Torstai 4. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Toivo, Selim
Julkaistu 30.6.2016 00:00

”Haluamme olla sanoman ytimessä”

Palo-trio luo kaunista musiikkia laululla, kitaralla, bassolla, cajon-rummulla ja melodicalla. Kuva: Kalle HautamäkiPalo-yhtyeen laulaja-kitaristi Markus Pätsi ja lyömäsoittaja Samuel Halonen ovat mieltyneet hengellisen musiikin klassikoihin.

– On olemassa monia vanhoja lauluja, jotka ovat sanoituksellisesti ja melodisesti niin hienoja, ettei niitä passaa unohtaa. Klassikoiksi muodostuvat ehkä erityisesti sellaiset laulut, joita veisataan kaikkialla kristikunnassa, Pätsi toteaa.

– Jotta jostain laulusta voi tulla klassikko, sen täytyy löytää tiensä monien ihmisten sydämeen. Parasta mainosta musiikille on se, kun joku muukin kuin lauluntekijä innostuu siitä ja pitää sitä esillä, Halonen kommentoi.

Hengellisen musiikin klassikot voivat rakentaa siltoja sukupolvien välille.

– Se vahvistaa keskinäistä yhteyttä, kun eri-ikäiset ihmiset laulavat yhdessä samoja lauluja.

Leirinuotiolla akustisesti

Palo-yhtye on keikkaillut seurakunnissa kahden vuoden ajan Soihduksi yöhön -äänitteensä tiimoilta. Laulaja Leena Kurjen jäätyä kokoonpanosta pois nykyiseen trioon kuuluu Pätsin ja Halosen lisäksi basisti Ville-Veikko Mikkonen.

– Palo lähti alun perin liikkeelle projektiluontoisesti, mutta koska näiden vanhojen kappaleiden esittäminen on niin mukavaa, päätimme levyttää niitä lisää, kaverukset kertovat.

Onnellinen vaeltaja -äänitteelle valikoitui monipuolinen kattaus hengellisen musiikin helmiä.

– Soitimme kappaleita kolmestaan ja kokeilimme, millaiset sovitukset toimisivat parhaiten. Laulamme keikoilla usein kolmiäänisesti, joten pyrimme saamaan levyllekin yhteislaulumeininkiä ja leirinuotiohenkeä.

Palo-trion mukaan akustishenkiset sovitukset korostavat laulujen sanoituksia ja tarinoita.

– Haluamme olla musiikissamme sanoman ytimessä, jotta kuulijat saisivat laulujen kautta iloa, toivoa ja kiitollista mieltä.

Armon ja toivon lauluja

Onnellinen vaeltaja -levyn laulujen joukossa on Samuel Halosen ja Markus Pätsin henkilökohtaisia suosikkeja.

– Bass’n Helenin Taisteluni-kappale on itselleni suomigospelin tunnusbiisi. Siinä kiteytyy hyvin ristin sanoma, armo ja toivo. Olen aina tykännyt myös erityisesti On armo suuri ihmeinen -laulusta, joka on melodialtaan hyvin juhlava, Samuel Halonen sanoo.

Molemmat muusikot arvostavat Jukka Leppilammen ja Anna-Mari Kaskisen Minun käteni soi -laulua.

– Se on ollut Markuksen trubaduuriohjelmistossa jo useiden vuosien ajan. Olen vakuuttunut siitä, että Markuksen tulkinta siitä laulusta on todella hyvä, Halonen tuumii.

– Olen laulanut Minun käteni soi -kappaletta melkoisen monta vuotta, sillä ihmiset haluavat kuulla sen yhä uudestaan. Siinä laulussa tiivistyy hienosti kristinuskon keskeinen sanoma, Markus Pätsi kertoo.

– Toinen itselleni erityisen tärkeä kappale on Kiitos nyt Herran -virsi, jossa kiitetään Jumalaa kaikesta. Siihen kiteytyy meidän levymme sanoma: me uskovat saamme olla kiitollisella mielellä, sillä meidän määränpäämme on huikean hieno.


Heli Markkunen

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!