Keskiviikko 3. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Orvokki, Viola, Viola
Julkaistu 18.8.2016 00:00

”Kristillisessä taiteessa on läsnä jotain enemmän”

- Musiikkiteatterin avulla on mahdollisuus välittää syviä tunteita ja päästä hyvin lähelle ihmistä. Se on minusta kiehtovaa, Rosa Nyman sanoo. Kuva: Virpi NymanLapsesta asti laulamista, tanssimista ja näyttelemistä harrastanut Rosa Nyman tajusi lukioikäisenä, että hän voi yhdistää taitonsa musiikkiteatterialalla.

– Opiskeluaikana koin vahvasti, että Jumala kutsui minua käyttämään lahjojani hengellisellä puolella, Lahden ammattikorkeakoulun musiikki- ja draamainstituutista vuonna 2012 valmistunut Nyman kertoo.

– Kutsumuksenani on musiikkiteatterin keinoin välittää ihmisille lohtua, rohkaisua ja toivoa. Koen sen hyvin merkityksellisenä, että voin olla Jumalan työkaluna.

Nyman on ollut mukana muun muassa Vivamon Raamattukylän musiikkinäytelmissä ja Teatteri Kumben produktioissa. Niiden lisäksi hän ohjaa draamatyöskentelyä ja keikkailee laulajana.

Musiikkiteatterin mahdollisuudet

Musiikkiteatterissa hyödynnetään useita taidemuotoja: tanssia, näyttelemistä, puhetta ja musiikkia niin laulettuna kuin soitettunakin. Lavastuksissa saatetaan hyödyntää kuvataidetta.

– Musiikkiteatterin avulla on mahdollisuus käsitellä syvällisiä ja vaikeitakin aiheita siten, että ne tulevat ihmisiä lähelle. Sen kautta voidaan tuoda esille epäkohtiakin, sillä taiteen tehtävänä on myös herätellä ihmisiä.

– Kristillisessä musiikkiteatterissa on läsnä jotain enemmän kuin vain ihmiset, näytteleminen, tanssi ja musiikki. Jos taiteessa on Jumalan kosketus, se voi puhutella syvästi ja avata lukkoja, Rosa Nyman pohdiskelee.

Hän haluaa rohkaista seurakuntia hyödyntämään musiikkiteatterin mahdollisuuksia.

– Suomessa on paljon innokkaita taiteen harrastajia ja kristittyjä ammattilaisia, joten on varmasti mahdollista saada joukko taitavia ihmisiä yhdessä toteuttamaan jokin produktio. Siten saataisiin tuoreella tavalla tuotua esille tärkeitä aiheita.

Nyman myöntää, että kristillisen musiikkiteatterin tekemisessä on myös omat haasteensa.

– Musiikkiteatterin tekeminen on vaativaa, koska se koostuu monesta osa-alueesta.  Kristillisellä kentällä ohjataan paljon teatteria, mutta Suomessa ei ehkä vielä ole yhtä laajaa kokemusta kristillisen musiikkiteatterin ohjauksesta.

Tarina vie toiseen maailmaan

Rosa Nymanille on tärkeää kertoa tarinoita niin musiikkiteatterin kuin muidenkin taidemuotojen välityksellä.

– Kun katson elokuvaa tai luen kirjaa, uppoudun täysin siihen tarinaan, sillä sen kautta voin päästä sisään jonkun toisen ihmisen maailmaan. Esiintyvänä taiteilijana haluan olla luomassa myös muille samanlaisia kokemuksia. Karataan maailmalta -äänitteellä (Päivä 2015) Rosa Nyman tulkitsee Rasmus Mäntymaan tekemiä kappaleita.

– Levyn laulut ovat kuin pieniä monologeja tai esityksen pätkiä, jotka kertovat jonkin tarinan. Jokainen laulu on kuin oma pieni maailmansa, Nyman kuvailee.

– Minä lähestyn laulua aina tarinan kautta. Ensiksi mietin, kuka on laulun kertoja, millaisessa elämäntilanteessa hän on ja mistä laulu kertoo. Sitten mietin, miten minä laulajana pystyisin kertomaan sen tarinan mahdollisimman hyvin.


Heli Markkunen

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!