Lauantai 6. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Kustaa, Kyösti, Kustavi, Gustav, Gösta, Gustava
Julkaistu 11.8.2016 00:00

Ikuisten asioiden ja luovuuden äärellä

- Iloitsen siitä, että saan toimia esiintyvänä taiteilijana ja sen lisäksi tukea ja opettaa muita laulajia ja soittajia Suomen Raamattuopiston musiikkilinjalla, Mikko Nikula sanoo. Kuva: Sari SavelaMikko Nikula luotsaa Suomen Raamattuopiston musiikkilinjaa, joka täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Linjalla opiskellaan musiikkia ja Raamattua.

– Moni tulee pitämään välivuotta, valmistautumaan pääsykokeisiin tai muuten vain viihtymään musiikin ja kristittyjen yhteyden parissa, Nikula sanoo.

Musiikkilinjalla soitetaan ja lauletaan erilaisissa kokoonpanoissa, ja sen lisäksi jokainen saa viikoittain yksityisopetusta valitsemastaan instrumentista.

Kahden vuoden ajan Suomen Raamattuopistolla toiminut missiomusiikkilinja keskittyy puolestaan evankeliointiin ja lähetystyöhön.

– Ryhmä saa valmennusta kristillisestä musiikkityöstä Suomessa ja vieraiden kulttuurien keskellä. Samalla opiskellaan monipuolisesti musiikkia ja harjoitellaan ohjelmistoja keikkoja varten.

Eväitä tulevaisuuteen

Kymmenen vuoden aikana musiikkilinjalla on ammattitaitoisten opettajien johdolla opiskellut noin 350 henkilöä.

– Itse olen halunnut antaa opiskelijoille eväitä laulun kirjoittamiseen. Olemme miettineet, millaisia ideoita voi hyödyntää ja millaisia sudenkuoppia kannattaa välttää, Mikko Nikula selvittää.

– Bänditunneillani haluan kannustaa luovuuteen ja musiikilliseen kokeilemiseen. On tärkeää opetella laulamaan ja soittamaan hyvin sekä opiskella musiikin teoriaa. Samalla tulee säilyttää luovuus ja uskallus kokeilla musiikin avulla erilaisia asioita.

Musiikillisten taitojen kartuttamisen lisäksi musiikkilinja varustaa opiskelijoita hengellisesti.

– Olen nähnyt, että tämä linja on hyvin rakentava: ihmiset kasvavat niin kristittyinä kuin muusikkoinakin. Toivottavasti opiskelijoiden usko Jeesukseen saa syventyä niin paljon, että heidän on hyvä jatkaa täältä eteenpäin.

Tuoretta sisältöä lauluihin

Mikko Nikula toteuttaa omaa kutsumustaan laulaja-lauluntekijänä folk-rockia soittavassa MGtH-yhtyeessä, jolta ilmestyi viime marraskuussa Arvokas-niminen äänite (Päivä Osakeyhtiö).

– Monet levyn kappaleista kertovat siitä, kuinka ihmiset juoksevat eri tavoin Jumalaa karkuun ja kuinka Jumala silti kutsuu heitä kärsivällisesti luokseen. Jokainen on hänelle arvokas.

Työstäessään sanoituksia uudelle levylle Nikula pyrki rikkaaseen kielenkäyttöön.

– Kyse on sanataiteesta. Jos kielenkäyttö ei olisi rikasta, olisihan se vähän kumma juttu. Teksteissä tulee olla myös sisältöä, etteivät ne jää pelkäksi maalailuksi, muusikko painottaa.

– Se on sanoman sisällön kunnioittamista, että pyrkii tekemään laulut mahdollisimman hyvin. On haastavaa sanoa ikuisia asioita tuoreella tavalla ilman, että asiasisältö muuttuu tai että toistelee vain vanhoja fraaseja. Se on haastavaa mutta mahdollista.

Nikula myöntää, että ei hänkään aina onnistu tavoitteessaan tehdä mahdollisimman hyviä kappaleita.

– Jatkuvasti minäkin teen lauluja, jotka eivät koskaan päädy minnekään. Laulujen tekemistä voi oppia kuitenkin vain tekemällä.


Heli Markkunen

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!