Helluntailiikkeellä on vielä mahdollisuus

Olen lukenut kiitollisin mielin saamaani palautetta Ristin Voiton artikkelisarjasta (RV 16–18/2016), jossa käsittelin Suomen helluntaiherätyksen jäsenmäärän kehitystä. Kiitos kaikille, jotka ovat antaneet palautetta lehden kautta, sähköpostilla, puhelimitse tai suullisesti.

kerroin keskittyväni ”lähinnä erilaisiin seurakuntien tekemiin ratkaisuihin, jotka ovat olleet vaikuttamassa helluntaiuskovien määrän kasvuun Suomessa”. Lähdin siis liikkeelle ihmisten itsensä tekemien toimenpiteiden
vaikutuksesta jäsenmäärän kehitykseen. Tämän vuoksi jätin käsittelemättä tiettyjä itsestäänselvyyksiä, kuten Kari Pölösen ja Niilo Närhin esiin ottaman Pyhän Hengen vaikutuksen kaiken taustalla.

Omiin valintoihimme voimme vaikuttaa ja jossain määrin myös korjata tekemiämme virheitä, mutta Pyhän Hengen ”tuuli puhaltaa missä tahtoo”. Tuskinpa kukaan voi kuvitella helluntailiikkeessä saavutettuja tuloksia ilman Pyhän Hengen vaikutusta.

Närhi otti aiheellisesti esille myös vastuun siirtämisen nuorille. Tämä aihe on ollut esillä muun muassa Talvipäivillä jo kymmenien vuosien ajan. Onneksi pientä parannusta asiassa onkin tapahtunut.

Käsittelin artikkelissani laajemmin koko seurakunnan jäsenistön valtuuttamista. Meidän tulisi ehdottomasti siirtää vastuuta nuorille, mutta samalla muistaa valtuuttaa ja voimaannuttaa myös kaikenikäiset uskovat. Meidän on huomioitava esimerkiksi vanhempana uskoon tulevien ja toisilta paikkakunnilta siirtyvien henkilöiden mahdollisuus löytää oma palvelutehtävä seurakunnasta.

Käsittelin kirjoituksessa myös useita seurakuntakasvun esteitä. Eräs niistä oli ”vastuunkantajien omien reviirien suojeleminen”. Juttuun oli lehdessä pujahtanut sana pastorien, vaikka halusin käsitellä tuossa kappaleessa kaikkien erilaisissa tehtävissä palvelevien henkilöiden reviiriajattelua.

Toinen käsittelemäni este oli kankeiden seurakuntarakenteiden aiheuttama ongelma. Niistä johtuen uusille palveluhaluisille uskoville ei kerta kaikkiaan löydy paikkoja.

Pölönen arveli kommentissaan kastettujen määrän helluntaiseurakunnissa olevan 650–900 henkeä vuosittain, mikä hänen mukaansa todistaa tilanteen olevan nyt parempi kuin menneinä vuosikymmeninä, jolloin jäsenmäärä kasvoi noin viidellä sadalla vuosittain. Totesin kirjoituksessani, että jos kastettujen määrä on pienempi kuin seurakunnista erilaisista syistä poistuvien määrä, on näköpiirissä jäsenistön keski-iän nopea kasvaminen ja sen seurauksena lopulta myös jäsenmäärän väheneminen.

Jos todella kastamme vuosittain Pölösen arveleman määrän, tilanne ei ole missään mielessä parempi kuin menneinä vuosikymmeninä. Kuoleman kautta helluntailiikkeen jäsenistöstä poistuu vuosittain noin 450 henkilöä eli prosentin verran. Jäsenmäärän pitäisi näin ollen kasvaa 200–450 henkilöllä vuodessa. Kadotamme siis yhden kohtuullisen kokoisen seurakunnan verran jäseniä joka vuosi. Syitä tähän pyrinkin kartoittamaan artikkelissani. Kastettujen määrä ei kerro lopullista totuutta seurakuntien tilanteesta, vaan se, kuinka paljon kastettuja on saatu mukaan opetuslapseutumisprosessiin.

Tommi Rimpeläisen ja Matti Lappalaisen esiin ottama yhteiskunnallisten ja sosiologisten tekijöiden vaikutus herätykseen on myös merkittävä seikka. Esimerkiksi 1900-luvun alkupuoliskon poliittinen epävarmuus, sodat ja niitä seurannut puute olivat epäilemättä tärkeitä syitä suomalaisten kiinnostukseen hengellisiä asioita kohtaan. Erilaisten kriisien vaikutus ihmisten hengelliseen kiinnostukseen tulee selvästi esiin sielujenvoittamistyössä.

