Perjantai 29. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Oiva, Oivi, Olivia, Orvar, Oliver, Olivia
Julkaistu 6.10.2016 00:00

Jumalan erisnimi JHVH arvoonsa

Kiitos Matti Kuosmaselle Ristin Voiton mielipidepalstalla olleesta kirjoituksesta ”Jumalan nimen JHVH oikea kääntäminen” (RV 38). Kirjoitus oli rakentava ja perusteltu.

Nykyisten raamatunkääntäjien suurin loukkaus Pyhän Raamatun jumalallista Tekijää kohtaan on hänen erityisen persoonanimensä poistaminen tai kätkeminen. Todellisuudessa hänen nimensä esiintyy heprealaisessa tekstissä 6 828 kertaa muodossa הוהי (JHWH tai JHVH), jota tavallisesti sanotaan tetragrammiksi eli tetragrammatoniksi. Vokaalien puuttuessa emme voi varmasti tietää miten JHVH oikea ääntämistapa on – onko se Jahve vai Jehova.

Raamatussa puhutaan paljon nimistä Jumala tai Herra. Kumpikaan niistä ei kuitenkaan ole Jumalan (JHVH) nimi, samoin kuin ”ihminen” ei ole kenenkään yksittäisen henkilön erisnimi.

Myös Mooses esitti Jumalalle saman kysymyksen: ”Kun minä menen israelilaisten luo ja sanon heille, että heidän isiensä Jumala on lähettänyt minut heidän luokseen, he kysyvät minulta: ’Mikä on hänen nimensä?’ Mitä minä heille silloin sanon?” Silloin Jumala ilmoitti Moosekselle nimen JHVH eli Jahve (2. Moos. 3:13–15).

Nimen merkitys on erittäin suuri silloin, kun Jumala ilmoittaa itsensä jollain nimellä. Nimi toimii tunnisteena: silloin tiedämme, kenestä puhutaan. Erityisen suuri merkitys on sillä, että Jumalan nimi erottaa hänet muista jumalista, joita maailmassa palvotaan.

Meille kaikille on kirjoitettu muistutukseksi: ”Jos joku ottaa jotakin pois tämän profetian kirjan sanoista, ottaa Jumala häneltä pois sen osan, joka hänellä on elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kirjoitettu” (Ilm. 22:19, Raamattu Kansalle -käännös).

Otetaan siis Jumalan nimi käyttöön, niin kuin Isä meidän -rukouksessa kehotetaan: ”Isä meidän, joka olet taivaassa, pyhitetty olkoon Sinun nimesi…”


Keijo Vatanen
Evankelista
Helsinki

Jaa
Kehityspsykologi Päivimaria Kuivamäki: Lapset ja nuoret tarvitsevat tukea poikkeuksellisena aikana
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!