Jumalan nimi tulisi kääntää oikein

Haluaisin puuttua arkaan asiaan, jolle toivoisin tulevaisuudessa tehtävän jotain konkreettista.

Niin sanotuissa hyvissäkin raamatunkäännöksissä toistuu sama käännösvirhe, jota sanoisin tahalliseksi. Israelin Jumalan nimi on käännetty Vanhassa testamentissa väärin läpi kirjojen. En ole itse harhaoppisten Jehovan todistajien edustaja vaan vapaakristillisen seurakunnan jäsen.

Onko nyt niin, että pelko samaistua Jehovan todistajiin on aikaansaanut sen, että juuri kukaan maailman pääkielien raamatunkääntäjistä ei ole kääntänyt Jumalan itsestään ilmoittamaa nimeä oikein tai he ovat omavaltaisesti muuttaneet sen Herraksi, vaikka alkukieli selvästi sanoo Jumalan nimen muuksi?

Mooses kysyi Jumalalta hänen nimeään, jotta voisi kertoa israelilaisille kuka hänelle oli puhunut. Moosekselle ilmoitettiin tällöin kaksi olla-verbin muotoa. Ensimmäinen on ehjee aser ehjee, ja vain yhden kerran tässä muodossa, ehjee lyhempänä. Muualla Jumalan nimi on olla-verbin IHVH-muodossa, vokaaleilla lisättynä Jehova, Jahve tai nykyisen vokalisoinnin mukaan Jehva. O-vokaalimerkkiä ei kielessä ole. Kumpaakaan IHVH-muotoa ei tule kääntää väärin muodossa ”Herra”, sillä Jumala itse haluaa läpi Vanhan testamentin ilmoittaa nimensä persoonanimenä IHVH.

Miksi näin? Hänellä on varmaan siihen syynsä.

En hyväksyisi sitä väärin kääntäjien selitystä, että emme oikein tiedä, miten kääntää, kun alkukielessä alun perin ei ollut vokaalimerkkejä. Enkä hyväksyisi sitäkään juutalaisuudesta nousevaa selitystä, että pelätään Jumalan persoonanimen turhaan lausumista. Me uuden liiton kristitythän olemme vapaita näistä peloista.

2. Moos. 6:3 sanoo: ”Ja minä olen ilmestynyt Aabrahamille, Iisakille ja Jaakobille ´Jumalana Kaikkivaltiaana´ (El Shaddai), mutta nimelläni ´Herra´ en minä ole tehnyt itseäni heille tunnetuksi.” Tässä kohden on käytetty kääntäjän karkeaa väkivaltaa ja tehty virheellinen käännös, sillä jos Jumala itse sanoo, että hän nyt tällä kertaa haluaa ilmestyä israelilaisille IHVH- eli Jahve- tai Jehva- nimellä, eikä nimellä ”Herra”, niin kuin kohta on käännetty, niin suomalaisenkin kääntäjän tulisi mielestäni totella Herraa. Samaa virheellisen kääntämisen linjaa on siis jatkettu läpi Raamatun myös sellaisissa alkukielen sanapareissa kuin Adonai, Jehva, ja niitä on paljon. Järki kuitenkin sanoo, ettei käännös voi olla ”Herra, Herra”, kuten kääntäjät ovat tehneet, vaan ”Herra Jehva” tai ”Herra, Minä olen”.

Aapeli Saarisalon omassa Uuden testamentin käännöksessä on selvästi tuotu esiin ne kohdat, joissa Jeesus sanoo ”Minä olen” eli ”Jahve/Jehva”.

Olisiko aika päivittää myös Vanhan testamentin IHVH-käännökset seuraavissa raamatunkäännöksissä ajan tasalle, eikä kohauttaa vain olkapäitä ja lakaista koko käännösongelma maton alle? Eikö raamatunkäännöksissä tulisi toimia rehellisesti, koska kyseessä on tärkein asiakirja maan päällä?

Jos kyseistä sanaa ei käännetä, sitten tulisi mielestäni käyttää Jumalan itsensä antamaa nimeä itsestään IHVH/Jahve/Jehva/Jehova. Ja jos sana käännetään, käännös voisi olla ”Minä olen”, sillä se sana tarkoittaa.

