Haastetta kerrakseen

Kuva: Shutterstock.Kuin prinssi Ruusunen näin unta, että heräsin satavuotiaasta unesta ja lähdin ulos maailmaan auvoisen tietämättömänä kaikesta tapahtuneesta kuin kananpoika.

Koplottelin puukengissäni pitkin katuja, muuten olin pukeutunut farkkuihin ja tyylikkääseen tweedtakkiin.

Kulman takaa vastaani tuli Keski-Lännen maanviljelijäin edusmies stetson kenossa. Nähdessään housuni mies parkaisi. Sen jälkeen hän otti kännykällään minusta valokuvan, sitten kamppasi minut ja vei housuni ja lupasi palata asiaan lakimiehensä välityksellä.

"Kulttuurinen appropriaatio!" hän kiljui perääni. "Levi Strauss ei ajatellut suomalaisia kehittäessään farmarihousut!"

Ja pian sain haasteen oikeuteen.

Jatkoin matkaani ihmetellen, mitä maailmassa oikein oli tapahtunut. 

Suojatien edessä seisoi vanha mummeli kävelykeppinsä kanssa katsellen pelokkaana ohi suhahtelevia autoja. Kävelin ripeästi hänen luokseen, hymyilin ritarillisesti ja tartuin naista käsivarresta taluttaakseni hänet tien yli.

Ikäisekseen ripeällä otteella hän tempaisi käsilaukustaan raiskauspillin, etälamauttimen sekä pippurisumutteen yrittäen saada ne kaikki toimimaan yhtäaikaa. Samalla kiltinnäköinen mummeli kiljui: "Me too! Apua! En antanut ensin lupaa koskea! Hjälp!"

Poliisipartio osui paikalle kuin tilattuna, ja pääsin selittämään asian oikeaa tolaa virkavallan edustajille. Ja niin pääsi mummelikin. Sain pyynnön ilmestyä poliisiasemalle kuulusteluja varten.

Suunnistin kohti puistoa hieman varuillani – olinko yhä unessa vai oliko tämä kenties painajaista?

Seuraavaksi sain puistossa hollantilaiselta pariskunnalta oppitunnin kulttuurisesta omimisesta. He löivät minua tulppaanikimpulla ja veivät puukenkäni ja ajokorttini luvaten haasteen tipahtavan pian postiluukustani.

Konkkasin sukkasillani puistokäytävää, kun näin pikkulapsen kurkottavan suihkulähteen reunalla, juuri pudoten syvään altaaseen. 

Vain salamannopeat refleksini pelastivat piltin. Lapsen vanhemmat hyökkäsivät vielä sitäkin nopeammin luokseni ja nappasivat vettä valuvan lapsen käsistäni.

Paitsi että nämä skotlantilaiset turistit vannoivat haastavansa minut oikeuteen lapsenryöstöstä, kunhan löytävät poliisin, he myös riipivät takin päältäni Tweed-joen nimeen ja syyttivät kulttuurinsa omimisesta niin, että muut puiston kulkijat loivat minuun paheksuvia katseita.

Seuraavan sadan metrin matkalla honolululainen rugbyjoukkue riisti hawaijipaitani, ja tanskalainen polttariporukka "Another Danish Guy"-kalsarini, vaikka vakuutin niiden olevan suomalaista alkuperää.

Hädissäni – nyt Aatamin asussa – kipitin läheiselle kukkakioskille ja nappasin sieltä suojakseni viikunanlehden (tietenkin kävisin myöhemmin maksamassa sen).

Näin varustautuneena kipitin taksitolpalle päästäkseni pian kotiin hakemaan vaatteita. Silloin huomasin vihaisen rabbin juoksevan minua kohti. Ehdin vain kiljaista "Herra auta!", kun rabbi kailotti jo kulttuurista appropriaatiota.

Se oli hyvin, hyvin pitkä uni...

Mika Kavasto30/2019

UutisetKihniöllä Osuuspankin tapahtumatorilla soi heinäkuisena lauantaina hengellinen musiikki jo kuudettatoista kertaa. Tapahtuma jatkui puolesta päivin iltamyöhälle, ja ryhmät ja musiikkigenret vai...
UutisetRauhallinen lepopaikka täyttyi viikoksi lasten naurusta.
Mäntän helluntaiseurakunnan perinteinen lastenleiri pidettiin ensimmäistä kertaa Vilppulan Evankelistakodilla. Paikka osoittautui erinom...
UutisetEnemmän kuin joka kymmenes lontoolainen on islaminuskoinen. Seurakunnat ovat aktivoituneet viime vuosina lähetyskentälle omassa kaupungissaan.Whitechapelin metroaseman seutu Lontoossa tunnetaa...
MielipideSaimme olla Juhannuskonferenssissa Aikamedian lehtipisteellä työssä. Mieleemme nousi muutamia ajatuksia tavattuamme suuren määrän konferenssivieraita ja keskusteltuamme heidän kanssaan.
Jees-lehteä...
MuutPidetty gospeltulkki ja monen rakastetun laulun tekijä Kale, Kalevi Vaija, menehtyi yllättäen perjantaiaamuna 5. heinäkuuta. Hän ei toipunut muutamaa päivää aiemmin saamastaan sairaskohtauksesta....
PikavisiittiIntian-matkalla turistien suosimassa hindutemppelissäkin järjestyi luonteva hetki esirukoukselle – Mimmi Pekurinen on oppinut luottamaan johdatukseen.
Minulta kysytään jatkuvasti, mik...
PakinaKuin prinssi Ruusunen näin unta, että heräsin satavuotiaasta unesta ja lähdin ulos maailmaan auvoisen tietämättömänä kaikesta tapahtuneesta kuin kananpoika.
Koplottelin puukengissäni pitkin katuja,...
UutisetSuomen Raamattuinstituutti syntyi eri baptistitahojen yhteistyönä – lähetyslinja osoittautumassa suosituimmaksi.
Suomen Raamattu-instituutti aloittaa toimintansa syyskuussa Turussa. Institu...
Kolumni”Rohkaiseva kokemus”.
Tämän arvion kuulin monesta suusta Juhannuskonferenssin jälkeen. Kolmen surkean juhannuksen jälkeen ilmat viimein suosivat suurtapahtumaa ja väki löysi tiensä Keuruulle. ...
PääkirjoitusUseimmat meistä painivat monien henkistä ja hengellistä elämää rasittavien arjen asioiden kanssa. Vaikka monet asiat ympärillämme ovat viimeisten vuosikymmenten aikana parantuneet, monet ongelmat ovat...
UutisetJoskus paluu Afrikkaan on tuntunut enemmän lomalta kuin lomajakso Suomessa.Lähetystyöntekijä Heidi Söderlund vietti miehensä Pertin kanssa pari aktiivista kesäkuukautta Suomessa.
Pari...
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!