Perjantai 27. marraskuuta.
Nimipäivää viettää Hikko, Astrid, Estrid
Julkaistu 20.11.2020 12:57

Arviot: Kotituotantoa ja Netflix-konservatismia 

Samu Saarinen 

En ole vieras 

Song for life 2020 

 

Samu Saarisen En ole vieras -albumissa on kosolti priimaa jokamiesluokan ääniosaamista. Saarisen itse kokonaan tuottama äänite soi tasapainoisesti ja soittimet on taltioitu laadukkaasti. Muusikkonakin Saarinen on tyylitietoinen, ja erityisesti kitaransoitossa soittokilometrit kuuluvat varmuutena ja tarkkuutena.

 

Tyylillisesti levy tuo mieleen hieman 1990-luvun suomalaisen gospelin – ihan hyvällä tavalla. Aikakaudella kuunneltiin paljon Esa Kaartamon tuottamia, countrysta ja bluesista mausteensa napanneita levyjä, joissa akustisella soundilla oli tärkeä rooli.

 

Saarisen tuotantomatematiikka on ollut realistinen, eivätkä raidat pullistele instrumenteista. Solisti-Saarinen on miksattu mukavan lähelle soimaan lämpimänä. Mureasta bassobaritonista tulee mieleen hieman Jorma Kääriäinen ja Harri Marstio.

 

Ulkopuolisen tuottajan avulla kappaleisiin olisi saatu ehkä se parikymmentä prosenttia lisää ytyä, joka nyt jää puuttumaan. Levy on hieman väritön, ja lauluissa on harmillisen vähän introja, c-osia ja sooloja. Kahdentoista kappaleen toteuttaminen yhden miehen voimin on iso urakka, ja minimeillä selvästi mennään, vaikka pakka on sinänsä hyvin kasassa.

 

Levy on hyvä käyntikortti ja matkaeväs kuulijalle Saarisen keikalta. Lipukkeen elämäntarina tuo lauluihin syvyyttä. Lyriikoissa on elämänpohdinnan ohella mukavasti evankeliumin suolaa. 

 

 

Sweet Magnolias 

Netflix 2020 

Rooleissa mm. JoAnna Garcia Swisher, Brooke Elliott ja Heather Headley 

 

Netflix joutui kesällä Yhdysvalloissa kristittyjen boikottiin lapsia seksualisoivan Cuties-elokuvan myötä. Kanavan Sweet Magnolias -sarja taas oli kädenojennus konservatiiveille.

 

Liberaaleja arvoja tursuavassa sarjamaailmassa Sweet Magnolias on hämmästyttävän konservatiivinen tuntumatta silti yritykseltä tehdä uudelleen Pieni talo preerialla. 

 

Sarja seuraa kolmen aikuiseksi kasvaneen lapsuudenystävän elämää pikkukaupungissa. Keskeisiä henkilöitä ovat Maddie (JoAnna Garcia), Helen (Heather Headley) ja Dana (Brooke Elliot). Kristittyjä sarjassa miellyttää se, että elämän haastavissa tilanteissa apua ja neuvoja haetaan usein pastori Junen (Tracey Bonner) kanssa keskustellen. Sarjassa myös rukoillaan jonkin verran, jopa Jeesuksen nimessä. 

 

Sarja vaalii kristillisiä ihanteita. Aikuiset ovat sarjassa hyvin napakoita suhteessa perheiden nuorten seksuaalisen kanssakäymiseen ja päihteidenkäyttöön. 

 

Netflixin tuotantohierarkiassa Sweet Magnolias sijoittunee keskikastiin. Toteutus on korkeatasoisen päiväsarjan luokkaa, eli elokuvabudjetin turvin ei tarinaa kerrota. Sarjan kohtaukset tapahtuvat pääosin sisätiloissa, vaikka säännöllisesti ruudulle pyörähtää dronekuvaa kuvitteellisesta Serenityn kaupungista. 

 

Sarjasta puuttuu myös Hollywood-tason tähti, joka usein nykyisin palkataan sarjoihin tuomaan kiinnostavuutta. Henkilöpaletti on laaja ja tarjoaa monentasoista samaistumispinta-alaa. 

 

Jos tuntuu, ettei Netflixistä löydy mitään hyvää katsottavaa, Sweet Magnolias kannattaa ainakin laittaa omalle listalle. Sarjasta valmistellaan toista tuotantokautta. 

 

 

Anssi Tiittanen Jaa
Berliiniin nousee kolmen uskonnon yhteiskirkko 
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!