Perjantai 5. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Sulevi, Stig
Julkaistu 21.4.2016 00:00

Merkkipäiviä: Raili ja Eino Halttunen 85 vuotta

Loppiaisena tammikuun 6. päivänä vuonna 1931 syntyi Leppävirran kirkonkylässä Urho ja Elna Laulaisen perheeseen esikoinen, joka sai nimekseen Raili Irene. Laulaisen perhe muutti Leppävirralta 1930-luvun puolivälissä Hankasalmelle Urho-isän lapsuudenkotiin, jossa Railikin varttui aikuiseksi. Laulaisen suku on vanha hankasalmelainen  talonpoikaissuku. Vuonna 1552 esi-isä Paavo Laulainen asettui asumaan Hankasalmen nykyisen kirkonkylän tienoille Hauhon pitäjän talonpoikien erämaalle.

Tammikuun viimeisenä päivänä 1931 syntyi Toivakan Kankaisten kylässä Peltoniemen talossa  Albin ja Hilda Halttusen perheeseen poika, joka sai nimekseen Eino Ensio. Myös Halttusen suku on vanha talonpoikaissuku. 1500-luvun alkupuolella Halttusen suvun esi-isä tuli Hankasalmelle ja perusti sinne Halttula-nimisen kylän.

Niemisjärvellä eräissä tansseissa vuonna 1954 Eino tapasi tulevan puolisonsa Railin, joka oli karjanhoitajana Laukaan Lievestuoreella Raita-ahon talossa. Eino ja Raili alkoivat tapailla toisiaan ja menivät kihloihin, ja helmikuussa 1955 vietettiin Raita-ahossa nuoren parin häitä. Häävalssikseen he valitsivat Metsäkukkia, jota Railin isä Urho usein soitti haitarillaan. Hääjuhlassa Einon isä Albin Halttunen, joka oli helluntailainen, piti puheen nuorelle parille. Puheessaan Albin nosti esille Raamatun kohdan, jossa Jumala teki vaimon Aadamille tämän kylkiluusta. Puhe oli hyvin koskettava. Vielä yli 60 avioliittovuoden jälkeenkin Eino on voinut todeta saaneensa kylkeensä juuri sopivan kylkiluun, joka ei ole hiertänyt.

1950-luvun lopulla Raili ja Eino kumpikin kokivat hengellisen herätyksen. Ensin Raili tuli uskoon Lievestuoreen helluntaiseurakunnassa. Hän alkoi rukoilla miehensä puolesta. Eino oli saanut lapsuudenkodissaan uskonnollisen kasvatuksen, ja sisarukset olivat puhuneet hänelle hengellisistä asioista. Vuonna 1959 Eino teki uskonratkaisun ja liittyi seuraavana vuonna Lievestuoreen helluntaiseurakuntaan.

Usko Jeesukseen ja sen tuoma siunaus on vieläkin voimassa paitsi Railin ja Einon myös heidän jälkeläistensä elämässä. Myös Einon isovanhemmat olivat uskovia, ja erään arkistoasiakirjaan vuonna 1928 tallennetun muistitiedon mukaan Einon isoisä Asarja Halttunen muisti oman isoäitinsäkin olleen ”rukoileva nainen”. Halttusen suvussa tiedetään siis olleen uskovia ainakin kahdeksannessa sukupolvessa, kun otetaan huomioon myös Railin ja Einon jälkeläiset.

Railille ja Einolle syntyi viisi lasta: Maritta, Tuula, Marjukka, Marja ja Marko. Lisäksi heillä on 16 lastenlasta ja 12 lastenlastenlasta.

Lievestuoreen helluntaiseurakunta on tullut Railille ja Einolle hyvin läheiseksi hengelliseksi kodiksi. Eino palveli seurakunnan vanhimmistossa yli 40 vuotta, ja Raili toimi muun muassa seurakunnan kirpputorin myyjänä 15 vuoden ajan. He ovat seurakunnan aktiivijäseniä ja heidät näkee vieläkin esimerkiksi seurakuntakuorossa.

Tammikuussa 2016 juhlittiin Lievestuoreen helluntaiseurakunnassa Railin ja Einon 85-vuotissyntymäpäivää. Toivotan mummolleni ja papalleni pitkää ikää, terveyttä ja Jumalan siunausta!


Tommy Koukka

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!