Keskiviikko 28. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Simo, Simon
Julkaistu 7.1.2020 14:47

Pertti Rusanen 85 vuotta

Kummilapsityö ja kirjallisuus sydämen asiana

Pertti Rusanen syntyi 5.12.1934 Viipurissa. Hän syntyi keskosena ja ”keskoskaappina” toimi kenkä­laatikko, joka oli ripustettu kerosiini­lampun koukkuun. Laatikon kummallakin puolella oli kuumalla vedellä täytetty pirtukanisteri. Ne pitivät vauvan lämpimänä. Pienestä, sitkeästä keskos­vauvasta kehittyi monen koulutuksen ja työn kautta osaava, näppärä suurperheen isä. Kolmen biologisen lapsen lisäksi neljä kasvattilasta pitivät Pertin kiireisenä työ- ja kotielämässä. 

 

Isän ollessa sodassa Pertti kuljetettiin sisarensa kanssa sotalapsiksi Ruotsiin. Toiset perheen lapset jäivät sukulaisten hoiviin Suomeen. Viipurista Pertti joutui evakkoon kaksi kertaa. Sijoituspaikkoja kertyi Suomessa kolme. Pertin äiti kuoli vain 27 vuoden ikäisenä epidemiamaisesti levinneeseen keuhkotautiin. 

 

Isä löysi uuden äidin lapsilleen. Tämä huolehti, kasvatti ja koulutti viittä lasta, jotka oli omakseen ottanut. Tytöistä tuli äidin ammattia seuraten kampaajia, ja pojat kävivät Merenkulkukoulun ja Pertti myös kone- ja puusepänkoulun. 

 

Pertin työpaikka oli ruotsalaisessa kauppalaivassa, jossa hän toimi perämiehenä. Laiva liikennöi ympäri maapalloa, Israelista Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan saakka. Vuonna 1957 Pertti ”loikkasi” laivasta Austra­liaan. Laittomasta maahantulosta hän joutui oikeuteen. Australia kuitenkin kiinnosti ja niin Pertti saapui perheineen siirtolaiseksi Australiaan jo 1960-luvulla. 

 

Australian hallituksen työmaalla lähellä Canberraa Pertti putosi telineeltä ja iskeytyi maahan rakennustelinenipun päälle. Pyöreissä rakennustelineissä oli kierre liitosta varten. Miehen kypärä sinkosi pois päästä ja pää iskeytyi putkeen. Mitään vakavaa ei kuitenkaan tapahtunut, mutta otsaan jäi kierrekuvio muistoksi tapahtumasta. 

 

Pertin työkomennukset ulottuivat Australiasta Bougainvillen saarelle, joka sijaitsee Tyynellämerellä, Salomonin saaristossa. Saarella toimi yhtiö, jonka palveluksessa Pertti ja monet muut suomalaiset siirtolaiset olivat. He rakensivat rannalle telttasaunan vaikka trooppisella saarella
lämpötila kiikkuu plus kolmenkymmenen asteen tietämillä ja ilman kosteus on 89 prosenttia.

 

Vuonna 1971 Pertti tuli uskoon. Hän oli töissä Brisbanessa ja ihmetteli, koska ei koskaan kuullut rakennuksella työssä olevien ystäviensä kiroilevan. Hänelle selvisi nopeasti, että miehet ovat uskovia ja kuuluvat Brisbanen suomenkieliseen helluntaiseurakuntaan.

 

Rakennusmiehet pyysivät ahkerasti Perttiä mukaansa hengellisiin tilaisuuksiin. Hän kävi kolme kuukautta kuuntelemassa Jumalan sanaa. Vihdoin Pertti luovutti elämänsä Jeesukselle, meni kasteelle ja liittyi Brisbanen helluntaiseurakuntaan. 

 

Lähetystyö on Pertti Rusaselle tärkeää. Rukouksen lisäksi hän haluaa auttaa apua tarvitsevia lapsia. Vuosien aikana hänellä ja Ritva-puolisolla on ollut kummilapsia eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä heidän kummilapsensa on Melanie-tyttö Perussa. Rusaset toivovat, että kummilapsityö edelleen kasvaisi ja mahdollisimman moni maamme kristityistä ottaisi itselleen kummilapsen.

 

Seurakunta ja kristittyjen yhteys on aina ollut Pertille tär­keää. Pertti lauloi kuorossa ja teki luontevalla tavalla tuttavuutta ympärillään oleviin ihmisiin. Austra­liaan opiskelemaan tai tila­päiseen työhön saapuvat ovat saaneet majapaikan heidän kodistaan. Rukous ja sen innoittama kristillisen kirjallisuuden jakaminen on edelleen tärkeä osa Pertin elämän­tapaa. 

 

Hoivakodissa Salon keskustassa Pertti on saanut uusia ystäviä. Hän on edelleen luonteva ja innokas kertomaan omasta elämästään ja siitä, kuinka Jumala on auttanut ja johdattanut monien
vaikeuksien läpi. 

 

 

Eero KetolaJaa
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!