Elämän tarkoitusta etsimässä

Ihminen on pohtinut elämän tarkoitusta halki ihmiskunnan historian. Tarve tarkoituksen ja merkityksellisyyden kokemiseen on suunnitelmallisen Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ominaispiirre. Tämän tarpeen täyttyminen voidaan nähdä ihmisen mielenterveyden ja minuuden vahvistajana – tai jopa elinehtona.

Juutalainen psykiatri Viktor Frankl, joka kehitti logoterapiaksi kutsutun terapiasuuntauksen, määritteli elämän tarkoituksen kokemisen ihmiselämän päämotivoijaksi. Hänen keskitysleirillä koettelemansa teoria osoitti, että oman onnellisuuden tavoittelemisen sijaan ihmisen tulisi keskittyä elämänsä tarkoituksen tunnistamiseen. Kirjassaan Ihmisyyden rajalla (Otava 1981) Frankl kertoo havainneensa, että vangit säilyttivät elämänhalunsa äärimmäisen kärsimyksen keskellä ainoastaan tiedostamalla, että heillä olisi vielä jotakin annettavaa maailmalle.

Mikä on roolini?

Kristitty psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen kiteyttää ihmisen elämästä selviytymisen ehdot kirjassaan Ilo, onni, hyvinvointi (Kirjapaja 2001) kahteen tekijään: uskoon kulttuurin tarjoamaan draamaan, joka kuvaa ihmiselämän merkityksellisenä, tärkeänä ja kestävänä, sekä uskoon siihen, että juuri minä näyttelen merkittävää osaa tuossa draamassa.

Vielä viime vuosisadan alussa yhteiskunta tarjosi ihmiselle hyvin selkeän draaman ja määritteli myös valmiiksi ihmisen osan siinä; se, mihin yhteiskuntaluokkaan ja millaista ammattia harjoittavaan perheeseen joku syntyi, määräsi hyvin pitkälti hänen tulevaisuutensa.

Nykyään tilanne on toinen: postmoderniksi kutsutussa nyky-yhteiskunnassa vaihtoehtoisia ”näytelmiä” on lähestulkoon rajattomasti. Myös elämän tarkoitus on ihmisen itsensä määriteltävissä. Media ja mainosmaailma tarjoavat lukemattomia esimerkkejä mahdollisista elämän tarkoituksista. Joku näyttää löytäneen sen keskittymällä omaan hyvinvointiinsa ja itsensä kehittämiseen, toinen omistamalla elämänsä läheisilleen tai hädänalaisten auttamiselle.

Yhä useampi kuitenkin kamppailee tarkoituksettomuuden tunteen kanssa. Ajassamme vallitseva naturalistinen maailmankatsomus, jonka mukaan ihmiselämä on syntynyt sattumalta, vain vahvistaa tällaista johtopäätöstä.

Kohtaavatko kysyntä ja tarjonta?

Kristinuskon tarjoamaa draamaa voi pitää hyvästä syystä ylivertaisena elämän tarkoituksen antajana. Raamatun lehdiltä löytyvä suuri kertomus antaa tulevaisuuden, toivon ja tarkoituksen paitsi koko ihmiskunnalle, myös siihen kuuluville yksilöille.

Missään muussa maailmankatsomuksessa ei ole yhtä vapauttavaa sanomaa: Ihmiskunta ja jokainen ihminen on syntynyt Jumalan tahdosta ja suunnitelmasta. Jokainen ihminen on Jumalan rakkauden kohde, juuri sellaisenaan ainutlaatuinen ja korvaamattoman arvokas. Ja jokaiselle ihmisellä on merkittävä rooli Jumalan kirjoittamassa näytelmässä.

Kristilliselle seurakunnalle on siis uskottu sanoma, joka antaa parhaan mahdollisen vastauksen elämän tarkoitusta etsivän ihmisen kysymyksiin.

Valitettavasti kysyntä ja tarjonta eivät kuitenkaan aina kohtaa. Tarkoituksettomuuden kanssa saattaa kamppailla niin kristitty kuin hengellisistä asioista vieraantunutkin.

Kristittyjen ensimmäinen haaste onkin viestiä evankeliumi siten, että se kohtaa aikamme ihmisten syvimmät kysymykset. Toinen haasteemme on se, että jokainen Jeesuksen löytänyt voisi kokea löytäneensä myös merkityksellisen elämän: sen yksilöllisen roolin, jonka Jumala on kirjoittanut juuri hänelle.


Elina Rautio

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja ja kasvatustieteen tohtori, joka on perehtynyt erityisesti kutsumuksen löytämisen kysymyksiin.


49/2016

UutisetIhminen viihtyy jumalanpalveluksessa, kun hän pääsee katselijasta osallistujaksi.
PääkirjoitusUseat seurakunnat tekevät parhaillaan jumalanpalvelusuudistuksia. Tavoitteena on uudistaa seurakunnan ilmettä, jopa koko seurakunnan elämää. Kokoukset toimivat usein ovena seurakuntaan, ja kirkon kynn...
Miten onEnsi vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Mitä helluntaiseurakunnat voisivat antaa juhlavuottaan viettävälle isänmaalle?

Vastauksena tähän Kotkan Syyspäivillä esiteltiin Parasta...
UutisetElokuva voi välittää evankeliumia yhtä voimallisesti kuin puhe, Saarijärvellä uskotaan.
UutisetHiljaiselon rikkomisella voi olla odottamattomat seuraukset.
UutisetKristinuskoa ja helluntailaisuutta haastetaan enemmän kuin koskaan. Siksi pitää paitsi opiskella teologiaa, myös palauttaa helluntailaisuuteen usko ihmeisiin ja Pyhän Hengen kasteeseen.

