Lauantai 6. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Kustaa, Kyösti, Kustavi, Gustav, Gösta, Gustava
Julkaistu 16.2.2017 00:00

Kristittyjen vainot –vaiettu salaisuus?

Sanomalehti Keskisuomalaisen pääkirjoitus käsitteli 15.1.2017 kansainvälisen Open Doors -järjestön tammikuussa julkaisemaa vuosiraporttia, jonka mukaan kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen ryhmä. Raportti kertoo, että yli 350 miljoonaa kristittyä joutui viime vuonna uskonvainon kohteeksi. Erityisen vakava-asteista vainoa kokee järjestön mukaan 215 miljoonaa ihmistä.

Open Doorsin mukaan maailmassa tapettiin vuonna 2015 yli 7 000 kristittyä heidän uskonsa takia, eikä tämä luku sisällä Pohjois-Korean, Syyrian ja Irakin kristittyjä. Samana vuonna noin 2 400:aa kirkkoa vastaan hyökättiin tai niitä vahingoitettiin. Pääsyynä vainoihin olivat islamilaiset ääriliikkeet.

Vainojen luonne ja vaikeusaste vaihtelevat ihmisoikeusloukkauksista suoranaisiin raakuuksiin. Kristittyjä eristetään, ajetaan ulos yhteisöistä, heiltä kielletään kokoontumispaikat, hautajaiset sekä työ- ja koulutuspaikat. Lisäksi heitä kidutetaan ja raiskataan. He joutuvat ihmiskaupan tai seksiorjuuden uhreiksi. Heitä myös vangitaan ja murhataan.

Vuoden 2011 arabikevään odotettiin tuovan helpotusta kristittyjen asemaan maissa, joissa islam on pääuskonto eikä uskonnon vaihtamista sallita. Meilläkin monet poliitikot julistivat, että nyt alkaa arabimaissa demokraattinen kehitys ja ihmisoikeustilanteen paraneminen. Toisin on kuitenkin käynyt. Seurauksena on ollut vain sotaa ja hävitystä ja samalla kristittyjen ennennäkemätöntä vainoa.

Irakissa, Iranissa, Syyriassa ja Turkissa kristityn vähemmistön määrä on pudonnut murtoosaan parhaista vuosista. ”Nykyajan kristityt ovat niin rajujen vainojen kohteena, että sellaista on edes vaikea kuvitella. Joillakin alueilla kristinusko saattaa hävitä kokonaan uskonnollisten ääriliikkeiden ja despotismin seurauksena”, totesi Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauskomission edesmennyt puheenjohtaja Leonard A. Leo.

Yhdysvallat ei ole kyennyt torjumaan kristittyihin kohdistuvaa maailmanlaajuista ja kasvavaa vainoa. Tuo mahtava maa on kääntänyt selkänsä uskonsa tähden kärsiville sadoille miljoonille kristityille. Hudson Instituutin tutkijoiden mukaan menossa on globaali hyökkäys kristittyjä vastaan ja ”lännen hallitusten ja median vaitonaisuus on osaltaan vastuussa siitä, että vainot kristittyjä kohtaan lisääntyvät”.

Useimmat valtiot, joissa kristittyjen vainoa esiintyy, ovat allekirjoittaneet YK:n ihmisoikeuksien julistuksen. Se takaa kaikille ihmisille täydellisen uskonnonvapauden. Siksi nykyistä tilannetta on vaikea käsittää. Miksi YK on täysin voimaton satoja miljoonia kristittyjä koskevan hirvittävän vainon torjumisessa?

Oman maamme itsenäisyys ja hyvinvointi rakentuvat pitkälti kristilliseen uskoon ja sen arvoihin. Siksi meillä on lupa odottaa hallitukselta ja päättäjiltä kansainvälisissä yhteyksissä tarmokkaita toimia ja aloitteellisuutta kristittyjen vainojen lopettamiseksi ja niistä kärsivien auttamiseksi.

Vai käykö niin, että vaikka marttyyrien ja vainottujen huuto kuuluu kovempana kuin koskaan, kansojen johtajat eivät kuule ja välitä siitä edes kristilliset juuret omaavissa maissa?

Tämäkö luo osaltaan pohjaa sille Jeesuksen ennustuksen toteutumiselle, että ”te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi minun nimeni tähden”?


Timo Hakanen
Jyväskylä


Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!