Väärin kääntäminen ei saa enää mielestäni jatkua millään verukkeella. On aika toimia oikein ja valmistua Jeesuksen (”Minä olen”) kohtaamiseen.


Reino Savola
Lappajärvi


36/2016

UutisetKristityn koulutyöntekijän repertuaariin kuuluvat nyt myös täysin uskonnottomat tunnit.
PääkirjoitusUusi testamentti puhuu lapsen kaltaisuudesta kahdessa eri merkityksessä. Yhtäältä lapsen osoittama yksinkertainen luottamus on esimerkki sydämen asenteesta, jota Jumalakin lapsiltaan toivoo. Toisaalta...
Miten onSuomen Royal Rangers -työtä viritellään uuteen iskuun. Saksassa työ on kasvanut vuosia, mutta Suomessa on totuteltu hienoiseen hiipumiseen.

Suomen koordinaattori Milka Myllynen, miksi 18 000:n...
UutisetMertiörannan keskuksessa järjestettiin 20.–21. elokuuta Torreviejan Kotikirkon eli suomalaisen helluntaiseurakunnan järjestämä kokoontuminen.

– Olemme kokeneet hyväksi järjestää tapaamisen Suom...
UutisetLuterilaisen kirkon piispainkokous antoi viime viikolla selonteon, jossa se kuvasi vallitsevan tilanteen kirkon kannalta, kun uusi, sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan. Yksimielisen selont...
UutisetVapaakirkon uudet toimitilat ovat avanneet uusia näkymiä erityisesti Suomen teologiselle opistolle.
UutisetHelluntaiseurakunnan 80-vuotisen lähetystyön juhlaan on saatu uutta tietoa ensimmäisestä lähetistä.
UutisetKaksikymmentä evankelistapolun käynyttä henkilöä eri puolelta Suomea kokoontui elokuun lopulla Larsmon lähetyskotiin.

Perjantaina he suuntasivat kohtaamaan ihmisiä Pietarsaaren keskustaan ja la...
UutisetHUS:N keräämän palautteen mukaan sairaalapapin läsnäolon koetaan tuovan turvaa ja rauhaa potilaille, omaisille ja henkilökunnalle.

Erityisesti palovammapotilaiden kohdalla papin läsnäolo koetti...
UutisetVuorovaikutus auttaa aina, dialogin valmisteluihin osallistunut Kaisamari Hintikka sanoo.
UutisetKorson helluntaiseurakunnan nuorten H4H-syyskausi avattiin juhlavasti toissa lauantaina. Mukana Take the step -illassa oli Bros&Sis-yhtye.

– Illan tavoite oli innostaa jokaista ottamaan roh...
UutisetSuomen Lähetysseuran vuotuinen Tasaus-kampanja puhuu tänä syksynä maattomuudesta. Kehitysmaissa maattomuus aiheuttaa köyhyyttä, nälkää, pakolaisuutta ja turvattomuutta. Suuri osa kehitysmaiden ihmisis...
UutisetAvainmedian ja Fidan edustajat kävivät tutustumassa tilanteeseen Moskovassa.
UutisetKahdella kolmesta britannialaisesta kristitystä on henkilökohtainen kokemus yliluonnollisen olemassaolosta, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Haastateltujen kokemukset vaihtelivat rukouksen tai...
UutisetMarokossa puhuttavalla arabian murteella tehty kristillinen ohjelmasarja on saanut odottamattoman huomion.

Avainmedian Al Hayat -kanavan tuottaman ohjelmasarjan ensimmäinen jakso ladattiin Yout...
MielipideRistin Voitossa on ollut kirjoituksia, joissa on pohdittu, miksi helluntailiike polkee eräällä tavalla paikallaan ja miksi sen kasvu on pysähtynyt.

