Menestys ja menetys

Tavoitteemme elämässä on menestyä ja saavuttaa monenlaista hyvää: löytää hyvä aviopuoliso ja saada lapsia ja toivoa myös heille menestystä elämässä. Nämä kun toteutuvat, niin voi tuntea itsensä tyytyväiseksi ja onnelliseksi. 

 

Elämä ei kuitenkaan aina mene niin sanotun käsikirjoituksen mukaan. Kun on yksin sairauksien tai erilaisten haitallisten riippuvuuksien ympäröimänä, niin voiko edes ajoittain olla onnellinen? Entä kun erilaiset oppaat kertovat, kuinka elämän saisi paremmaksi, mutta yksilö ei oman tilanteensa keskellä pysty noita ohjeita noudattamaan? 

 

Jatkuva riittämättömyyden ja huonommuuden tunne voivat jäädä kalvamaan sisintä. Kun lukee ja näkee menestystarinoita, saattaa oma elämä tuntuu vain menetystarinalta.

Voiko olla niin, että menestyksellä on myös kääntöpuolensa? Me kuvittelemme olevamme parempia kuin monet muut ja tuudittaudumme hyvän elämämme turviin. Siunattuina menestyjinä suuntaamme kohti jatkuvaa menestyksen tavoittelua ja turvaksemme tulee se kaikki hyvä, jonka olemme saavuttaneet. Unohtuu läheinen suhde rakastavaan Jumalaan, joka on elämämme todellinen turva joka tilanteessa. Menestyksestä tulee mittari, jolla havainnoimme Jumalan vaikutusta elämäämme.

Tämä kaikki on ihmiselle aivan tyypillistä käyttäytymistä, ja näin ihminen pääsääntöisesti toimii. Tätä myös yhteiskunta meille tarjoaa elämänmalliksi. 

 

Jeesuksen tie vei ristille ja sitä kautta voittoon. Onko itselle kuoleminen ja Jeesukseen turvautuminen elämän joka tilanteessa se tie, jota uskovan pitäisi käydä? Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Löydänkö todellisen elämän, kun jätän omat unelmat toissijaisiksi ja elän läheisessä suhteessa Jeesukseen? Entä jos pääosassa en olisikaan enää minä vaan huomio olisi siinä, miten voin toteuttaa Jumalan tahtoa elämässäni?

 

Entä jos menetyksistä ja vastoinkäymisistä tulee minulle vankila, jossa tuntuu katkeruus ja kateus muita ihmisiä ja Jumalaa kohtaan? Jos olen joutunut olosuhteiden vangiksi ja kaltoin kohdelluksi, mikä aiheuttaa pahan olon. Ihminen saattaa tuolloin ajatella olevansa oikeutettu edes hetken hyvään vaikka päihteiden avulla. Hän voi tuntea olevansa kierteessä, josta haluaisi pois, mutta on toisaalta tottunut tilanteeseen. 

 

Taivaan Isä tarjoaa ihmiselle tietä yhteyteensä. Hän vetää luokseen hyvyydellään ja on luvannut vaikuttaa meissä jokaisessa niin, että se on mahdollista. Me emme tiedä tarkalleen, kuinka se tapahtuu kunkin elämässä. Meidän tehtävämme on välittää Jumalalta saatua rakkautta lähimmäisille, niin menestyjille kuin monia menetyksiä kokeneille.

 

Elämän todellinen onni löytyy ihmisen sydämestä. Pyörätuolissa istuva puoliksi halvaantunut voi hymyillä, kun taas trimmattu huippu-urheilija jatkuvien paineiden alla kiristelee hampaitaan. Kun olemme saaneet yhteyden rakastavaan taivaan Isään, niin olosuhteillamme ei ole niin suurta merkitystä. Ja tämän elämän lopussa viimeistään huomaamme, että turvamme on Jumalassa. 

 

 

Jouko Vuorenniemi

Kirjoittaja on Kan ry:n toiminnanjohtaja.
34/2020

KolumniMaailma on nykyään täynnä ratkaisemattomia, isoja asioita. Taidan silti paneutua pienen ihmisen asioihin, sillä olemmehan me pienetkin olemassa. T...
PääkirjoitusRaamatun kertomukset ja historia osoittavat, että Jumala kykenee kääntämään mitä erilaisimmat tapahtumat oman valtakuntansa parhaaksi. Kun häneen luottamuksensa asettaneet uskovat ovat nousseet pe...
UutisetVarhain perustettu ammattimainen levytysstudio mahdollisti musiikkituotannon komean kaaren.
Helluntailaisen musiikkihistorian tärkeimpänä yksittäisenä päätöksenä voidaan pitää Prisma-studion...
UutisetVenäjän hallitus esitteli maan eduskunnalle eli duumalle muutama viikko sitten uuden uskonnollista elämää rajoittavan lakiehdotuksen.


Lakiehdotus, artikla 7, kuuluu omantunnon ja...
UutisetMarkku Ovaskan lähettiperheen perinteinen, Suomen kesään kuuluva kokouskiertue on viimeistä puristusta vaille valmis. Ennen Saksaan palaamista Markku osallistuu vielä rakkaan lähettäjäseuraku...
UutisetUskonnollisuuden ja hyvinvoinnin suhdetta on tutkittu Suomessa määrällisesti vain vähän – Harri Koskelan psykologian väitöstutkimus paikkaa vajetta.


Kiistelty teema, josta kaikill...
ArtikkelitTavoitteemme elämässä on menestyä ja saavuttaa monenlaista hyvää: löytää hyvä aviopuoliso ja saada lapsia ja toivoa myös heille menestystä elämässä. Nämä kun toteutuvat, niin voi tuntea itsensä ty...
UutisetPelastusarmeija uudistaa kirpputori- ja kierrätystoimintaansa. Kirpputorit tullaan jatkossa tuntemaan iCare-myymälöinä. Uuden konseptin myötä liikkeistä tulee entistä kiinteämmin osa Pelastusarmei...
UutisetArkisena elokuun alun tiistai-iltapäivänä puhelimeeni kilahtaa viesti Pohjois-Pohjanmaan helluntaiseurakuntien koulupastorilta Raino Ojalalta: ”Larsmossa viisi nuorta tuli uskoon ja viis...
Kun toivoa ei enää ole - "Jumala pitää minusta enemmän kiinni kuin minä hänestä"
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
Jounin, 34, isätarina – Kun ajatus lapsesta nostattaa enemmän ahdistusta kuin intoa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!