Arviot: Huumorin kukkanen ei kuihdu koetuksissakaan

Päivi Rinne: Nauru pidentää isää – Tuokiokuvia Seppo Rajamäen elämästä. Aikamedia 2016, 224 sivua.

Kirja tuntuu tuhdilta ja mukavalta kädessä. Kannen kuvassa on kirjan nimen mittainen mies kuvattuna lempiharrastuksensa parissa. Takakannen teksti lupaa välittää tunnetun helluntaivaikuttajan Seppo Rajamäen näköisen tarinan. Teoksen päähenkilön tyttären, kirjailija Päivi Rinteen kokoama teos onnistuu helposti houkuttelemaan lukijansa sisältörikkaalle ja värikkäälle lukuretkelle.

Sisällysluettelo jakautuu selkeästi kolmeen pääjaksoon ja eri alateemoihin, joihin on helppo palata myöhemmin. Ennen kuin lukija pääsee käsiksi kirjan varsinaiseen sisältöön, hänen on maltettava lukea Psalmi 23 ja siihen liittyvät saatesanat, kirjan esipuhe ja kirjailijan itsensä alkusanat isälle. Alkuseremoniat kannattaa sisäistää huolella, koska ne pohjustavat hyvin edessä olevaa lukunautintoa.

Ensimmäinen luku koskettaa ja pysähdyttää lukijan ajattelemaan ihmiselämän haurautta. Kaikessa kipeydessäänkin se on maltillinen alku teokselle, jolta jo ennakkoon odottaa huumoria ja hauskoja tarinoita. Rinne kuvaa hyvin elävästi ja herkästi isänsä lapsuutta vakavan sairauden, köyhyyden ja puutteen keskellä. Monet tuokiokuvat Sepon elämästä kirjailija piirtää näkyviin taitavasti, tuoden tunnelmat ja tuoksut aivan lukijan iholle saakka. On nautinto lukea elävästi soljuvaa tekstiä.

Lukija saa katsella pienen pojan silmin sen ajan taistelua sairauksia ja puutetta vastaan. Seppo-pojan kokemukset saarnaajaperheen joulujen vietosta jopa häkellyttävän suuressa köyhyydessä nostattavat kyyneleet silmiin. Kuitenkin lapsuutta sävyttää vanhempien tinkimätön luottamus Jumalaan. Merkillepantavaa on isä Matti Rajamäen välitön ystävyys useiden saarnaaja- ja työtoverien kanssa, mikä toi turvallisuutta koko perheen elämään. Jo kirjan alkulehdillä nousevat esille muun muassa Artturi Kukkula, Niilo Yli-Vainio ja Hilja Aaltonen.

Huumoria kirjailija kylvää teoksen alkuluvuissa säästeliäästi, mikä onkin viisasta ottaen huomioon lapsuuden vaikeudet. Poikakoltiaisen ikään ehtineen Sepon edesottamukset kuitenkin kirvoittavat jo lukijalta kunnon hörönaurut. Tilannehuumori on kuvattu hyvin ”pohojalaasella” otteella. Mutta sitten taas tarina saa lukijan nieleskelemään palaa kurkussa saarnaajan pojan kovien koettelemusten tähden.

Teoksen päähenkilön ehdittyä aikuisikään koomiset sattumukset, hauskat tapahtumat ja saarnaajan rajaton mielikuvitus pääsevät hurjaan vauhtiin. Humoristiset tilanteet seuraavat toinen toistaan niin tiheässä tahdissa, että kirjaa lukiessa aivan hengästyy. Välillä ei tiedä, itkeäkö vai nauraa!

Tiukkapipolle kirja ei ehkä sovi. Pipo saattaa alkaa kiristämään joissakin pohjalaisesti kuvatuissa värikylläisissä jutuissa, joissa savolaisen monimutkainen ajattelu ei ihan yllä käsittämään jutun juonta ja hidas hämäläinen puolestaan ei edes ehdi tajuta, mitä on juuri lukenut, kun pukkaa jo uutta päälle.