Voisimme ehkä oppia luonnosta, mitkä tekijät...
MielipideYlistyksessä ei ole ”mitään uutta auringon alla”, vaan se on kokemuksellisen helluntailaisuuden ydintä. Samat sisaret ja veljet, jotka vierastavat nykyisiä tyyliltään moderneja ylistyslauluja, yhtyvät...
MielipideSimon J. Kok kommentoi kirjoitustamme avoimesta keskustelukulttuurista (RV 34), mistä kiitos hänelle. Keskustelua on hyvä käydä, koska vain siten erilaiset mielipiteet saadaan esiin ja niitä voidaan a...
MielipideHaluaisin puuttua arkaan asiaan, jolle toivoisin tulevaisuudessa tehtävän jotain konkreettista.

Niin sanotuissa hyvissäkin raamatunkäännöksissä toistuu sama käännösvirhe, jota sanoisin tahallis...
MielipideRistin Voiton mielipidepalstalla (RV 31) toimituspäällikkö Anssi Tiittanen tulkitsee ja tekee vääriä johtopäätöksiä Helluntaiseurakuntien Musiikki ry:n julkaisemasta kannanotosta.

HSM ry:n kann...
MielipideKiitos Aino-Maija Riutamaa de Mata hyvästä kirjoituksestasi (RV 34). Yhdyn mielipiteeseesi.

On järkyttävää ajatella, että (ylipainoiset) uskovat elävät itsekkäästi pullaa, karkkia, lihaa ja mät...
KolumniJo vuosien ajan on keskusteltu paljon siitä, mikseivät seurakuntamme kasva. Missä on herätys? On ollut monenlaisia seminaareja, keskustelufoorumeita, rukouskokouksia ja erilaisia yrityksiä etsiä ratka...
MuutLuomiskertomuksen mukaan työn tekemisellä on itseisarvo. Kaupan kassa ja bussikuski voivat toteuttaa Jumalan tarkoitusta yhtä lailla kuin pastori tai rofessori.
PakinaRaamattu puhuu asenteesta yllättävän paljon. Ei suoranaisesti sillä nimellä, mutta selvästi siihen viitaten. Pelkästään Hengen hedelmästä ja lihan teoista kertovassa osuudessa voidaan sanoa, että asen...
MuutSana-albumi kokoaa Iso Kirja -opiston vuodesta 1997 asti tuottamien musiikkiryhmien, bändien ja kuorojen parhaimmiston. Opistoon on aina tullut taitavia muusikoita, ja kuten levy osoittaa, ei musiikin...
MuutOn aina mukava kuulla uusia lauluja, ja tällä kertaa niitä on koko levyllinen. Monen artistin säestäjänä ja monipuolisena muusikkona tunnettu Risto Huvila on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut laul...
UutisetEuroopan Helluntaiyhteisön lähetysjaoston PEM:n ja espanjalaisen DEMADE-järjestön yhteinen lähetyskurssi kokosi elokuussa 29 opiskelijaa yhdeksästä maasta Etelä-Espanjan Fuengirolaan. Kaksi...
MuutPastori Heikki Lehtiselle seurakunta on ollut “siunattu kahle” lapsesta asti. Nyt eläke alkaa, mutta kutsumus jää.
MuutMitä tarkoittaa Hengen hedelmä, ja miten se ilmenee arjessa?
MuutVastaa kysymyksiin ja ota selvää, onko korisi täynnä Hengen hedelmiä vai odotatko vielä raakileiden kypsymistä.

1. Lehtimyyjä kauppaa tuotteita, joita et halua ostaa. Miten käyttäydyt?
A) Jo...
PikavisiittiMatias Villberg on kohta 25-vuotias radiotoimittaja. Tällä hetkellä hän pitää ”raamattubreikkiä” Ison Kirjan Follow-opetuslapseuskoulussa tyttöystävänsä kanssa ja on jo ehtinyt heittää opiston frisbee...
MuutKotimaa-lehti (34/16) herättelee keskustelua uskoontulosta. Marjaana Kanerva kertoo kasvaneensa uskoon.

– Usein ajatellaan, että uskoontulo tarkoittaa kääntymystä, jolla on oma dynamiikkansa, k...
MuutSatavuotias itsenäinen Suomi saa lasten hengellisen laulukiertueen.
MuutEero Marttisen kertomus valaa uskoa Kaikkivaltiaaseen ja hänen lupauksiinsa.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!