Perjantai 29. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Oiva, Oivi, Olivia, Orvar, Oliver, Olivia
Julkaistu 12.1.2017 00:00

Arviot: Johdatusta lähettiperheen elämässä

Jukka Mäkinen: Hakuna matata %u2013 ei huolta. Jaakko Heinosen muistelmat. Aikamedia, 2016. Sid. 304 sivua.Kirjailija, toimittaja Jukka Mäkinen on tapansa mukaan tarttunut aiheeseen, joka haasteellisuudessaan ei ole kirjallisuuden lajeista suinkaan helpoimpia. Kyse on elämäkerrallisesta teoksesta – vieläpä teoksesta, jonka päähenkilöistä suurin osa elää keskuudessamme.

Mäkisen kerronta ja tyyli ovat mukaansatempaavia. Hän kykenee hienovaraisesti – ja samalla hyvin elämänläheisesti ja raadollisesti – raottamaan helluntaiherätyksessä tunnetun saarnaajaperheen arkea ja juhlaa.

Kirjan keskiössä ovat lähetystyöntekijä Jaakko Heinosen ja hänen edesmenneen puolisonsa Mairen perheen mielenkiintoiset tapahtumat. Niiden punaisena lankana ja kestävänä juonena on luottamus ihmeelliseen Jumalan johdatukseen. Johdatukseen, joka saattaa monen lukijan omassa elämässä väikkyä vain unelmana tai toteutumattomana haaveena.

Mäkinen pitää huolen siitä, että lukija pääsee kurkistamaan melko esteettömästi tunnetun lähettiperheen elämään. Vaikka kirja on pullollaan lukijaa kiinnostavia yksityiskohtia sekä ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita”, mitään skandaaleja on turha odottaa, onhan kyse Heinosista.

Koko kirjan kantavana ajatuksena on Jumalan ihmeellinen johdatus – johdatus, jota jokainen uskova haluaisi myös omalle kohdalleen. Kirjan kautta lukija pääsee samastumaan moniin Heinosen perheen ja yksittäisten jäsenten elämäkiemuroihin ja kokemukselliseen arkeen. Niistä välittyvät – myös nuorta lukijakuntaa ajatellen – Mäkisen maalaamat kuvat Jaakon ja Mairen seurustelusta ja sen ajan tavoista helluntaiherätyksen ja yleensäkin uskovien keskuudessa. Kirja voi toimia joillekin silmien avaajana muun muassa siinä, miten paljon varsinkin yhteiskuntamme yleinen moraaliajattelu on muuttunut 60 vuoden aikana. Eikä suinkaan parempaan suuntaan.

Jukka Mäkinen kykenee välittämään hienolla tavalla päähenkilöiden, varsinkin isä-Jaakon, vakaan luottamuksen Jeesukseen ja Jumalan johdatukseen vaikeissa elämäntilanteissa. Kerronta tuo esiin Jaakon patriarkaalisen isähahmon, jolla ei ole mitään yhtymäkohtaa nykypäivän sovinismiin. Päinvastoin: lähetyssaarnaaja Jaakko Heinonen on perheensä auktoriteetti ja isä. Rakastava isä, joka laittaa itsensä alttiiksi suojellakseen ja ottaakseen vastuun muista perheenjäsenistä.

Kirjaa lukiessani itselleni nousivat monet miellyttävät muistot kirjan päähenkilöistä Porin helluntaiseurakunnan tilaisuuksista yli viidenkymmen vuoden takaa. Jukka Mäkinen on onnistunut tuomaan kirjassa esiin tosiasiat mutta luomaan myös sen tunnelman, josta aistii vieläkin Heinosten perheen myönteisen läsnäolon tuon ajan Porissa.

Huolettomuutta viestivä kirjan nimi Hakuna matata, savolaisittain ilmaisten ”haetanneeko tuo mittää”, käy ilmeiseksi varsinkin niissä tilanteissa, joissa Jumalan ihmeellinen johdatus varjelee perhettä monilta väkivallanteoilta, jotka kohdistuvat niin lapsiin kuin isään ja äitiin. Ehkä vaikein hetki Jaakon ja lasten elämässä koetaan silloin, kun rakas Maire-puoliso sekä  Joel sairastuvat vakavasti. Jumala rakkaudessaan antoi kuitenkin lisää vuosia ja yhteiselämä jatkui. Hakuna matata.

Jukka Mäkinen tunnetaan paitsi laajasta tuotannostaan myös Aikamedian Vuoden 2015 kirjailijana. Jaakko Heinosen elämäkerrallinen muistelmateos tuo oivan lisän hänen kirjalliseen tuotantoonsa. Mäkinen piirtää lukijalleen lähetystyöntekijän arjesta ja menneisyydestä ison kuvan mutta tarjoaa myös herkullisia yksityiskohtia ja pienistä tapahtumista muodostuvan mieleenpainuvan ja nostalgisen lukuelämyksen. Näin varsinkin niille, joille Heinoset ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi.


Tapio Kyyhkynen

Jaa
Kehityspsykologi Päivimaria Kuivamäki: Lapset ja nuoret tarvitsevat tukea poikkeuksellisena aikana
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!