Kirjan viimeinen luku on sisällöltään vakava ja liikuttava. Se pysäyttää lukijan pohtimaan elämän todellisia ja pysyviä arvoja. Teoksen pääsanoma kiteytyy Kiitokseni- luvun yhteen lauseeseen: ”Tärkein viesti, jonka haluan antaa, on ajatus siitä, että Jumalan armo ja rakkaus kantavat kaikissa elämän tilanteissa.”

Nauru pidentää isää -teos on – kaikella vakavuudella sanottuna – hauskin hengellinen kirja, mitä olen ikinä lukenut, ja se jätti koskettavuudellaan syvän jäljen sisäiseen maailmaani.


Kari Honkanen


25/2016

UutisetIlmapiiri on avoin ja sanoma Jeesuksesta menee eteenpäin vankien kertoessa uskosta toisilleen.
PuheenaiheMilla Happonen alkoi auttaa Ugandan kaikkein köyhimpiä.
PikavisiittiTommi Hakkari, 37, ei enää itse tee videoita ja touhuile somessa. Nuotta.comissa sisältöä tuottavat nyt nuoremmat.

Lapsuuden haaveammattini oli ammattijääkiekkoilija tai liikunnanopettaja, kosk...
ArtikkelitEpäilysten, pettymysten ja tappioiden hetkellä kokemus kastetuksi tulemisesta muistuttaa uskovalle, että hänet on otettu Jeesuksen omaisuudeksi.
UutisetElokuvantekijä Mel Gibson valmistelee teokselleen The Passion of the Christ jatko-osaa, joka keskittyy Jeesuksen ylösnousemukseen. Elokuvan työstäminen on vasta alkumetreillä, ja sitä tekee Gibsonin l...
UutisetToissalauantainen hyväntekeväisyystapahtuma Cotton Day Tampereen helluntaiseurakunnassa toimi kahteen suuntaan. Tapahtumassa jaettiin ilmaiseksi käytettyjä vaatteita ja tarvikkeita lapsiperheille. Sam...
UutisetJohansson työskenteli pitkään muun muassa Ristin Voitto -lehdessä.
Miten onHelluntaiseurakuntien musiikki ry on osoittanut seurakunnille kannanoton, jossa se huolehtii yhteisöjen tämänhetkisestä musiikillisesta tarjonnasta.

Kannanotossa puhutaan helluntaiseurakuntien...
UutisetVanhimmistot voivat hakea työntekijöilleen valtakirjaa, joka vastaa entisajan suosituskirjettä.
UutisetLuterilaisen kirkon arkkipiispan käyttöön hankittu uusi Lexus-merkkinen henkilöauto puhuttaa Kotimaa24.fi-verkkolehdessä.

– Miksi kirkon johtoon kuuluvan henkilön pitää ajaa tämän tason työsuhd...
UutisetJyväskylässä järjestetty Tulisielu-konferenssi kokosi kesäkuun ensimmäiseksi viikoksi 170 nuorta aikuista yhteen. Konferenssissa eri opettajat käsittelivät hengellisen johtajuuden ja palvelun kysymyks...
UutisetJyväskylän ja Durhamin yliopistojen tutkimuksen mukaan varttuneet suomalaiset ovat musiikillisesti mollikansaa. Mitä enemmän ikävuosia, sitä useammin ihminen kokee surumielisen musiikin lohdulliseksi...
UutisetSveitsin Winterthurissa etsittiin Pyhän Hengen voimaa ja sytyttiin evankelioinnista.
UutisetBrittipastori Mark Woods arvioi Christian Todayn kolumnissaan hengellistä nykymusiikkia. ”Siinä ei ole kyse Jumalasta vaan meistä – [se on] hyvältä tuntuvaa puppua, joka toimisi popmusiikkina, jos vai...
UutisetFloridalainen pienen kehitysvammaisen tyttären äiti Courtney Baker kirjoitti hiljattain koskettavan kirjeen häntä odotusaikana hoitaneelle lääkärille, joka suositteli heille raskauden keskeyttämistä l...
MielipideRistin Voitossa on kerrottu paljon Pyhän Hengen toiminnasta, ja se on ollut rohkaisevaa. Minäkin haluan kertoa omasta kokemuksestani.

