Lauantai 30. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Pasi, Rurik
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Besa – Albanian juutalaisten turvatakuu

1900-luvun alussa muiden Euroopan maiden kääntäessä selkänsä vainotuille juutalaisille albanialaiset auttoivat heitä. Vieraanvaraisuuden
ja oman hengen vaarantamisen taustalla oli antiikin ajalta olevan lakikokoelman besa, kunniasana ja lupauksen pitäminen.

Albanialaista kulttuuria muokannut Dukajinin lakikokoelma sai kirjallisen muotonsa 1400-luvulla, mutta suullisena lain historia ulottuu kauas antiikin aikaan. Laissa on runsaasti heimoyhteisöön ja perheeseen liittyviä lakeja. Niiden myönteisenä puolena on vieraanvaraisuus ja avun tarjoaminen tarvitsevalle.

Besa on kunniasana, joka merkitsee lupausta ja luottamusta. Myös uskollisuutta tarkoittava besnik-sana juontaa siitä juurensa. Eräs besaa koskeva sanonta kuuluu albaniaksi: ”Shqiptaret vdesin dhe besen nuk e shkelin.” Se tarkoittaa, että albanialaiset mieluummin kuolevat kuin rikkovat kunniansa.

Uusi nimi ja vaatteet

Jo ennen toisen maailmansodan syttymistä muun muassa Saksan, Itävallan, Unkarin, ja Kreikan juutalaisia pakeni Albaniaan. Turvapaikkaa etsivät juutalaiset saivat paikalliselta asukkailta besan, joka takasi heidän turvallisuutensa. Suursodan levitessä Balkanille lisää juutalaisia ylitti Albanian rajan. Suuri osa heistä saapui Jugoslaviasta ja Bulgariasta.

Juutalaiset piileskelivät useissa maissa metsissä, kellareissa ja vuorilla. Samaan aikaan albanialaiset ottivat heitä koteihinsa. He jakoivat juutalaisten kanssa, niin kuin tunnettu albanialainen ilmaisu kertoo, ”vuoteensa, suolansa ja sydämensä”.

Turvan antaneet asukkaat antoivat juutalaisille albanialaisen nimen, puettivat heidät paikallisen maanviljelijän tai tehdastyöläisen asuun ja ottivat heidät perheensä jäseniksi.

Keväällä 1944 Albaniassa alkoi natsien suuroperaatio. Sen tarkoitus oli etsiä juutalaisia ja albaaneja, jotka tukivat vastarintaliikettä. Juutalaiset kyettiin kuitenkin kätkemään niin hyvin, ettei heitä löytynyt. Avun tarvitsijoita ei kavallettu.

Vuonna 1995, neljä vuotta Albanian diktatuurin kukistumisen jälkeen, julkaistiin Apostoli Kotanin kirja, jonka nimi on Albania ja juutalaiset. Kirjassa kerrotaan pakolaisten ja heidät hoiviinsa ottaneiden ihmisten henkilökohtaisia kokemuksia. Teoksessa on listattu noin 900:n Albaniasta turvan saaneen juutalaisen nimet.

Unohtunut aihe

Kaikkiaan toisen maailmansodan aikana albanialaiset pelastivat yli 2 000 juutalaista natsien vainoilta.

Kuuluisa tuottaja ja ohjaaja Rachel Goslins kiinnostui asiasta, joka on jäänyt maailmalta lähes huomaamatta. Yhdysvalloissa esitettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2009 dokumentti CBS:n aamulähetyksessä albanialaisista, jotka auttoivat sodan aikana juutalaisia.

Goslinsin dokumentti on kiinnostava: juutalaisia auttavat muslimit eivät ole kovin usein aiheena lehdistössä. Albanialaisista oli toisen maailmansodan aikana 70 prosenttia sunni- ja suufimuslimeja, mutta besa-lupauksen historia ulottuu aikaan ennen islamia.

Besa oli tärkeässä roolissa siinä, että Albaniasta tuli ainoa Euroopan maa, jossa juutalaisia oli enemmän sodan jälkeen kuin sen alkaessa. Ennen sotaa maassa asui kaksisataa juutalaista. Sodan jälkeen heitä oli noin kaksituhatta.


Eero Ketola

Jaa
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016






Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!