Maanantai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe
Julkaistu 7.7.2016 07:00

”Isä elää niin kuin opettaa” – Kenian-lähetti Mauri Kuokkanen 80 vuotta

Mauri Kuokkanen rakkaan savusaunansa edessä. Kuva: Reijo KuokkanenKarjalan Kannaksella kahdeksas päivä heinäkuuta kahdeksankymmentä vuotta sitten syntyi Alman ja Akselin ainoaksi lapseksi Mauri Kuokkanen. Hän on kulkenut pitkän evakon tien Räisälästä Kokemäen kautta Keniaan ja lopulta takaisin Satakuntaan. Hänen sydämensä taitaa olla samaan aikaan jakaantuneena Karjalassa, Keniassa ja Satakunnassa – ainakin siltä läheisistä tuntuu.

Karjalaiset juuret

Ehdit käydä Räisälässä koulua ensimmäisen luokan ennen evakkoon siirtymistäsi, mutta karjalaisen isän ja äidin poikana karjalaiset geenit jäivät ikuisesti soimaan sielussasi, ja sieltä niitä on siirtynyt meille jälkipolvillekin. Juuresi kulkeutuvat tunnetusti satojen vuosien päähän Sortavalaan, Laatokan Karjalaan.

Neljä vuotta sitten miniäsi sai sinut lähtemään matkalle juurillesi: kauniille Vuoksen rannoille, joissa lapsuutesi vietit ja jonne kotisi aikoinaan jäi. Kotisi kivijalan löytyminen ja graniittisen navetan säilyminen – vaikkakin ilman kattoa – nuorensi sinua silmiemme edessä. Mummon aikoinaan istuttamat marjapensaat ja juhannusruusut ilahduttivat vieläkin sinun lisäksesi meitä jälkipolvia. Innostuneena näytit meille kiveä, joka oli ollut saarnatuolisi, kun kuulijoina olivat kivet ja puut. Sen vuoksi äitisi oli toivonut, että sinusta tulisi pappi.

Muslimit sydämellä

Menneen talven aikana sydämessäsi on ollut paikka Suomeen tulleille pakolaisille, ja olet oman evakkokokemuksesi perusteella saanut jakaa heille kokemuksiasi ja ymmärtämystäsi. Samalla sinun suurin haaveesi, muslimien pelastuminen, on toteutunut Satakunnan alueella. Olet vuosikymmenien ajan kantanut näkyä muslimeista, ja Kenian rannikolla olet saanut kylvää heidän sydämiinsä Kristusta.

Kokoaikainen sananjulistamisen urasi on miltei 50 vuotta pitkä. Julistuksesi ja opetuksesi jälki näkyy kaikkialla, missä olet liikkunut. Seurakunta Jumalan suunnittelemana instituutiona on sinulle sydämen asia, ja sisältä ja ulkoa tulevat seurakuntaa haavoittavat iskut haavoittavat samalla sinua. Kenian uusien seurakuntien kasvattaminen vastuuseen ja Korun raamattukoulun opetusviikot ovat täyttäneet kalenteriasi vuosikymmenien ajan.

Eläkkeelle jäätyäsi palvelit noin 12 vuoden ajan yhtäjaksoisesti vanhimpana Porin helluntaiseurakunnassa. Lisäksi toimit Fida Internationalin Israel- ja juutalaistyön valiokunnassa yli yhdeksän vuoden ajan.

Yli kymmenen vuotta kestänyt monipuolinen työ helluntaiseurakuntien neuvoa-antavana vanhimpana on omien sanojesi mukaan antanut sinulle itsellesi hyvin paljon. Siinä tehtävässä olet kokenut olevasi tiimissä, jossa koetaan aitoa yhteyttä.

Yksi rakkaimmista haaveistasi, perinteinen hirsinen savusauna kotipihassa, toteutui 1990-luvulla sinun ja läheisen ystäväsi käsien kautta yli sata vuotta vanhoista hirsistä. Rakensit sen vuosisatoja vanhojen savusaunaperinteiden mukaisesti. Tämä satojen siinä saunoneiden maailman parhaimmaksi määrittelemä sauna lämpiää aina, kun saunojia on tulossa kauniiseen Kuoppalaan Kokemäenjoen töyräälle.

”Antakaa Jumalan hoitaa”

Meille läheisille isän, papan ja isoisän yksi mieleenpainuvimmista neuvoista on ollut: ”Antakaa Jumalan hoitaa asia.” Isä on tässäkin toiminut tarkalleen niin kuin opettaa muita, eli hän on jättänyt Jumalan hoidettavaksi kaikki kokemansa epäoikeudenmukaisuudet.

Isän rinnalla on seissyt uskollisesti Marjatta-äiti, joka on tukenut isää kaikkien näiden vuosikymmenien aikana. Karjalainen isä ja raumalainen äiti on geneettinen vastakohtapari, joka on täydentänyt toisiaan monella tavalla.

Sinua siunaavat merkkipäivänäsi läheisesi Keniassa, Ruotsissa ja Suomessa. Näihin onnitteluihin yhtyvät koko perhe sekä työtoverit Suomessa ja ympäri maailmaa.


Poikasi Reijo

Päivänsankaria juhlitaan perhepiirissä lauantaina 9.7.2016.

Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!