Olin kauan sitten Turussa juhannusjuhlilla. Siellä sain kok...
MielipideOlen lukenut kiitollisin mielin saamaani palautetta Ristin Voiton artikkelisarjasta (RV 16–18/2016), jossa käsittelin Suomen helluntaiherätyksen jäsenmäärän kehitystä. Kiitos kaikille, jotka ovat anta...
MielipideHelluntaiseurakuntien seuraavilla Syyspäivillä käsittelyyn tuleva aihe naisen asemasta ja palvelutehtävistä seurakunnassa on herättänyt paljon keskustelua ja mielipidekirjoituksia myös Ristin Voittoon...
MielipideOnko helluntaiseurakunnilla virallista kantaa siihen, voiko avopari olla seurakunnan jäsen, jolle moitteen sijaan annetaankin siunaus? Entä sallitaanko jatkuva juopottelu, ilman, että siitä annetaan e...
MielipideTunnen suurta velvollisuutta kirjoittaa aiheesta, joka on vaivannut minua jo viime vuoden ajan. Tätä aihetta sivuttiinkin jo Ristin Voiton teemanumerossa (RV 21).

Seurakunta on minulle rakas ja...
KolumniAvasin ystävämme kodissa sanomalehden. Kyseisen aamun uutistarjonnasta mielenkiintoni herätti kolme erilaista mutta myös yhtäläisyyksiä sisältävää juttua.

Ensimmäinen teksti käsitteli vanhemmuu...
ArtikkelitParantumisihmeet todistavat Jeesuksesta ja osoittavat Jumalan myötätuntoa kärsiviä kohtaan.
MuutPäivi Rinne: Nauru pidentää isää – Tuokiokuvia Seppo Rajamäen elämästä. Aikamedia 2016, 224 sivua.

Kirja tuntuu tuhdilta ja mukavalta kädessä. Kannen kuvassa on kirjan nimen mittainen mies kuva...
MuistolleIltayön tunteina 25.5.2016 taivaan sotajoukot olivat jo jyristelemässä vaunuineen ja tulomatkalla, kun väsynyt matkaaja, saarnaaja Arthur Kukkula henkäisi viimeisen henkäyksensä. Tämä tapahtui kello 2...
UutisetVoimanostaja Sami Nieminen tavoittelee maailmanmestaruutta juhannuspäivänä. Yli vuoden työ huipentuu yhdeksään suoritukseen.
PääkirjoitusHarveneva joukko suomalaisia taitaa muistaa, että vaikka juhannus on alun perin pakanallinen juhla, se on saanut nimensä Johannes Kastajasta. Keskikesän valon juhlaa vietetään kristillisissä kirkoissa...
UutisetIson Kirjan Fifteen-leiriläiset opiskelivat uskonasioita siellä, missä Jeesus maan päällä ollessaan kulki.
MuutMerja Saarni (toim.): Orjuus tänään – Näkökulmia ihmiskauppaan. Aikamedia, 2016. Sid. 160 sivua.

Merja Saarni on toimittamallaan teoksella lähtenyt purjehtimaan vähäisesti kolutuille väylille...
MuutPiritta Poutala: Särjetyn korjaat. Prisma, 2015.

Digipack vihkoineen näyttäytyy harmonisena ja tyylikkäänä, myös varsin naisellisena: solistin kuvia on riittävästi. Levy siis jatkaa laulajakesk...
UutisetKonferenssin historiikin kirjoittaja Tapio Sopanen painottaa, että ulkoisia puitteita tärkeämpää on edelleen tapahtuman hengellinen sisältö.
MuutElina Rautio: Minun paikkani. Tarinoita kutsumuksesta ja sen löytämisestä. Päivä Oy, 2016. Sid. 203 sivua.

Elina Rautio kuvaa kirjassaan Minun paikkani jokaisen kristityn elämään kuuluvaa kutsu...
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!