Lauantai 30. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Pasi, Rurik
Julkaistu 10.11.2016 00:00

”Haluaisin olla kannustava isä”

%u2013 Toivon, että voisin olla kannustava isä. Siksi haluan sanoa Voitolle säännöllisesti, että iskä on sinusta ylpeä, Mikko Vario sanoo.Vuoden 2015 heinäkuussa Pipsa ja Mikko Variosta tuli pienen pojan vanhemmat. Onnellisuuteen sekoittui myös huolta, sillä vauva syntyi kuusi viikkoa etuajassa.

– On vaikeaa tarkoin kuvailla sitä hetkeä, kun pidin Voittoa ensimmäisen kerran sylissäni. Hän oli hauraan oloinen pieni nyytti. Tunsin hänestä valtavaa iloa ja kiitollisuutta, Mikko muistelee.

– Voitolla todettiin infektio, joka oli mahdollisesti käynnistänyt synnytyksen ennenaikaisesti. Sen vuoksi seurasimme tarkasti hänen painonsa kehitystä, mikä toi ylimääräistä huolenaihetta, vaikka Voitto olikin täysin terve lapsi.

Syksy toi uusia haasteita perheen elämään. Pipsalla oli aiemmin todettu perinnöllinen sairaus, joka vaati kaksi isoa leikkausta.

– Ne loka-marraskuun viikot olivat raskaita, kun kannoin huolta Pipsan toipumisesta. Meidän molempien äidit olivat apuna, mutta minulla oli päävastuu Voiton hoitamisesta.

– Näin jälkikäteen olen huomannut, että vaikka se oli vaikeaa aikaa, siitä koitui jotain hyvääkin: Voiton ja minun välinen suhde vahvistui.

Isän rukous Voiton puolesta

Kun Voitto oli muutaman päivän ikäinen, Mikko Vario kirjoitti paperille kolme asiaa, joita hän haluaa säännöllisesti rukoilla poikansa elämään.

– Rukoilen Voitolle viisautta, nöyryyttä ja rohkeutta. Viisautta tehdä hyviä valintoja ja puntaroida asioita. Nöyryyttä suhteessa Jumalaan ja ihmisiin. Rohkeutta kokeilla uusia asioita, ettei mikään pelko estäisi häntä toimimasta.

– Viime vuoden syyskuussa Voiton ristiäisissä luin hänelle sen, mitä olin kirjoittanut. Halusin siunata häntä niillä sanoilla.

Pienen pojan isä on ymmärtänyt, että sanoilla on iso merkitys. Sen takia hän haluaa kiinnittää huomiota siihen, miten hän puhuu tai mitä hän sanoo pojalleen.

– Vaikka Voitto ei vielä ehkä ymmärrä sanojeni sisältöä, haluan sanoa hänelle usein, että minä rakastan sinua ja sinä olet mahtava poika. Jos jatkan niiden asioiden sanomista, ne on varmasti helpompaa sanoa myös silloin, kun Voitto on teini-ikäinen.

Kiitollisuus yhteisestä ajasta

Mikko Variolla on paljon hyviä muistoja omasta lapsuudestaan, kun hän vietti aikaa isänsä kanssa.

– Minun on helppoa palauttaa mieleeni, miltä tuntui olla isän kanssa seurakunnan isä-poika-leirillä. Lähdimme illalla kalaan tai veistelimme yhdessä nuotiolla. Sain isän jakamattoman huomion.

– Olen itse saanut hienoja kokemuksia luonnossa vietetystä ajasta, kalastuksesta ja metsästyksestä. Haluan esitellä ne harrastukset Voitolle, kun hän kasvaa isommaksi. Odotan kovasti ensimmäisiä kalastusretkiämme, Mikko sanoo hymyillen.

Ennen Voiton syntymää Mikko kirjoitti isälleen kirjeen isänpäivälahjaksi ja kiitti häntä yhteisistä hetkistä.

– Halusin kiittää isääni niistä hyvistä asioista, joita olen saanut hänen kauttaan. Hän on opettanut minulle muun muassa työnteon merkityksen: se, mitä ruvetaan tekemään, tehdään hyvin loppuun asti. Isä on ollut rakennusalalla, ja minullekin on periytynyt käsin tekeminen, johon isä on opastanut ja rohkaissut minua.

Mikon vanhemmat ovat tukeneet ja kannustaneet häntä uudessa elämänvaiheessa.

– On ollut mukavaa seurata, millainen suhde Voitolla on muodostunut mummoonsa ja vaariinsa eli minun vanhempiini. Sellainen pieni ihminen on tullut yhtä lailla heidän kuin minun ja Pipsankin elämään.


Heli Markkunen

Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!