunnassa. Olin tuolloin jo mielestäni vannoutunut vanhapiika, ja olin maksanut muutaman vuoden vanhanpiian veroakin, mutta Alarik oli sitkeä, Sinikka naurahtaa.

Kihloihin he menivät Jyväskylän konferenssissa vuonna 1950.

– Juhlilla kihlautuivat myös Jaakko ja Maire Heinonen, ja nämä uutiset ilmoitettiin kokouksessa koko konferenssiyleisölle, äiti muistelee hymyillen.

Häitä juhlittiin vuonna 1951.

– Lupasin Jumalalle, että Alarik saa tehdä Jumalan valtakunnan työtä ja minä pidän huolta perheestä. Se oli minun tapani tukea Jumalan valtakunnan työtä.

Taivaassa kyllä tiedetään, että äitimme työlista ei rajoitu perheestä huolehtimiseen, vaan tehtäviä on löytynyt lapsi- ja musiikkityössä ja lähetystyön tukijana puhumattakaan niistä lukemattomista kerroista, jolloin evankelistat ja saarnaajat ovat saaneet nauttia äitimme vieraanvaraisuudesta. Meistä lapsista oli jännittävää jo 1960-luvulla istua samaan kahvipöytään vaikkapa kenialaisen Hesekiel Kiptoon kanssa tai kuunnella lähetyssaarnaajien tarinoita.

– Minulla on täällä kotona kaikki hyvin, ei minulla ole mitään hätää. Kyllä oli mukavaa, kun ehditte käymään, voikaa nyt oikein hyvin ja Taivaan Isän siunausta teille kaikille taas.

Sinne mummu jää keppiinsä nojaten kiitollisin mielin. Tunnemme, että jotain hyvää on meihinkin taas tällä tapaamisella tarttunut.

Kiitos, äiti ja mummu!


Markku, Hannu, Pirkko-Liisa ja Olli-Pekka perheineen


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!