Maanantai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe
Julkaistu 7.7.2016 07:00

Kirja kaverina kirjailijan kesälaitumella

Hyvä hengellinen kirja vahvistaa uskonelämää, Jukka Mäkinen toteaa. Kirjat ovat hänelle elämäntapa. Kuva: Jukka Mäkisen albumiKesäaika ei tee erityistä muutosta Jukka Mäkisen lukutottumuksiin. Aikamedian vuoden 2015 kirjailijaksi valittu Mäkinen nimeää kuitenkin muutaman erityispiirteen, jotka hän liittää kesälukemiseen.

– Lukutottumuksiini kuuluu lukea useaa kirjaa yhtä aikaa. Varsinkin kesällä kirjan lukemisen voi huoletta jättää kesken ja jatkaa sitä jälleen viikon päästä, Mäkinen toteaa. Kesäkirjaksi hän nimeää pokkarin helppolukuisuutensa vuoksi.

Entäpä kesäsää, onko sillä merkitystä lukutottumuksiin?

– Mielelläni otan kirjan kaverikseni sadesäällä. Mikä sen parempaa kuin viettää sadepäivä hyvän kirjan parissa, Mäkinen kertoo.

Kirjan näkökulma avartaa

Mäkisen lukumieltymykset ovat laajaalaiset: hän lukee niin dekkareita, perinteisiä runoja, opetuskirjallisuutta, elämäkertoja kuin klassikoitakin. Uutuuskirjat sen sijaan eivät automaattisesti päädy hänen lukuvarastoonsa. Vaikka omat mielipiteet ja arvomaailma ovat selkeitä ja käsitys hyvästä kirjasta olemassa, kirjailija lukee myös niistä poikkeavia kirjoja, sellaisiakin, joiden kanssa hän ei ole kaikesta samaa mieltä.

– On ollut mielenkiintoista opetella lukemaan myös kirjoja, jotka eivät edusta omia mielipiteitäni. Silloin oppii katsomaan asioita myös toisen ihmisen näkökulmasta. Kirjat avartavat maailmaa ja opettavat näkemään eri asioita laajemmin, Mäkinen esittää.

– Nuorempana olin valikoivampi kirjojen suhteen ja saatoin jättää kirjan kesken, jos se ei sopinut mielipiteisiini, hän muistelee.

Hyvä hengellinen kirja innoittaa

Jukka Mäkinen tuli uskoon parikymppisenä. Jo ennen hengellistä heräämistään hän oli saanut käsiinsä kristillisen kirjallisuuden klassikon, tositapahtumiin perustuvan David Wilkersonin Risti ja linkkuveitsi -elämäkerran.

– Hengellinen kirjallisuus tuli luonnollisesti elämääni uskoontulon myötä. Silloin tutuksi tulivat niin Jaakko Sahimaan kuin Tapani Sopasenkin kirjat, Mäkinen muistelee nuoruusvuosiensa lukuelämyksiä.

Eräässä elämänvaiheessa hengellisellä kirjalla oli Mäkiselle erityisen suuri merkitys.

– Suoritin siviilipalvelusta toisella puolella maata. Koska minulla ei ollut vahvaa hengellistä taustaa, koin ensimmäisen uskonkriisin. Onneksi pääsimme ystäväni kanssa vierailemaan uskovaisen perheen luona ja sain sieltä lainaksi muutamia kirjoja, joista Salaperäinen lähetysseura kolahti minuun täysin, Mäkinen kertoo.

Kirjassa lapset perustivat salaperäisen lähetysseuran. He eivät jääneet uskossaan paikalleen odottamaan vaan alkoivat viljellä perunaa ja kaalia, jotta saivat rahaa lähetystyöhön.

– Tekeminen iski minuun niin! Usko on myös tekemistä, Jukka Mäkinen iloitsee.

Tekemisen siunauksen voi nähdä ja lukea konkreettisesti Mäkisen omassa kirjailijantuotannossa. Sydänten evankelistaksi tituleerattu Jukka Mäkinen jatkaa kesälaitumellakin kutsumuksensa tiellä.


Hanna-Kaisa Rahikainen

Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!