Torstai 13. elokuuta.
Nimipäivää viettää Jesse, Alfons
Julkaistu 12.1.2017 00:00

Jumalan nimestä on turha kiistellä

Taannoisessa RV-lehden keskustelussa Jumalan nimestä jäi mielestäni yksi näkökulma huomioimatta: kuka oli se, joka käytti itsestään nimeä JHVH, ”Minä olen”?

Kolmiyhteisen Jumalan Isäpersoonan ääni kuultiin Raamatun mukaan muutaman kerran, mutta häntä ei kukaan ole nähnyt eikä voikaan nähdä (1. Tim. 6:16). Kun Isä ilmestyy viimeiselle tuomiolle aineellisen maailman piiriin, taivas ja maa pakenevat (Ilm. 20:11).

Kuitenkin Jumala ilmestyi ihmishahmossa ja puhui Abrahamin ja muiden isien kanssa, ilmestyi Moosekselle pilvessä ja puhui hänen kanssaan. Mooses sai nähdä tämän persoonan selkäpuolen, mutta ei hänen kasvojaan kirkkaudessa. Kuka hän oli?

Pensaassa ja muulloinkin ilmestynyt JHVH oli mielestäni jumaluuden toinen persoona, aina olevainen Poika. Joissakin Psalmeissa kumpaakin persoonaa kutsutaan JHVH-nimellä yhteyden osoitukseksi, mutta esimerkiksi ristillä Jeesus ei huutanut ”JHVH” vaan ”Eeli, Eeli”. Sen lisäksi Jeesus viittasi tähän Jumalan nimeen monet kerrat sanoessaan ”Minä olen…”

Siksi on mielestäni turha kiistellä Jumalan Vanhan testamentin nimestä. Voimme ihan turvallisesti huutaa avuksi Messiasta, jonka kreikkalaisesta vastineesta tulee meille nimi Kristus.


Juhani Kuosmanen
Lahti

Jaa
Kesän Fifteen-leireillä kastettiin 84 nuorta
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!