Lauantai 30. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Pasi, Rurik
Julkaistu 5.12.2016 00:00

Freidiba Boodos liikkeellä vielä kerran

Freidiba Boodos tekee nykymuodossaan talvikiertueen. Lavalla nähdään Kyösti Roth (vas.), Benja Roth sekä Erno Enroth.Kyösti Roth ja Erno Enroth ovat innoissaan. Tosin syksyllä harjoittelun alkaessa paljastui, että lahjakkaimpienkin tulkitsijoiden ääni voi mennä kyykkyyn, kun tarpeeksi kauan elelee hiljaa.

– Ääni oli kyllä aivan kesannolla, korkeana tenorina tunnettu Erno Enroth arvioi lähtötilannetta.

Arvokkaita kappaleita

Rinnakkain toimineet, hieman eri laulajista koostuneet Freidiba Boodos- ja Tsiibenes Jank -yhtyeet levyttivät ylivainiolaisen herätyksen vuosina melkoisen määrän ikonimaisia kappaleita.

Säveltäjä-sanoittaja Kyösti Roth on vuosien saatossa tehnyt tuhansia lauluja eri artisteille. Suurelle yleisölle tunnetuimpien ja rakkaimpien joukkoon kuulunevat esimerkiksi Menen  Jeesuksen luokse tai Jumala ei unohda sua koskaan.

Ensin mainittu syntyi aikanaan voimakkaan inspiraation seurauksena. Läheinen muusikkotoveri oli menettänyt äskettäin äitinsä, jonka viimeiset sanat olivat olleet ”Menen Jeesuksen luokse”. Roth kuuli asiasta aamukokouksessa. Sanat lähtivät heti soimaan sydämessä. Kappale kehittyi valmiiksi hetkessä ja jo illalla yhtye esitti sen ensimmäisen kerran, kolmiäänisesti laulettuna.

Jumala ei unohda sua koskaan taas oli osa kipeämpää prosessia. Vaikka kappale kertoo evankelioivan tarinan, taustalla on myös säveltäjä-sanoittajan yksinäisyyttä.

– Kaikki tiesivät kuka olen, mutta kukaan ei todella tuntenut minua, Roth kuvailee suositun esiintyjän dilemmaa, joka usein johtaa tyhjyyden ja irrallisuuden tunteeseen.

Roth ja Enroth kokivat loppuun palamisen 1980-luvun puolivälissä. Pitkän hiljaisuuden jälkeen he menestyivät iskelmäareenoilla. Vuosituhannen vaihteesta lukien ohjelmistossa on ollut vain hengellistä musiikkia.

Freidiba Boodos kiersi edellisen kerran vuonna 2004 Elämän estradilla -levyn merkeissä. Tuolloin mukana olivat myös Rainer Friman sekä vuonna 2015 kuollut Kicke Paananen.

Ympyrä sulkeutuu

Talven kiertue käsittää vierailuja paikkakunnilla, jotka joskus olivat tärkeitä näyttämöitä Freidiba Boodokselle. Kolmihenkinen yhtye esiintyi marraskuun lopulla Hämeenlinnassa, ja edessä ovat esiintymiset ainakin Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Seinäjoella ja Turussa.

– Kysymyksessä on konsertti, Kyösti Roth kuvailee.

Varsinaista saarnaa ei kuulla. Artistit kertovat kappaleista ja muistelevat arvokkaita hetkiä. Lisäksi lavalla nähdään Kyösti Rothin veljenpoika Benja, joka on niittänyt mainetta laulajana ja pianistina.

Artistit uskovat, tai pikemminkin lupaavat, että kyseessä on viimeinen tilaisuus kuulla Freidiba Boodosta. Kuusikymppistyneet laulajat haluaisivat konserttien myötä nähdä ympyrän sulkeutuvan.

– Erityisesti loppiaisen konsertti Turussa merkitsee meille paljon. Freidiba Boodoksen alkutahteja soitettiin 40 vuotta sitten juuri siellä, Turun perinteisillä nuorisopäivillä. Kyseessä oli tuolloin myös Ernon ensimmäinen keikka.


Anssi Tiittanen

Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!