Perjantai 5. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Sulevi, Stig
Julkaistu 14.5.2018 06:45
Ilkka Salmisen innostavat terveiset Afrikasta

Lähetysnäkyä Suomen seurakunnille

Ilkka Salminen on vieraillut yhdessä vaimonsa Leenan kanssa seurakunnissa kertomassa lähetystyöstä ja sytyttämässä uutta lähetysnäkyä. - Se on meille mieluisa tehtävä, hän sanoo.

Pastori Ilkka Salminen juhlii 70-vuotispäiväänsä helluntaina. Se sopii hyvin helluntaipastorille, joka on kokenut Jumalan Hengen yliluonnollista vaikutusta jo nuoruudestaan lähtien.

 

Kun Ilkka oli 19-vuotiaana viimeistä kertaa katsomassa aivosyöpään kuolemassa olevaa isäänsä, tämä välitti pojalleen profeetallisen viestin: sinun urheilu-urasi päättyy, Jumala kutsuu sinut työhönsä ja vie sinut julistamaan evankeliumia aina lähetyskentille asti.

 

Profetia on toteutunut Ilkka Salmisen elämässä kirjaimellisesti. Ja se toteutuu vieläkin Afrikkaan tehtävillä lähetysmatkoilla.

 

Siksi helluntai ja Pyhän Hengen vaikutus eivät ole pastorille vain kirkkohistorian alkuvaiheen poikkeusilmiö, vaan jatkuvasti koettavaa todellisuutta omassa palvelutyössä.

 

 

Ugandan kautta eläkkeelle

Ennen ja jälkeen eläköitymisensä vuosina 2012–2016 Ilkka Salminen työskenteli Ugandassa lähetystehtävissä. Legendaarisen lähetyssaarnaajan Åke Söderlundin hyvänä ystävänä hän oli käynyt Afrikassa useita kertoja aiemminkin vieraillen muun muassa Keniassa, Ugandassa, Kongossa ja Etelä-Sudanisssa.

 

 

Mutta kun pitkäaikainen kotiseurakunta, Kontulan Metrokappeli, päätti lähettää vuonna 2012 eläkeikää lähestyvän pastorinsa puolisoineen kutsumustyöhön Ugandaan, se merkitsi aivan uutta mielenkiintoista vaihetta pariskunnan elämässä. Salmiset sanovat olevansa kiitollisia tästä rikkaasta työjaksosta.

 

– Afrikkalaiset ovat erittäin aitoja, avoimia ja lämpimiä ihmisiä, Ilkka Salminen kuvailee.

 

– Jumalanpalvelukset ovat afrikkalaisille viikon tärkein tapahtuma. Tilaisuuksiin tullaan aina parhaat vaatteet päällä. Ylistysmusiikille, rukoukselle ja saarnalle annetaan runsaasti tilaa.

 

Yli 40 vuoden seurakuntakokemuksellaan Salminen sai kokea myös afrikkalaiseen kulttuuriin kuuluvaa vanhempien pastoreiden arvostusta. Se antoi hyvän selkänojan hänen työlleen niin pastoreiden opettajana, evankelioimiskampanjoiden julistajana kuin vankilaraamattukoulujen pitäjänäkin.

 

Erityistä Pyhän Hengen johdatusta Ilkka Salminen sai kokea, kun Jumala avasi hänelle ja hänen työtoverilleen Pertti Söderlundille ainutkertaisen mahdollisuuden opettaa maan pohjoisosassa umpi-islamilaisella alueella imaameille Uutta testamenttia. Sitä edelsi kuitenkin ystävystyminen ja imaamien luottamuksen voittaminen. Ja Jumala vaikutti näissä kohtaamisissa.

 

– Muslimialueella, jonne lähettien oli käytännössä mahdotonta päästä julistamaan evankeliumia, evankelistoina toimivat nyt uskoontulleet ex-muslimit itse, Salminen iloitsee.

 

Ilkka ja Leena Salminen ovat saaneet Ugandan työstään runsaasti tunnustusta niin lähettitovereiltaan kuin paikallisten seurakuntien edustajilta – Ilkka taitavana julistajana ja Raamatun opettajana ja Leena tehokkaana Fidan kummilapsiasioiden hoitajana. Ugandassa läheisiksi työtovereiksi Salmisille ovat tulleet monet kokeneet lähetyskonkarit, kuten Heidi  ja Pertti Söderlund, Hannu ja Milla Happonen sekä Lea ja Arto Heinonen.

 

Afrikassa vahvistunut lähetysnäky saa eläkeläispastorin yhä syttymään.

