Maanantai 25. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Paavo, Pauli, Paavali, Paul
Julkaistu 9.3.2020 13:27

Kirja joillekin pimeydessä vaeltaville

Ville Kalaniemi. Jeesus ei pelkää pimeää. Aikamedia 2020. Nid. 159 s.

 

Pastori Ville Kalaniemen juuri ilmestynyt kirja on hengellinen yleisteos, joka pyrkimys on tekijänsä sanoin ”esitellä Jeesus Kristus sellaisena kuin olen oppinut hänet tuntemaan”. Kirjan ydin on siinä, että Jumala on rakkaus ja että tämä rakkaus on demonstroitu syvimmällä mahdollisella tavalla Jeesuksen lempeässä persoonassa, suhtautumisessa rikkinäisiin ja hänen kuolemassaan syntisten puolesta. Kalaniemen teoksessa on raamatunopetuksen ohella ihmisten elämäntarinoita.

 

Jeesus ei pelkää pimeää on helppolukuinen, koska kirjoittajan ilmaisu on selkeää ja yksinkertaista, ja kirjan kieli on pääpiirteissään muutenkin hyvää. Kirja on kokonaisuudessaan sopivan pituinen, jotta sisältö ei ala liiaksi toistaa itseään. Teos on jaettu kolmeen osaan, ja luvut ovat lyhyitä.

Kirjan pääpaino on raamatunopetuksessa, joka avaa Jeesuksen persoonan ja palvelutyön merkitystä. On hienoa, että aihetta lähestytään raamattuteologisesti. Vanhan testamentin taustaa ei siis ole unohdettu, ja Jumalan valtakuntaa ja suurta suunnitelmaa painotetaan. Kirjan teologiset painotukset ovat muutenkin terveitä. On esimerkiksi hienoa, että Kalaniemi muistuttaa elämän olevan muutakin kuin pelkkää ”tunnehypeä”. Kirjassa kysellään myös, mitä se kuuluisa rakkaus oikeastaan on. On myös hyvä, että Kalaniemi valottaa välillä raamatunpaikkojen historiallisia taustoja. Näitä opetuksia Kalaniemi maustaa elämäntarinoilla: kirjoittaja avaa sopivan rehellisesti sekä omaansa että monen muun sellaisen tarinaa, joka on kokenut elämässä täyskäännöksen. Useat näistä liittyvät päihde- ja rikosmaailmaan, ja mukaan mahtuu myös vanhemmuuden kanssa epäonnistuneita.

 

Monien muiden populaarien hengellisten kirjojen tavoin tämäkin teos kuitenkin päätyy toistamaan tietynlaisia tarinoita, joita helluntaiherätyksessä on totuttu kuulemaan. En tarkoita, etteikö näitä tarinoita tarvita – kyllä tarvitaan. Jos kuitenkin halutaan ravistella seurakuntaa, mihin teos voisi yltää, on otettava näiden ohella mukaan esimerkkejä, joissa on tuoretta tehoa ja jotka ottavat laajemmin nykymaailman ilmiöt huomioon. Helluntailainenhan kuitenkin tietää varsin hyvin, että armo kuuluu alkoholistillekin. On toki mainittava, että nykyajan polttavista puheenaiheista porno otetaan esille, mutta vain ikään kuin alaviitteenä kirjan lopussa.

 

Olisin odottanut muun muassa seksuaalisuutensa kanssa kamppailevien, seksuaalisesti rikottujen ja ”rikkoneiden” huomioimista. Seksuaalisuuteen liittyy sellaista syvää häpeää, ettei huumetarina välttämättä kykene luomaan vertaistukikokemusta. Toisaalta esimerkiksi homoseksuaalista halua kokeva ei ehkä koe tulleensa kohdatuksi, jos Jeesuksen rakkaus -painotus lähtee liikkeelle siitä ajatuksesta, että rakkaus muuttaa, kuten kirja välillä viestii. Miten selibaatissa elävä homo tai lesbo, joka ei voi mitään suuntaukselleen — joka ei tunnu muuttuvan –, kokisi olevansa Jumalan valtakunnassa arvokas eikä pelkkä häpeätahra? Seurakunnissamme saattaa olla helpompi sanoa narkkarille kuin homolle, että tämä on arvokas ja rakastettava sellaisenaan.

Yleistasolla olen toki samaa mieltä siitä, että rakkauden sisäistäminen ohjaa syvään eheyteen ja muutokseen. Kritiikkini ei myöskään koske vain Kalaniemen kirjaa, vaan se on laajempi kannanotto hengellisiin kirjoihin ja puheisiin liittyen.

 

Kaiken kaikkiaan Kalaniemen teos on laadukas kirja, jota voi suositella kristinuskosta kiinnostuneille tai vastauskoontulleille. Vaikka Ville Pitkänen kirjan ensimmäisillä sivuilla sanoo, että kirja sopii kaikille, en ole aivan vakuuttunut. Pitkäsen lauselma on tietyssä mielessä totta, koska sisältö on tervettä opetusta eikä terve oppi ole koskaan pahitteeksi. Kirjan vaikuttavuus kuitenkin vaihtelee lukijasta riippuen. 

Sara SaarelaJaa
Karhulan helluntaiseurakunnan pastori Marjaana Rauma: ”Seurakuntien on turhaa kärvistellä yksinään”
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!