Kristityn tulee hyödyntää tekstiilijäte

Usko ilmenee pyyteettömissä teoissa lähimmäistä palvellen, kirjoittaja muistuttaa. Lämpimiä sukkia, pipoja ja peittoja tarvitaan talven tullen myös Itä-Euroopan romaniväestön keskuudessa. Kuva Toivon kipinä -avustuskohteesta Romaniasta. Kuva: Fida / Lassi MäkinenKun Jeesus siunasi leivät ja kalat, tarjolle tuli syötävää enemmän kuin tarpeeksi (Matt. 14:13–20). Jeesus itse antoi opetuslapsilleen tehtäväksi kerätä kaikki tähteeksi jääneet palaset. Ne piti kerätä talteen tulevaa käyttöä varten.

Kaiken lähtökohtana olivat kansan tarpeet, ensin hengelliset ja sitten maalliset. Uuden testamentin mukaan lähimmäisen palveleminen hänen olotilassaan paljastaa sen, olemmeko todella Jeesuksen opetuslapsia. Usko ilmenee myös pyyteettömissä teoissa lähimmäistä palvellen.

Koko ihmiskunnan tilannetta ajatellen länsimaisen kristityn ei ole vaikea tunnistaa ulottuvillaan olevan materiaalin runsaudessa Jumalan siunausta. Materiaalin paljous ei ole uskovalle ongelma, joka pitäisi toimittaa kaatopaikalle tai polttolaitokseen. Hän näkee siinä Jumalan siunaaman mahdollisuuden palvella lähimmäisiä lähellä ja kaukana.

1950-luvulla matonkuteiksi menevistä, loppuun kulutetuista vaatteista avattiin saumatkin, jotta kaikki materiaali saataisiin uusiokäyttöön. Tehtaat kauppasivat tuolloin värikkäitä pikkuruisia tilkkuja mattoihin ”raitakuteiksi”. Isommista ostotilkuista saattoi saada juuri ja juuri nukelle mekon. Naiset leikkasivat tilkut ja ompelivat porukalla pätkät yhteen raitakuteiksi. Yhdessä saatiin konkreettista aikaan ja koettiin myös tarpeellista, hoitavaa yhteisöllisyyttä.

Monilla paikkakunnilla seurakuntien kynnys on nykyisin matalin kirpputorien kohdalla. Ne valmiit tekstiilit, jotka eivät mene jostakin syystä käyttöön sellaisenaan tai joita ei korjata, joutuvat turhan usein suoraan jätteiden joukkoon jonkin pienen seikan vuoksi. Vaatteiden halpatuotanto, muodin nopea vaihtuminen ja jätelain väljyys ovat muokanneet kulutuskäyttäytymistämme kertakäytön suuntaan. Jokainen meistä tuottaa keskimäärin lähes kymmenen kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Kristilliset toimijat ovat tosin aina olleet edelläkävijöitä sen uudelleen käytössä järjestämällä keräyksiä ja jakamalla käyttökelpoisia vaatteita tarvitseville.

Kertyvää tekstiilijätettä voisi hyödyntää jo keräyspisteissä paljon enemmän kuin nyt tehdään. Hylätyistä vaatekappaleista saisi melko vähällä vaivalla käyttökelpoisia uusia tuotteita suoraan avuksi lähimmäisten hätään. Peittoja, pipoja ja lasten käsineitä on avustuserissä yleensä aina vähän. Kaikkien näiden ompelu onnistuu tavallisella suorasauma-sik-sak-koneellakin.

Kukaan ei ole voinut välttyä näkemästä sitä hätää ja puutetta, jota lähellämme parhaillaan eletään. Lämpimien peittojen tarve on huutava. Topatut tai toppavuorilla varustetut sekä villakankaiset talvivaatteet, fleeceasut ja muut sellaiset ovat hyvää materiaalia peittoihin ja viltteihin. Peitoiksi ommeltuina arvokkaat ja täysin käyttökelpoiset kankaat välttyisivät joutumasta roskiin.

Muutamasta suuresta kappaleesta saa jo lämpimän peiton. Palat voi yhdistää ensin esimerkiksi kaitaleiksi tai neliöiksi. Tilkkuompelun ”hirsimökkitekniikka” toimii reilusti isonnettuna hyvin. Vuori ja välikerrokset lisäävät peiton toimivuutta.

Toisen materiaalin tarjoavat joustavat neuleet. Miltei ompelutaidotonkin osaa ommella niistä vuorilla varustetun lämpimän lapsen tai aikuisen päähineen, pipon. Villa- ja villasekoiteneuleet, paksut puuvillatrikoot, fleecet, nukatut collegekankaat ja muut sellaiset sopivat sekä pipon päälliseksi että vuoriksi. Pipon leikkaa ja ompelee muutamassa minuutissa.