 

– On hyvä muistaa, että maailmassa on vielä lähes kolme miljardia ihmistä, jotka eivät ole koskaan kuulleet evankeliumia. Siksi lähetystyön tulee olla seurakunnan luovuttamattomin työmuoto, Salminen painottaa.

 

 

Yhteyksien rakentamista

Ilkka Salminen rakastaa työyhteyttä ja on ollut aina yhteyksiä rakentava seurakuntamies.

 

– Olen kiitollinen siitä, että olen saanut työskennellä eri seurakunnissa todella hyvien työtovereiden kanssa. Pidän seurakunnan tärkeimpänä tiiminä pastoreita ja vanhimpia. He ovat seurakunnan sydän, jonka esimerkillinen palvelutyö seurakunnan keskellä voimaannuttaa koko seurakunnan palvelemaan yhdessä Jumalaa.

 

Salmisen mukaan johdon tulee olla kiinnostunut kaikista seurakunnan työmuodoista. Sen tulee rohkaista ja etsiä uusia armoituksia lauman keskellä. Silloin koko seurakunta voi toteuttaa Jumalan suunnitelmaa.

 

– Pastoreilla ja vanhimmilla tulisi olla myös joitakin kertoja vuodessa sellaisia viikonloppuja, jolloin heillä on aikaa rukoilla, keskustella ja suunnitella yhdessä seurakunnan toimintaa. Ja näihin kohtaamisiin olisi hyvä pyytää joskus myös puolisoita mukaan, Salminen ehdottaa.

 

Seurakunnan sisäisen yhteyden lisäksi hän on aina pitänyt tärkeänä eri seurakuntien välistä yhteyttä.

 

– Muut kristilliset yhteisöt eivät saisi olla meille uhka vaan mahdollisuus oppia toinen toisiltamme, pastori huomauttaa.

 

Ilkka Salminen muistaa lämmöllä työaikaansa Mikkelissä, jolloin eri seurakuntien pastoreiden epävirallisista kokoontumisista kehittyivät ensin seurakuntien yhteiset rukousillat ja lopulta ulospäin suuntautuneet yhteiset evankelioimistilaisuudet, jotka koskettivat koko kaupunkia.

 

Kolmas tärkeä yhteyksien rakentamisen suunta Salmiselle on seurakunnan toimintaympäristö. Palvellessaan 20 vuotta Kontulan Metrokappeliseurakuntaa Salminen meni mukaan paikalliseen yrittäjäyhdistykseen, mikä avasi hänen seurakunnalleen paljon uusia ovia.

 

– Pastorina olen pyrkinyt luomaan henkilökohtaiset suhteet kaupunginjohtajiin, kouluihin, liikelaitoksiin ja muihin alueen toimijoihin. Juuri nämä yhteydet ovat avanneet seurakunnalle mahdollisuuden pitää erilaisia tilaisuuksia ja tulla yhteisössään näkyville.

 

 

Perhe on paras

Leena-vaimo, helluntaipatriarkka Uuno Palosen toimelias tytär, on ollut Ilkka Salmiselle läheisin ja paras työtoveri koko hänen seurakuntauransa ajan. Pariskunnalla on viisi lasta.

 

Salmisen perheyhteisön erikoisuus on serkkuleiri, jota Ilkka ja Leena ovat pitäneet joka kesä kymmenelle lapsenlapselleen jo vuosikausia. Leiriltä niin isovanhemmat kuin lapsetkin ovat saaneet elämäänsä unohtumattomia arvokokemuksia.

 

Yhden koskettavimmista palautteista Ilkka sai 50-vuotispäivillään vanhimmalta pojaltaan. Tämä kiitti isää siitä, että hän oli samanlainen ja yhtä aito ihminen niin kotona kuin seurakunnassakin.

 

– Tuo poikani kommentti on kannustanut minua olemaan ihminen ihmisten joukossa, pastori sanoo.

 

 

Ilkka Salminen viettää merkkipäiväänsä kotona perheen ja läheisten ystävien parissa. Häntä voi muistaa tukemalla toukokuussa Ugandan vankilassa alkavan raamattukurssin toteuttamista. Lahjoitukset Fidan tilille: FI41 228 718 0000 5256, viite 3011050000004.

 

 

 

Pastorin elämänkaari

– syntynyt 19.5.1948

– nuorena nyrkkeilyä kahdeksan vuotta ja valmennettava Münchenin olympialaisiin

– uskoontulo 1970

– kokoaikaiseen seurakuntatyöhön 1972

– palvellut Toivakan, Hämeenlinnan, Jyväskylän, Mikkelin ja Helsingin Metrokappelin helluntaiseurakuntia vuosina 1973–2012

– Ugandassa lähetystyössä 2012–2016

 

 

Leevi LaunonenJaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!