Sunnuntai 7. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Suvi, Robert, Roope, Robert, Robin
Julkaistu 8.9.2016 00:00

Arviot: Kuoromusiikkia kahdelta vuosikymmeneltä

Sana. Iso Kirja 1997-2016. Aikamedia, 2016.Sana-albumi kokoaa Iso Kirja -opiston vuodesta 1997 asti tuottamien musiikkiryhmien, bändien ja kuorojen parhaimmiston. Opistoon on aina tullut taitavia muusikoita, ja kuten levy osoittaa, ei musiikin teko ole iästä riippuvaista; musiikkiryhmien jäsenten ikähaitari on vaihdellut 20–70-vuotiaaseen.

Muutaman vuoden välein tuotetuista levyistä on valittu kustakin kolmesta neljään kappaletta, ja ne etenevät kronologisessa järjestyksessä. Levy alkaa 1990-luvulle tyypillisillä, tutuista kappaleista kootuilla kuorolauluilla. Levyä kuunnellessa aikakausien musiikkityylit ja -suuntaukset tulevat mukavasti esiin.

Vanhemmassa kuulijakunnassa 1990-luvun kuorolaulut herättävät nostalgisia muistoja, mutta nuoren musiikinkuuntelijan makuun levyn alku voi tuntua hieman tuohiselta. Kokonaisuudessaan levy kokoaa yhteen erityylisiä, tunnettuja sekä vähemmän tunnettuja biisejä: on muun muassa iloista kuoromusiikkia ja melankolisempaa yksinlaulua.

Levyn biisivalintaan on osallistunut joukko ihmisiä. Ison Kirjan musiikinopettajanakin toiminut diplomiurkuri Matti Pesonen äänitti toimikautenaan viisi levyä, joista hän valitsi tälle levylle 18 mieleistään kappaletta. Matin jälkeen musiikinopettajana toiminut director musices Markku Sandberg on valinnut tuottamiltaan kolmelta levyltä 11 laulua. Valintaan on lisäksi osallistunut levylläkin kuultava Almost There -yhtye viidellä kappaleella bändin itse sovittamasta ja bändin sekä Sandbergin yhteistyönä tuottamasta musiikista. Vuonna 2011 koottua yhtyettä kuullaan kahden albumin verran.

Almost There on Ison Kirjan ehkä kaikkien aikojen laadukkain ja monipuolisin musiikkiryhmä, jonka intohimo musiikkiin on näkynyt esimerkiksi oppituntien ulkopuolisena kappaleiden sovittamisena ja treenaamisena. Bändisoitinten ja lahjakkaiden solistien lisäksi ryhmässä soivat muun muassa viulu, huilu, saksofoni sekä käyrätorvi. Bändin jäsenet ovat opintojen päätyttyä pitäneet yhtä, ja yhtye onkin edelleen koossa ja esiintyy ympäri Suomea. Kotimaan lisäksi ryhmä on vienyt ilosanomaa keikkaillen Viroon, Espanjaan sekä Turkkiin.


Jatta Heikkinen

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!