Lauantai 30. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Pasi, Rurik
Julkaistu 24.3.2016 00:00

Merkkipäiviä: Arto Hämäläinen 70 vuotta

Arto Hämäläinen nauttii koto-Suomen maisemista edelleen vain osan vuodesta; viime vuonna matkapäiviä kertyi 115. Lähetysvaikuttajan päällä on vankilaan joutuneilta Eritrean helluntaijohtajilta saatu liivi. %u2013 Se on minulle muistutus vainotuista veljistä ja sisarista Kristuksessa. Kuva: Elina RautioLähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin emeritustoiminnanjohtaja ja missiologian tohtori Arto Hämäläinen muistaa edelleen sen pyhän hetken, kun hän noin 60 vuotta sitten koki kotonaan Lappeenrannassa henkilökohtaisen Jumalan kutsun.

– Luin kansojen saavuttamisesta kertovia Jesajan kirjan jakeita ja Saarnaajan kirjan  kehotusta lähettää leipänsä veden yli. Raamatunjakeet tulivat kohti, ja koin sisimmässäni kysymyksen, olisinko valmis lähtemään.

Kutsuja oli jo pohjustanut tilannetta lähetysmyönteisen perheen ja kotiseurakunnan avulla. Lisäksi junaradan varrella kasvaneen pojan sydämeen oli jo varhain syttynyt eräänlainen kaukokaipuu.

– Uskon, että Jumala tuntee jokaisen ihmisen rakenteen ja on pannut meihin tietyt lahjat ja kiinnostuksen kohteet. Minun olisi ollut vaikea toteuttaa tehtävääni, jos minulla ei olisi ollut kiinnostusta kieliin ja kulttuureihin.

Testaaminen kuuluu asiaan

Pelkkä matkustuskipinä ei olisi kuitenkaan riittänyt lähetyskutsumuksen pohjaksi. Helluntailiikkeen kansainväliseksi lähetysvaikuttajaksi päätyneen miehen sitoutuminen kutsumukseen on ollut puntarissa useita kertoja.

– Kutsumuksen testaaminen kuuluu asiaan. Kun esimerkiksi jouduin lennolla keskelle Burundin sisällissodan luotisadetta, ei ollut itsestään selvää, että halusin vielä nousta lentokoneeseen.

Rohkeutta vaati myös suuren uskon askeleen sisältänyt vaihe, jolloin Hämäläinen koki, että olisi aika jättää vakituinen työpaikka ja siirtyä hengelliseen työhön.

– Kun vuoden 1979 alussa irrottauduin Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston rehtorin työstä, minulla ei ollut mitään tietoa toimeentulosta. Päätöstä seuranneet kokemukset opettivat kuitenkin, että Jumala näkee tilanteemme ja huolehtii meistä pikkutarkasti.

Varustamisen aikaa

Tuossa vaiheessa Arto ja Sirkka-puoliso pohtivat lähtöä lähetystyöhön perinteisellä tavalla perheenä. Sibelius-Akatemiassa musiikin opettajaksi kouluttautunut mies kyseli, voisiko tehtävä liittyä ammattiosaamisen hyödyntämiseen.

– Siihen aikaan lähetystyöntekijän malli oli hyvin stereotyyppinen. En ollut lavaleijona enkä kansanjoukkojen villitsijä, joten jouduin etsimään paikkaani.

Tyhjän päälle jättäytymisen jälkeen ensimmäinen kutsu tulikin kotimaahan: Oulun helluntaiseurakuntaan pastoriksi.

– Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, kuinka arvokasta oli tutustua tuossa roolissa seurakuntatyöhön. Samankaltaisena varustamisen aikana Hämäläinen näkee Oulun vuosia seuranneet kolme vuotta, jotka hän sai palvella helluntailiikkeen kustannustalon, silloisen Ristin Voiton, lehtiosaston johtajana. Myös sitä ennen hankittu kokemus aktiotyöstä ja yhteys eri ammattialoja edustavien helluntainuorten kanssa perustetussa Finnish Christian Co-operation (FINCO) -järjestössä olivat tärkeitä kutsumuksen selkiytymisessä.

