Lauantai 30. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Pasi, Rurik
Julkaistu 20.10.2016 00:00

Merkkipäiviä: Myyntipäällikkö ja seurakuntamies Olavi Hakola 70 vuotta

Olavi Hakola osallistui Aikamedian hallituksen jäsenenä myös Kotkassa pidetyille Syyspäiville. Kuva: Anssi TiittanenPorvoolainen Olavi Hakola on tehnyt mittavan työuran sähköjärjestelmiä ja -tarvikkeita valmistavan Enston myyntipäällikkönä mutta myös helluntaiseurakunnan monitoimimiehenä ja Jumalan valtakunnan laaja-alaisena vaikuttajana.

Kuten niin monen hedelmää tuottaneen kristityn elämässä, myös Olavi Hakolan taustalta löytyy rukoileva äiti. Kalajoen Rautiossa 16.10.1946 syntynyt ja lapsuutensa Kempeleessä asunut Olavi on työläisperheen kuuden lapsen sisarusparvessa vanhin. Aikuisiällä uskoontullut äiti alkoi rukoilla lastensa puolesta ja saatteli heidät siunaten aamuisin myös koulutielle. Äiti opetti lapset rukoilemaan, ja ennen kouluun lähtöä polvistuttiin yhdessä pyytämään taivaallisen Isän siunausta alkavaan päivään. Tämä teki lähtemättömän vaikutuksen myös Olavin sieluun, ja poika löysi Jeesuksen omaan elämäänsä jo 12-vuotiaana.

Kesällä 1959 Olavin mummolan lähellä Rautiossa pidetyt helluntailaisten telttakokoukset herättivät lestadiolaisten kyläläisten keskuudessa paljon puhetta. Vielä suurempaa erityishuomiota sai osakseen joen rannalla pidetty uskovien kastetilaisuus, jossa saarnaaja Aulis Rusi kastoi myös nuoren Olavin. Joen rantatöyräät täyttyivät tungokseen asti uteliaista kyläläisistä, jotka halusivat tulla katsomaan helluntailaisten kastetilaisuutta. Heidän joukossaan oli pienenä poikana myös Klaus Korhonen, josta myöhemmin tuli merkittävä helluntaipastori ja lähetystyöntekijä. Lisäksi Keskipohjanmaa-lehti oli lähettänyt valokuvaajansa kuvaamaan tätä erikoista tapahtumaa.

Nuoruusvuotensa Olavi Hakola vietti Oulussa. Kun hän sai 15-vuotiaana kaupan urheiluvälinemyyjänä ensimmäisen tilin, hän erotti siitä ensin kymmenykset Jumalan valtakunnan työhön, antoi osan rahoista kotiin ja säästi loput kitaran ostoa varten. Jumala näki nuorukaisen mielenlaadun ja siunasi häntä niin, että eräs seurakunnan täti sai sydämelleen tukea taloudellisesti Olavin opiskelua koko kauppakoulun ajan. Näin Olavi oppi jo varhain säännölliseen uhraamiseen sisältyvän siunauksen.

Vuodet 1969–1984 Olavi Hakola työskenteli Ruotsissa Boråsissa. Siellä hän löysi puolisonsa Ritvan, ja saarnaaja Niilo Yli-Vainio siunasi nuoren parin avioliittoon 1970. Myös lapset Jim ja Satu syntyivät Ruotsissa.

Boråsin helluntaiseurakunnassa Olavi Hakola kantoi puolisonsa kanssa laajaa vastuuta seurakunnan toiminnasta. Sen lisäksi, että Olavi palveli seurakunnan vanhimmistossa, Hakolat olivat mukana muun muassa pyhäkoulutyössä, kuorossa, ympäristötyössä ja romanityössä.

Vuonna 1984 Jumala johdatti Hakolat Suomeen, ja Olavi aloitti työn Ensio Miettisen perustaman perheyrityksen, Enston, myynti- ja markkinointitehtävissä. Vaikka paikan hakuaika oli jo ehtinyt mennä, hakijoina oli paremman koulutuksen saaneita henkilöitä ja Olavi esiintyi työhaastattelussa avoimesti vakaumuksellisena kristittynä, hänet valittiin yksimielisesti tehtävään.

Jumala siunasi Olavi Hakolan 25 vuotta kestäneen työuran Enstossa. Mies työskenteli aluepäällikkönä, myyntipäällikkönä ja lopulta avainasiakaspäällikkönä koko Suomen alueella. Tärkeimpiä asiakkaita olivat sähköurakointiliikkeet, talotehtaat ja laivanrakennusteollisuus. Työtovereiden ja asiakkaiden keskuudessa Hakola opittiin tuntemaan reiluna ja valoisana kristittynä, moralisoimattomana periaatteen miehenä, jonka kanssa oli helppoa keskustella avoimesti myös uskonasioista.

Porvoon helluntaiseurakunta sai Olavista vahvan vastuunkantajan ja monipuolisen työmyyrän, joka toimi muun muassa vanhimmiston puheenjohtajana vuosina 1993–2013. Mies vaikuttaa edelleenkin monin tavoin Porvoon hengellisessä toiminnassa ja  helluntailiikkeen luottamustehtävissä.

Eläkkeelle siirtymisen jälkeen yhteinen touhuaminen neljän rakkaan lapsenlapsen kanssa on ollut Olavi ja Ritva Hakolalle entistä tärkeämpää ajanvietettä.

Merkkipäiväänsä Olavi Hakola juhli lähipiirissä viime lauantaina.

Laajan ystäväpiirin puolesta lämpimästi onnitellen


Leevi Launonen


Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!