Vähän taitavampi pystyy käyttämään ulkoiluasujen päälliskerrokset lasten kintaiden ulko-osiksi ja sisäpuolet lämpimäksi vuoriksi niihin. Kaavat voi piirtää esimerkiksi jo valmiista lasten kintaista ja pipoista. Helpoin hanskankaava muodostuu kolmesta osasta, kämmenpuolelle kaksi osaa ja hanskan selkäpuoli. Etupuolen kappaleet voi ommella joustavasta kankaasta, esimerkiksi nukatusta verryttelypuku- eli softkankaasta. Ohut nahka sopii kämmenkappaleeseen. Joustavan kankaan käyttäminen vuorissa tai osassa päällisiä tasoittaa työn istuvaksi. Kokeilemalla kyllä oppii sopivat työtavat ja materiaalin käytön.

Puikoilla neulotut lapaset ovat avustuskohteissa vielä käyttökelpoisempia, jos niiden mukana toimitetaan ulkoilupukukankaista ommeltuja väljiä, vuorettomia, vettä hylkiviä kintaita pidettäväksi lapasten päällä. Pipo- ja kinnasmateriaalia on jätetekstiilien joukossa miltei määrättömiin.

Jokaisen kirpputorin taustalla on ompelutaitoisia ihmisiä, ja ellei ole, niin sehän on hyvä syy pyytää ulkopuolisia asiantuntijoita apuun ja mukaan hyödyntämään kirpputorin ylijäämätekstiilejä parhaaseen tarkoitukseen.

Kaiken ylimääräisen tekstiilimateriaalin voi käyttää räsymatonkuteeksi myös sähköisille kangaspuille, joilla saa nopeasti valmista. Räsymatoilla on käyttöä jopa siellä, missä ei ole lattioitakaan. Seinällä ne estävät vetoa ja eristävät. Ne käyvät myös makuualustoiksi ja peitteiksikin.


Anne Rajakangas
Halsua


46/2016

UutisetYhdysvalloissa spekuloidaan, tekikö tuleva presidentti uskonratkaisun viime keväänä.
PuheenaiheIhmiset voivat olla sataprosenttisesti Jumalan palvelijoita myös silloin, kun he saavat elatuksensa liike-elämästä.
PääkirjoitusKoko maailma seurasi äskettäin Yhdysvaltain vaaleja. Seurasikohan Jumalakin niitä? Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset olivat tunnelmat taivaan vaalivalvojaisissa ja kenen voittoa siellä juhlitti...
Miten onSuomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto osallistui 7. marraskuuta Tallinnassa pidettyyn Pohjoismaiden ja Baltian maiden helluntaijohtajien kokoukseen.

Keitä kaikkia kokouksessa oli edustettui...
UutisetHelluntaiseurakuntia kutsutaan ensi syksyn yhteiseen suureen lehtijakeluun.
UutisetPieni ryhmä vapaaehtoisia muokkaa RV-lehden näkövammaisille kuunneltavaksi. Potentiaalisia ”kuuntelijoita” on kolmetuhatta.
UutisetElämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja tähdensi viime viikolla blogissaan, ettei kaikkien uskontojen taustalla ole sama Jumala.

– Kaikki uskonnot eivät ole yhtä. Kaikki uskonnot eivät johda...
UutisetRV-TV:ssä haastatellut asiantutijat arvioivat, että YK:n kulttuurijärjestö Unescon Temppelivuori-päätöslauselman taustalla on esiintynyt painostusta.

– Esimerkiksi Unescon johtaja Irina Bokovan...
UutisetKristillisen tutkimuskeskus Barna Groupin mukaan Yhdysvaltain tunnustavista kristityistä vain 37 prosenttia lukee Raamattua säännöllisesti. Ahkeran raamatunlukijan arkkityyppi on afroamerikkalainen yl...
Uutiset– Ihminen on kokonaisuus, joten mielen kivut voivat ilmetä fyysisinä kipuina ja toisinpäin, kirkkohallituksen sielunhoidosta ja saattohoidosta vastaava asiantuntija, sairaalapastori Virpi Sipola pohti...
UutisetLuulajan helluntaiseurakunta Pohjois-Ruotsissa järjestää sunnuntaisin neljä jumalanpalvelusta: ruotsiksi, suomeksi, arabiaksi ja amharaksi, uutisoi Dagen-lehti.

