Lauantai 19. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Reija, Torborg
Julkaistu 13.8.2020 14:24

Menestys ja menetys

Tavoitteemme elämässä on menestyä ja saavuttaa monenlaista hyvää: löytää hyvä aviopuoliso ja saada lapsia ja toivoa myös heille menestystä elämässä. Nämä kun toteutuvat, niin voi tuntea itsensä tyytyväiseksi ja onnelliseksi. 

 

Elämä ei kuitenkaan aina mene niin sanotun käsikirjoituksen mukaan. Kun on yksin sairauksien tai erilaisten haitallisten riippuvuuksien ympäröimänä, niin voiko edes ajoittain olla onnellinen? Entä kun erilaiset oppaat kertovat, kuinka elämän saisi paremmaksi, mutta yksilö ei oman tilanteensa keskellä pysty noita ohjeita noudattamaan? 

 

Jatkuva riittämättömyyden ja huonommuuden tunne voivat jäädä kalvamaan sisintä. Kun lukee ja näkee menestystarinoita, saattaa oma elämä tuntuu vain menetystarinalta.

Voiko olla niin, että menestyksellä on myös kääntöpuolensa? Me kuvittelemme olevamme parempia kuin monet muut ja tuudittaudumme hyvän elämämme turviin. Siunattuina menestyjinä suuntaamme kohti jatkuvaa menestyksen tavoittelua ja turvaksemme tulee se kaikki hyvä, jonka olemme saavuttaneet. Unohtuu läheinen suhde rakastavaan Jumalaan, joka on elämämme todellinen turva joka tilanteessa. Menestyksestä tulee mittari, jolla havainnoimme Jumalan vaikutusta elämäämme.

Tämä kaikki on ihmiselle aivan tyypillistä käyttäytymistä, ja näin ihminen pääsääntöisesti toimii. Tätä myös yhteiskunta meille tarjoaa elämänmalliksi. 

 

Jeesuksen tie vei ristille ja sitä kautta voittoon. Onko itselle kuoleminen ja Jeesukseen turvautuminen elämän joka tilanteessa se tie, jota uskovan pitäisi käydä? Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Löydänkö todellisen elämän, kun jätän omat unelmat toissijaisiksi ja elän läheisessä suhteessa Jeesukseen? Entä jos pääosassa en olisikaan enää minä vaan huomio olisi siinä, miten voin toteuttaa Jumalan tahtoa elämässäni?

 

Entä jos menetyksistä ja vastoinkäymisistä tulee minulle vankila, jossa tuntuu katkeruus ja kateus muita ihmisiä ja Jumalaa kohtaan? Jos olen joutunut olosuhteiden vangiksi ja kaltoin kohdelluksi, mikä aiheuttaa pahan olon. Ihminen saattaa tuolloin ajatella olevansa oikeutettu edes hetken hyvään vaikka päihteiden avulla. Hän voi tuntea olevansa kierteessä, josta haluaisi pois, mutta on toisaalta tottunut tilanteeseen. 

 

Taivaan Isä tarjoaa ihmiselle tietä yhteyteensä. Hän vetää luokseen hyvyydellään ja on luvannut vaikuttaa meissä jokaisessa niin, että se on mahdollista. Me emme tiedä tarkalleen, kuinka se tapahtuu kunkin elämässä. Meidän tehtävämme on välittää Jumalalta saatua rakkautta lähimmäisille, niin menestyjille kuin monia menetyksiä kokeneille.

 

Elämän todellinen onni löytyy ihmisen sydämestä. Pyörätuolissa istuva puoliksi halvaantunut voi hymyillä, kun taas trimmattu huippu-urheilija jatkuvien paineiden alla kiristelee hampaitaan. Kun olemme saaneet yhteyden rakastavaan taivaan Isään, niin olosuhteillamme ei ole niin suurta merkitystä. Ja tämän elämän lopussa viimeistään huomaamme, että turvamme on Jumalassa. 

 

 

Jouko Vuorenniemi

Kirjoittaja on Kan ry:n toiminnanjohtaja.Jaa
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!