Koulutie avautui Denisalle

Syyskuussa 2016 kotipihallaan poseeraa 7-vuotias Denisa, jonka kasvoille on avun ansiosta syttynyt toivon kipinä. - Tästä en luovu, sanoo ekaluokkalainen romanityttö koulurepustaan.Syrjäistä kylää reunustavan mäen rinteellä Romanian Transilvaniassa kyyhöttää muutamia alakuloisen näköisiä asumuksia. Ne on rakennettu savesta, ja runkona on käytetty metsästä kerättyjä puunoksia ja riukuja.

Muovin ja pellin palasilla katetuissa majoissa on maalattia. Punaisena hehkuvalla peltikamiinalla asumus pysyy hetken lämpimänä, mutta kylminä öinä jopa 20 asteen pakkanen hiipii sisään. Yhteisön asukkaat ovat köyhimpiä romaneja, jotka yleensä, niin kuin täälläkin, on ohjattu omaan kortteliinsa muun asutuksen ulkopuolelle.

Ilman äitiä ja tulevaisuutta

Yksi mäen rinteellä lapsuutensa viettäneistä on 7-vuotias Denisa. Hänen äitinsä kuoli jo vuosia sitten, ja lähes vastasyntynyt Denisa-vauva jäi jälkeen yksin vanhempien sisarustensa ja isänsä kanssa. Naapurimajassa asuva äidin sisar sentään lupautui katsomaan lasten perään, vaikka hänen elämänsä ei ollut yhtään paremmissa kantimissa kuin Denisan perheellä.

Kukaan mäenrinteellä asuvista lapsista ja nuorista ei ollut vielä käynyt koulua. Joitakin heistä ei ollut merkitty edes väestörekisteriin. Heitä ei siis virallisesti ollut lainkaan olemassa.

– Kun kolmisen vuotta sitten ensimmäistä kertaa kävimme Denisan kodissa, huomiomme kiinnittyi tytön alakuloiseen ja aliravitsemuksesta viestivään olemukseen, Romanian romanikylissä vuosia työtä tehneet Klaus ja Satu Korhonen muistelevat.

Mahdollisuuksien mukaan kotiin annettiin avustusta, joka ei kuitenkaan riittänyt kattamaan jokapäiväisen elämän kuluja. Samalla oli otettava huomioon muut yhteisön asukkaat, joista monet olivat samankaltaisessa tilanteessa.

Yhdessä työstä vastaavien Robert ja Elena Krausin kanssa Korhoset päätyivät pitkäjänteiseen toimintaan kylässä.

– Fida lupautui kustantamaan Denisan kotiin katoksen, joka pystytettiin saviasumuksen ylle. Näin saatiin koti kuivaksi, kun sisään ei enää valunut sadevettä.

Kokemuksesta Krausit tiesivät, että parasta tytön tulevaisuuden kannalta olisi saada hänet kouluun.

Kouluun sittenkin

Denisan kouluun lähettäminen osoittautui oletettua vaikeammaksi.

– Kyläkoulun johtaja ja lasten vanhemmat eivät ihastuneet siitä, että luokkaan otettaisiin likaisina ja levottomina pidettyjä mustalaiskorttelin lapsia, Korhoset pahoittelevat.

– Denisalle tarjottiin luokan ahtauteen vedoten paikkaa toisen kylän koulusta, jonne hänen kuitenkin matkan pituuden vuoksi olisi ollut mahdotonta päästä.

Tiukkojen neuvottelujen jälkeen paikka ensimmäiselle luokalle avautui. Samalla myös Denisan sisarelle ja hänen kahdelle isommalle serkulleen koulun ovet avautuivat aivan yllättäen. He olivat lähteneet saattelemaan Denisaa ja ilmoittaneet haluavansa tulla kouluun. Opettaja otti myös heidät koeoppilaiksi.

Nyt Denisan kohtalo näyttää kääntyneen.

– Tavatessamme hänet viimeksi tänä syksynä hän nosti ylpeänä ja iloisena koulurepun selkäänsä ja sanoi päättäväisesti: ”Tästä en luovu!”

Iloa koko korttelille

Denisalle ja toisille kouluun lähteneille löytyi nuori uskova kouluavustaja, joka tukee heidän koulunkäyntiään. Suomalainen ja itävaltalainen perhe ottivat yhdessä vastuun huolehtia säännöllisesti koulutuksen kuluista.

– Viime jouluna saimme viedä myös tämän romaniyhteisön jokaiseen kotiin lahjapussin. Lasten ilo oli suuri, kun he avasivat jouluherkkuja sisältäneitä paketteja, Klaus ja Satu Korhonen kuvailevat.

– Lisäksi yllätimme koko korttelin asukkaat ostamalla heidän joulupöytäänsä kaksi sikaa. Ne riittivät varmistamaan yltäkylläisen joulun joka perheelle.

Tuleva joulu mietityttää jo avun perille saattelijoita.

– Odotamme pienellä jännityksellä, voimmeko jälleen olla välittämässä jouluiloa Denisan kotiin ja moniin köyhiin romanikyliin. Kiitämme etukäteen kaikkia, jotka osallistuvat Toivon kipinä -joulukeräykseen!


Miten voin auttaa?

www.toivonkipinä.fi
Fida International ry
Nordea
FI4122871800005256
Viite: 3262 0100 000 00

Keräyksen tuella hankitaan ruokakasseja jouluksi romanikyliin.


Klaus ja Satu Korhonen, Ruut Ahonen


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!