Kovaa ja korkealta Jumalan kunniaksi

Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen ovat esiintyneet paljon yhdessä. Joulukuussa on vuorossa Tenorissimon joulukonserttikiertue. Kuva: Enrico Seri Studio SetteLasse Riutamaa ja Reijo Ikonen ovat työskennelleet klassisen musiikin ammattilaisina noin 30 vuoden ajan. Vuodesta 2009 lähtien he ovat laulaneet klassista kirkkomusiikkia Tenorissimo-nimisessä kokoonpanossa.

– Me molemmat olemme tenoreja, mutta äänenvärimme eroavat toisistaan. Lassen äänenväri on minun ääntäni tummempi ja vähän matalampi. Minulla taas on lyyrinen, kirkas ja korkea tenoriääni, Ikonen kuvailee.

– Yhdistämällä kaksi erilaista tenoria saadaan lopputulokseksi yksi hyvä tenori. Olemme laulaneet yhdessä seitsemän vuotta, joten yhteislaulumme alkaa sujua jo aika mukavasti, Riutamaa sanoo hymyillen.

Tenoreiden mukaan klassisessa musiikissa äänen pitää olla kauttaaltaan soivaa ja vapautunutta. Haasteena on olla tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta pystyy laulamaan kaikki korkeat äänet oikein.

– Minä arvostan kovasti klassista musiikkia. Tiedän, kuinka paljon se vaatii kouluttautumista ja työtä, jotta sitä pystyy esittämään vakuuttavasti, Riutamaa toteaa.

Harjoittelu pitää äänen kunnossa

Kun Tenorissimon konserttikiertue lähestyy, miehet valmistautuvat tahoillaan sitä varten. Lauluääni pysyy kunnossa ääniharjoitusten avulla.

– Laulajan äänihuulten pitää saada rasitusta, mutta liikaakaan ei saa harjoitella. Silloin ääni väsyy ja herkät äänihuulet voivat tulla kipeiksi. Se saattaa aiheuttaa jopa äänivaurioita, Ikonen taustoittaa.

Flunssakausi on erityisen haastavaa aikaa tenoreille, sillä sairastuminen on laulajalle katasrofi.

– Flunssan kourissa laulaminen on vaikeaa tai lähes mahdotonta. Jos konserttia ei voi peruuttaa, kortisonihoidolla saa itsensä hetkeksi laulukuntoon. Se voi kuitenkin vahingoittaa äänihuulia, Riutamaa selvittää.

Tenorissimon laulajat suhtautuvat esiintymisjännitykseen eri tavoin: Reijo Ikonen ei jännitä esiintymisiä, kun taas Lasse Riutamaa myöntää olevansa jännittäjätyyppiä.

– Vuosikymmenten kokemukseni tuo esiintymiseeni vakautta. Silti koen, että konsertti on aina haastava tilanne, jossa täytyy olla hyvin valmistautunut. Siihen liittyy minun kohdallani myös jonkinasteista jännittämistä, Riutamaa sanoo.

– Minusta on hienoa laulaa ihmisille, jotka ovat tulleet kuuntelemaan meitä. Se on kunnianosoitus. He ovat saattaneet tulla konserttiin kohtaamaan Jumalaa, joten meidän tulee laulujen kautta levittää evankeliumia. Se voi saada kuulijoissa aikaan muutoksen, Ikonen toteaa.

Vahvaa eläytymistä lauluihin

Molemmat tenorit elävät voimakkaasti laulujen sanoissa mukana. Heitä puhuttelevat erityisesti sellaiset tekstit, joiden sisällön he ovat kokeneet todeksi omassa elämässään.

– Lapsesta saakka minun kutsumuksenani on ollut olla hengellisen laulun tulkki. Haluan laulaa Jumalan kunniaksi, Lasse Riutamaa kiteyttää.

– Kun laulamme hengellisiä lauluja, Pyhä Henki pääsee vaikuttamaan meissä tahtomista ja tekemistä. Ne ovat ihanimpia hetkiä, kun huomaan konsertin aikana muuttuvani enemmän Jeesuksen kaltaiseksi. Silloin tulee turvallinen olo, Reijo Ikonen miettii.

Tenorissimon solisteilla on tapana puhua kappaleiden välissä ja luoda siten yhteyttä yleisöön. Tällaisten lyhyiden puheenvuorojen pitäminen on harvinaista klassisen musiikin konserteissa.

– Kerromme laulujen taustoista ja merkityksestä itsellemme. Joskus saatamme Lassen kanssa kilpailla pilke silmäkulmassa siitä, kumpi meistä laulaa korkeammalta. Olemme saaneet rennosta jutustelustamme hyvää palautetta, Ikonen sanoo.


Heli Markkunen


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!