Kaupunki sijaitsee noin 130 kilo...
UutisetIhmiset etsivät Jumalaa Syyrian verisen sisällissodan piinaamassa Aleppossa, World Watch Monitorin haastattelema paikallinen pastori kertoo.

– Ihmisillä on nälkä päästä lähemmäs Jumalaa. Tämä n...
UutisetPosti on kantanut YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon toimitiloihin vähintään satoja Raamattuja sen jälkeen, kun YK-järjestö lokakuussa hyväksyi Jerusalemin temppelivuorta koskevan pää...
MielipideKun Jeesus siunasi leivät ja kalat, tarjolle tuli syötävää enemmän kuin tarpeeksi (Matt. 14:13–20). Jeesus itse antoi opetuslapsilleen tehtäväksi kerätä kaikki tähteeksi jääneet palaset. Ne piti kerät...
MielipideJuhlimme 30.10. neljääkymmentä yhteistä vuottamme. Alajärven Siion-temppeli täyttyi ystävistä, sukulaisista, työtovereista ja tuntemattomista musiikkimme kuuntelijoista.

Olemme todella kiitolli...
MielipideLienemmekö ajassa ja huomaammeko, kuinka meitä ja meidän lapsiamme viedään kuin pässiä narussa? Tarkoitan tällä naturalismia, siihen liittyviä uskomuksia ja siitä johtuvia vääristymiä, jotka vaikuttav...
MielipidePikkupoikia juoksi kerran juoksuradalla. Yksi heistä kompastui ja kaatui. Tämä kaatunut pieni kilpailija huusi mahallaan maassa: ”Hei kaverit, oottakaa! Voittaja kaatui.”

Siinä on asennetta mei...
MielipideKylmä mutta valitettava totuus on se, että moni seurakunta painiskelee nykyisin taloudellisten paineiden kanssa. Jopa niin, että paimenet, siis pastorit ja vanhimmat, joutuvat uhraamaan paljon aikaa j...
UutisetIso Kirja aloittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vieton järjestämällä jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.11. rukoustapahtuman teemalla Isänmaan puolesta.

Tapahtuman tavoitteena on kor...
UutisetHelluntailiikkeen keskustelu naisten asemasta on vilkkaampaa kuin pitkiin aikoihin. Yksi iso tekijä siinä on Naispastori-blogi, jonka takaa löytyy joukko Ristin Voitossakin asiaan kantaa ot...
UutisetPyhäinpäivän kristilliset kirjamessut on vakiinnuttanut paikkansa.
KolumniNäyttää siltä, että nuori sukupolvi on tällä hetkellä vihdoinkin ottamassa vastuuta ja valtaa rakkaassa herätysliikkeessämme. Mennyt Juhannuskonferenssi oli siitä oiva osoitus.

Hienoa, että mei...
MuutJuutalais-kristillisen näkemyksen mukaan Jumala on luonut kaiken, mitä on olemassa. Onko Jumala siis luonut myös pahan?

Ei, Jumala ei ole luonut pahaa eikä pahuutta. Näin voidaan todeta jo pelk...
PakinaNuorena kävin ystävieni kanssa tutustumassa tukholmalaisen seurakunnan sunnuntaikokoukseen. Tila sijaitsi syvällä ison rakennuksen uumenissa, jonne kuljettiin pitkien käytävien kautta. Seurakunta oli...
MuutLeevi Launonen: Nina Åström – Toisin silmin. Aikamedia, 2016. Nid. 218 s.

Kun laulaja on itse sopivasti säröillä, resonoi laulu myös kuulijan sielussa ja saa siellä soimaan tutut tunnot. Tämän...
Artikkelit”Musiikki on makuasia”, on tapana sanoa. Tämä pitää paikkansa myös uusimpien neurologisten musiikkitutkimusten mukaan.
MuutHelluntailiikkeessä käydään jälleen vilkasta keskustelua hengellisen musiikin tyylistä ja tehtävästä. Myös seinäjokelaiset työtoverit pysähtyivät pohtimaan aihetta.
Muut“Lue Raamattua lapsen silmin”, kehottaa eksegetiikan professori Lauri Thurén (Uusi Tie 44/16).

Reformaattorit nousivat sitä ajatusta vastaan, että Raamattu on niin vaikea, että sitä ei parane t...
PikavisiittiHanna Jokimäki haluaa välittää turvattoman maailman keskellä lapsilleen turvallisuuden tunnetta.
MuutLaulaja-lauluntekijä ammentaa kirjoista luovuutta, rohkaisua ja hengellistä evästä.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!