Uskovia tulisikin jatkuvasti rohkaista luomaan ystävyyssuhteita ei-uskovien naapureidensa, työtovereidensa ja sukulaistensa kanssa, elämmehän jälleen suurta, jopa maailmanlaajuista yhteiskunnallista murrosvaihetta.

Kari Korhonen otti esille evankelistojen lisäämisen tarpeen seurakunnissamme. Apostolit ja evankelistat eivät ole kuolleet sukupuuttoon, mutta heidän tehtävään astumisensa tiellä on monia esteitä. Yksi tällainen este on rahoituksen puute. Niin kutsuttujen ”kiertävien” evankelistojen ja opettajien satunnainen palkka ei enää nyky-yhteiskunnassa riitä alkuunkaan normaalitasoisen elannon hankkimiseen, ei edes minimipalkkaan.

Toinen ongelma on uusien seurakuntien perustamisen vaikeus. Tulisiko meidän kenties perustaa valtakunnallinen rahasto, josta maksettaisiin kannatusta niille henkilöille, jotka uskaltavat ”hypätä tyhjän päälle” ja aloittaa uusien seurakuntien istutustyön.

Kolmas ongelma-alue ovat kuihtuvat seurakunnat, joilla ei ole varaa palkata pastoria tai evankelistaa. Tällä alueella voisimme mielestäni hyödyntää esimerkiksi Ison Kirjan työharjoittelijoita ja naapuriseurakuntien välistä yhteistyötä opetuksessa, evankelioinnissa ja nuorisotyössä.

Itse uskon, että herätysliikkeellämme on vielä valoisa tulevaisuus. Sinne ei kuitenkaan päästä ilman kovaa työtä, uhrauksia ja päämäärätietoista rukousta. Vielä on mahdollista korjata suuntaa. Rukouksen lisäksi tarvitaan liikkeelle lähtemistä ja uuden näyn saamista hukkuvista sieluista.

Jyrki Isohella
Mth, pastori ja kirjailija
Seinäjoki25/2016

UutisetIlmapiiri on avoin ja sanoma Jeesuksesta menee eteenpäin vankien kertoessa uskosta toisilleen.
PuheenaiheMilla Happonen alkoi auttaa Ugandan kaikkein köyhimpiä.
PikavisiittiTommi Hakkari, 37, ei enää itse tee videoita ja touhuile somessa. Nuotta.comissa sisältöä tuottavat nyt nuoremmat.

Lapsuuden haaveammattini oli ammattijääkiekkoilija tai liikunnanopettaja, kosk...
ArtikkelitEpäilysten, pettymysten ja tappioiden hetkellä kokemus kastetuksi tulemisesta muistuttaa uskovalle, että hänet on otettu Jeesuksen omaisuudeksi.
UutisetElokuvantekijä Mel Gibson valmistelee teokselleen The Passion of the Christ jatko-osaa, joka keskittyy Jeesuksen ylösnousemukseen. Elokuvan työstäminen on vasta alkumetreillä, ja sitä tekee Gibsonin l...
UutisetToissalauantainen hyväntekeväisyystapahtuma Cotton Day Tampereen helluntaiseurakunnassa toimi kahteen suuntaan. Tapahtumassa jaettiin ilmaiseksi käytettyjä vaatteita ja tarvikkeita lapsiperheille. Sam...
UutisetJohansson työskenteli pitkään muun muassa Ristin Voitto -lehdessä.
Miten onHelluntaiseurakuntien musiikki ry on osoittanut seurakunnille kannanoton, jossa se huolehtii yhteisöjen tämänhetkisestä musiikillisesta tarjonnasta.

Kannanotossa puhutaan helluntaiseurakuntien...
UutisetVanhimmistot voivat hakea työntekijöilleen valtakirjaa, joka vastaa entisajan suosituskirjettä.
UutisetLuterilaisen kirkon arkkipiispan käyttöön hankittu uusi Lexus-merkkinen henkilöauto puhuttaa Kotimaa24.fi-verkkolehdessä.