Vuonna 1987 Arto Hämäläinen pyydettiin Fida Internationalin (ent. Suomen Vapaa  Ulkolähetys) toiminnanjohtajan tehtävään.

– Matkani on ollut sellainen, ettei minun ole missään vaiheessa tarvinnut potkia uusia ovia auki. Jumala on myös aina varustanut kokemuksella, josta on ollut hyötyä seuraavassa vaiheessa.

”Connecting people”

Yli 20 vuoden jakso Fidan toiminnanjohtajana loi pohjaa niille kansainvälisille luottamustehtäville, joissa Hämäläinen on palvellut myös virallisen eläköitymisensä jälkeen. Tuona aikana syntyneet verkostot ovat vieneet miestä jo yli 80 maan helluntaiseurakuntien työyhteyteen.

Viime vuodet Hämäläinen on keskittynyt lähetysvalmennusten kehittämiseen sekä tehtäviinsä eri maiden raamattukoulujen ja kansainvälisten lähetysjärjestöjen johtokunnissa. Merkittävimmät luottamustehtävät ovat olleet maailmanlaajuisen helluntaiyhteisön Pentecostal World Fellowshipin (PWF) lähetysjaoston ja Euroopan helluntaiyhteisön Pentecostal European Fellowshipin (PEF) ja sen lähetysjaoston (PEM) puheenjohtajuudet.

Jälkimmäisen puheenjohtajuuden lähetysvaikuttaja luovutti äskettäin seuraajalleen Rauno Mikkoselle.

– Nokian tunnuslause ”Connecting people” on ollut yksi keskeisimmistä tehtävistäni: löytää oikeita ihmisiä oikeille paikoille ja tehdä heille tietä. Joskus se on tarkoittanut herkkyyttä ymmärtää, milloin voin olla vielä antamassa, milloin taas tulppana ja toisten tiellä.

Sydämellä saavuttamattomat kansat

Arto Hämäläisen lähetyskutsu on toteutunut tavalla, jota hän ei olisi nuoruudessaan osannut kuvitellakaan. Mies uskoo, ettei olisi tässä, jos ei olisi saanut lähetysasialle syttynyttä vaimoa.

– Olen ollut niin paljon poissa kotoa, että puolison on täytynyt olla juonessa mukana. En olisi jaksanut, jos Sirkka ei olisi ymmärtänyt kutsumustani.

Hän iloitsee myös Hanna- ja Heini-tyttärien tuesta ja heidän perheistään sekä niistä lukuisista seurakunnista, työyhteisöistä ja johtokunnista, joihin on saanut kuulua.

– Kokemallani yhteisöllisyydellä ja tilaa antavalla ilmapiirillä on ollut suuri merkitys jaksamiselleni. Eri yhteyksistä on noussut myös esirukoilijoiden rintama, jonka koen korvaamattoman arvokkaaksi.

Kaikista suurimpana lähetyskutsun polttoaineena on kuitenkin ollut itse Lähettäjä ja häneltä saatu palo saavuttamattomien kansojen tavoittamiseen.

– Edelleen jäljellä on 7 000 saavuttamatonta etnistä ryhmää ja parituhatta kieltä, joille ei ole omakielistä Raamattua. Jokaisella ihmisellä on oikeus kuulla aito sanoma Jeesuksesta Kristuksesta, joten työtä riittää.


Elina RautioArto Hämäläinen juhlii merkkipäiväänsä perhepiirissä. Mahdolliset syntymäpäivämuistamiset hän toivoo kanavoitavan uusien lähettävien maiden lähetyskoulutukseen:
Fida International ry
FI 4122 8718 0000 5256
Viite: 3256 4200 0000 4.


Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!