Tiistai 2. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Venla, Vendla
Julkaistu 27.10.2016 00:00

Lämpöä Karpaattien kylmyyteen

Suomalaisten kutomat sukat, lapaset, kaulahuivit ja pipot tuovat iloa ja auttavat kylmän talven yli. Kuva: Lassi MäkinenKarpaattien vuoristo on leveä, epäyhtenäinen vuorijono, joka alkaa Wienin itäpuolelta. Karpaatit kulkevat noin 1 500 kilometriä pitkänä muodostelmana läpi Slovakian, sivuavat Puolaa ja Unkaria ja halkovat Ukrainan länsiosia. Romaniassa vuorijono kiertyy puoliympyrän muotoisesti Transilvanian ympärille.

Noin kahden ja puolen kilometrin korkeuteen kohoaviin Karpaatteihin liittyy paljon taruja ja taikauskoa. Niiden tunnetuin tuote lienee kauhutarinoitten Dracula, jonka nimelle monet vanhat linnat on omistettu.

Unohdetut lapset

Karpaattien alueella asuu monimiljoonainen romaniväestö. Vuosisatojen aikana romanit joutuivat valtaväestön nöyryyttämiksi. Heillä ei ollut kansalaisoikeuksia, ja osa heistä työskenteli maaorjina. Poliittisten myllerrysten aikoina romanit olivat kaikkein turvattomimmassa asemassa. Natsivainoissa heitä tuhottiin satojatuhansia. Uhrien tarkkaa lukua ei tiedetä, koska romanit eivät kaikkialla olleet yleisen väestölaskennan piirissä.

Romanien vainot ovat jatkuneet viime päiviin asti. Joissakin Itä-Euroopan maissa heitä on karkotettu paikasta toiseen ja heidän hökkelikyliään on tuhottu. Romanit eivät ole olleet tervetulleita mihinkään Länsi-Euroopan maahan.

Suurimpia kärsijöitä ovat lapset. Usein perusoikeudet puuttuvat jo vastasyntyneiltä. Aina romanilapsia ei rekisteröidä edes syntymämaansa kansalaisiksi, mistä johtuen he jäävät helposti myös terveydenhuollon ja oppivelvollisuuden ulkopuolelle.

Surkeat kotiolot johtavat siihen, että lasten on osallistuttava perheen elannon hankkiminen. Lukutaidottomat vanhemmat eivät aina näe koulunkäynnin merkitystä. Näin ollen koulu jää käymättä, ja tyttöjen ainoa hyväksytty tulevaisuudensuunnitelma on mennä parisuhteeseen ja saada lapsia mahdollisimman varhain. Hyvin yleisesti nuorimmat äidit ovat vasta teini-ikäisiä. Pahinta kuitenkin on, että ihmiskaupan ja prostituution harjoittajat hyödyntävät häikäilemättömästi köyhimpien keskuudessa vallitsevaa hätää.

Päättäväinen toiminta tuo tulosta

Poliittisten päättäjien tekemät toimenpiteet eivät eri syistä ole riittäneet nostamaan romaneja vallitsevasta alennustilasta. Käytäntö on osoittanut, ettei myöskään pelkkä raha auta tilanteen korjaamisessa. Tarvitaan toimia, jotka auttavat romaneja löytämään oman ihmisarvonsa ja saamaan elämälleen päämäärän. Näiden tavoitteiden saavuttamisessa kristilliset järjestöt ovat osoittautuneet parhaiksi toimijoiksi.

Romaniassa helluntailaistaustainen Betlehem-säätiö on työskennellyt perustajiensa Robert ja Elena Krausin johdolla yli kaksikymmentä vuotta romanilasten elinolojen kohentamiseksi. Toiminta on alkanut lasten koulunkäynnin tukemisesta. Päivittäisissä iltapäiväkerhoissa lapset ovat voineet peseytyä sekä saaneet välipalan ja tarvittaessa vaatetusta. Joissakin toimipisteissä lapsille on voitu antaa myös tukiopetusta ja apua läksyjen tekemiseen.

Iltapäiväkerhot toimivat vahvasti paikallisen seurakunnan yhteydessä, minkä kautta lapset vanhempineen pääsevät osallisiksi myös kristillisestä opetuksesta. Uusin toimipiste on viime vuonna Fida Internationalin ja suomalaisten tuella valmistunut Agristeun lastenkeskus.

Betlehem-säätiön toiminta on tuottanut hämmästyttävää tulosta. Perheiden kerjäämiskierre on päättynyt, ja kokonaisten yhteisöjen elinolot ovat kohentuneet silminnähtävästi. Osaksi tähän on vaikuttanut myös se, että monissa romanikylissä yleinen alkoholin väärinkäyttö on saatu lähes kokonaan loppumaan. Toivottomuuden tilalle on syttynyt usko parempaan tulevaisuuteen.

Työtä kymmenessä maassa

Kestävän kehityksen näkökulmasta pitkäjänteinen opetustoiminta tuottaa parempaa tulosta kuin satunnainen avustusten jakaminen. Silti joulupaketit ovat odotettuja myös Itä-Euroopan romanilasten parissa. Monet lapset eivät ole tottuneet saamaan minkäänlaisia joululahjoja, joten suomalaisten lähettämä lahja joulun alla on heille hyvin merkityksellinen. Sisällön lisäksi se kertoo lapsille ja heidän vanhemmilleen siitä, että on olemassa ihmisiä, jotka arvostavat ja rakastavat heitä.

Suurta iloa ovat tuottaneet myös tuhannet sukat, lapaset, kaulahuivit ja pipot, joita suomalaiset ovat viime vuosina kutoneet. Monilta lapsilta puuttuu kunnollinen vaatetus pakkasten yllättäessä; usein lapset liikkuvat ulkona ilman sukkia ja lapasia. Siksi joululahjojen mukana tulevat kauniit neuleet lämmittävät mieltä mutta myös palelevia varpaita ja sormia.

Fidan nimissä tapahtuva työ romanilasten parissa ulottuu jo kymmeneen maahan. Jälleen tänä syksynä käynnistyy helluntaiseurakuntien Toivon kipinä -kampanja, jonka kautta jouluherkkuja, elintarvikkeita ja neuleita sisältäneitä pusseja on voitu jakaa parilletuhannelle Betlehem-säätiön toiminnassa olevalle lapselle muun muassa Romaniassa.

Tarve olisi ollut kuitenkin paljon suurempi. Jos varoja tänä vuonna kertyy riittävästi, jouluiloa ja toivon kipinöitä sataa tuhansiin Euroopan köyhimpiin koteihin.


Klaus ja Satu Korhonen


Osallistu joulukeräykseen! Lahjoitukset voi osoittaa tilille: Fida International ry Nordea FI4122871800005256 Viite: 3262 0100 000 00


Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!