– Miksi kirkon johtoon kuuluvan henkilön pitää ajaa tämän tason työsuhd...
UutisetJyväskylässä järjestetty Tulisielu-konferenssi kokosi kesäkuun ensimmäiseksi viikoksi 170 nuorta aikuista yhteen. Konferenssissa eri opettajat käsittelivät hengellisen johtajuuden ja palvelun kysymyks...
UutisetJyväskylän ja Durhamin yliopistojen tutkimuksen mukaan varttuneet suomalaiset ovat musiikillisesti mollikansaa. Mitä enemmän ikävuosia, sitä useammin ihminen kokee surumielisen musiikin lohdulliseksi...
UutisetSveitsin Winterthurissa etsittiin Pyhän Hengen voimaa ja sytyttiin evankelioinnista.
UutisetBrittipastori Mark Woods arvioi Christian Todayn kolumnissaan hengellistä nykymusiikkia. ”Siinä ei ole kyse Jumalasta vaan meistä – [se on] hyvältä tuntuvaa puppua, joka toimisi popmusiikkina, jos vai...
UutisetFloridalainen pienen kehitysvammaisen tyttären äiti Courtney Baker kirjoitti hiljattain koskettavan kirjeen häntä odotusaikana hoitaneelle lääkärille, joka suositteli heille raskauden keskeyttämistä l...
MielipideRistin Voitossa on kerrottu paljon Pyhän Hengen toiminnasta, ja se on ollut rohkaisevaa. Minäkin haluan kertoa omasta kokemuksestani.

Olin kauan sitten Turussa juhannusjuhlilla. Siellä sain kok...
MielipideOlen lukenut kiitollisin mielin saamaani palautetta Ristin Voiton artikkelisarjasta (RV 16–18/2016), jossa käsittelin Suomen helluntaiherätyksen jäsenmäärän kehitystä. Kiitos kaikille, jotka ovat anta...
MielipideHelluntaiseurakuntien seuraavilla Syyspäivillä käsittelyyn tuleva aihe naisen asemasta ja palvelutehtävistä seurakunnassa on herättänyt paljon keskustelua ja mielipidekirjoituksia myös Ristin Voittoon...
MielipideOnko helluntaiseurakunnilla virallista kantaa siihen, voiko avopari olla seurakunnan jäsen, jolle moitteen sijaan annetaankin siunaus? Entä sallitaanko jatkuva juopottelu, ilman, että siitä annetaan e...
MielipideTunnen suurta velvollisuutta kirjoittaa aiheesta, joka on vaivannut minua jo viime vuoden ajan. Tätä aihetta sivuttiinkin jo Ristin Voiton teemanumerossa (RV 21).

Seurakunta on minulle rakas ja...
KolumniAvasin ystävämme kodissa sanomalehden. Kyseisen aamun uutistarjonnasta mielenkiintoni herätti kolme erilaista mutta myös yhtäläisyyksiä sisältävää juttua.

Ensimmäinen teksti käsitteli vanhemmuu...
ArtikkelitParantumisihmeet todistavat Jeesuksesta ja osoittavat Jumalan myötätuntoa kärsiviä kohtaan.
MuutPäivi Rinne: Nauru pidentää isää – Tuokiokuvia Seppo Rajamäen elämästä. Aikamedia 2016, 224 sivua.

Kirja tuntuu tuhdilta ja mukavalta kädessä. Kannen kuvassa on kirjan nimen mittainen mies kuva...
MuistolleIltayön tunteina 25.5.2016 taivaan sotajoukot olivat jo jyristelemässä vaunuineen ja tulomatkalla, kun väsynyt matkaaja, saarnaaja Arthur Kukkula henkäisi viimeisen henkäyksensä. Tämä tapahtui kello 2...
UutisetVoimanostaja Sami Nieminen tavoittelee maailmanmestaruutta juhannuspäivänä. Yli vuoden työ huipentuu yhdeksään suoritukseen.
PääkirjoitusHarveneva joukko suomalaisia taitaa muistaa, että vaikka juhannus on alun perin pakanallinen juhla, se on saanut nimensä Johannes Kastajasta. Keskikesän valon juhlaa vietetään kristillisissä kirkoissa...
UutisetIson Kirjan Fifteen-leiriläiset opiskelivat uskonasioita siellä, missä Jeesus maan päällä ollessaan kulki.
MuutMerja Saarni (toim.): Orjuus tänään – Näkökulmia ihmiskauppaan. Aikamedia, 2016. Sid. 160 sivua.

Merja Saarni on toimittamallaan teoksella lähtenyt purjehtimaan vähäisesti kolutuille väylille...
MuutPiritta Poutala: Särjetyn korjaat. Prisma, 2015.

Digipack vihkoineen näyttäytyy harmonisena ja tyylikkäänä, myös varsin naisellisena: solistin kuvia on riittävästi. Levy siis jatkaa laulajakesk...
UutisetKonferenssin historiikin kirjoittaja Tapio Sopanen painottaa, että ulkoisia puitteita tärkeämpää on edelleen tapahtuman hengellinen sisältö.
MuutElina Rautio: Minun paikkani. Tarinoita kutsumuksesta ja sen löytämisestä. Päivä Oy, 2016. Sid. 203 sivua.

Elina Rautio kuvaa kirjassaan Minun paikkani jokaisen kristityn elämään kuuluvaa kutsu...
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!