Näin ar...
UutisetEi ole vasta kuin muutama vuosi siitä, kun Suomessa taivasteltiin Kekkosen aikaista suomettumisen kulttuuria, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoi blogissaan viime vi...
UutisetJari-Pekka liikenneasemat lahjoittaa joulun Kultalyhde-lehden kaikkiin Joroisten kunnan talouksiin. Lehti jaetaan postin kautta. Yrityksen toimitusjohtaja Jari-Pekka Koponen haluaa näin levittää evank...
UutisetMaakunta haluaa turvata lähetystyön tulevaisuuden.
UutisetKäytetynkin tavaran voi laittaa esille tyylikkäästi.
UutisetSodan runtelemista kotimaistaan lähteneiden afrikkalaisten hätä koskettaa suomalaisavioparia.
UutisetTapahtumassa oli vahva yhteisöllisyyden tunne, nuorisopastori Juan Castillo kuvailee Oulussa toissa viikonloppuna järjestettyä Ytimessä-tapahtumaa.

– Koimme Pyhän Hengen läsnäolon voimakkaasti...
UutisetTyöpaikoilleen aamuvarhaisella kiirehtivät ihmiset saivat torstaina 1. joulukuuta mukaansa piparkakkupussin, jossa oli kaksi piparia ja joulurauhan toivotus.

Vantaalta kuusi vuotta sitten alkun...
UutisetVuonna 2014 vangittu kristitty 29-vuotias sudanilaisäiti Maria Ibraheem luki Raamattua telkien takana salaa öisin, kertoo The Christian Post.

Nuorta äitiä valvotti tyrmässä hänen alle kaksivuot...
Uutiset”Tyrmistyttävän harva” yhdysvaltalainen seurakunta puhui presidentinvaalien alla ehdokkaista, itse vaaleista tai kristittyjen velvollisuudesta äänestää niissä, selviää tutkimuskeskus Pew Researchin tu...
UutisetBritannian ministerit näkevät uskonnon ensisijaisesti ongelmana, väittää maan työväenpuolueen poliitikko ja entinen valtioneuvoston ministeri Stephen Timms.

Timms toteaa Christiantoday.comille,...
KolumniMottoni on, että elämässä tulee aina olla unelmia. Kun olin nuori vastauskoontullut tyttö, koin syvää väärinkäsittelyä rakkaassa helluntaiherätyksessäni. Sitä tapahtui kaikkine pakkoparannuksineen ja...
MielipideJeesuksen takaisin tulo ei ole uskoville pelon aihe, vaikka kukaan ihminen ei voi sanoa milloin se tapahtuu. On Jumalan viisautta, että meidän tehtäväksemme ei ole annettu laskea määräaikoja. Meidän t...
MielipideOlen laittanut merkille, että helluntailiikkeessä pastori-nimikettä käytetään jos minkälaisissa tehtävissä toimivan henkilön ”virkanimikkeenä”. Meillä on seurakunnissa lapsipastoreita, nuorisopastorei...
MielipideOlen saanut Jumalan armosta pitää Rukoillen eteenpäin -iltoja. En epäile hetkeäkään, ettei se ole ollut Jumalan tahto, koska Raamattukin sanoo: ”Rukoilkaa lakkaamatta.” Mutta meille ihmispoloisille yh...
MielipideOn surullista, miten nykyinen hallitus haluaa rajata kotihoidon tukea ja varhainen päivähoitoon siirtyminen on saanut yllättäen runsaasti mediassa palstatilaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on...
MuutMusiikin tyyleihin liittyvä erimielisyys on mahdollista ylittää, kun jumalanpalveluksen tarkoitus ja tehtävä ymmärretään oikein.
ArtikkelitIhminen on pohtinut elämän tarkoitusta halki ihmiskunnan historian. Tarve tarkoituksen ja merkityksellisyyden kokemiseen on suunnitelmallisen Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ominaispiirre. Tämän tarpee...
PakinaNäin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikei...
MuutGabojen tekemät videotodistukset kohahduttavat somaliyhteisöjä, mutta hengenvaarakaan ei estä heitä kertomasta Kristuksen rakkaudesta.
UutisetYhteenkuuluvuuden kaipuu vetää turisteja ja talvilintuja suomalaisiin seurakuntiin Espanjassa ja Thaimaassa.
Muut1980-luvun kristillinen suosikkiyhtye Freidiba Boodos esiintyy seurakunnissa talven aikana.
MuutTampereen helluntaiseurakunnasta alkanut ihmiskaupan vastainen Cotton-toiminta on pyörinyt vasta vajaan vuoden, mutta paljon on jo saatu aikaan. Alkuvaiheen painopisteenä on ollut tiedonhaku ja verkos...
PikavisiittiWilliam Atkinson on brittiläinen tohtori ja raamatunopettaja ja Euroopan helluntailaiteologien järjestön EPTAn (European Pentecostal Theological Association) puheenjohtaja. Hän työskentelee tunn...
MuutLähetysjärjestö One Way Missionin kahvilassa kokoontuu kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita (iltalehti.fi 27.11.).

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakunt...
MuutSauna, sisu ja Sibelius. Siinä kolme sanaa jotka monen mielestä kuvastavat hyvin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiämme.
Ristin Voitto aloittaa hartauslähetykset
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!