Maanantai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe
Julkaistu 23.2.2017 00:00

Arvio: Reformaation vaikutukset tutuksi

Leevi Launonen & Elina Rautio (toim.): Yksin uskosta, yksin armosta. Uskonpuhdistuksen merkitys nykyajalle. Aikamedia, 2017. Nid. 313 sivua.Aikamedia on tarttunut uskonpuhdistuksen merkkivuoden teemaan Leevi Launosen ja Elina Raution toimittamalla Yksin uskosta, yksin armosta -kokoelmateoksella, joka tarkastelee uskonpuhdistuksen merkitystä nykyajalle 18 artikkelissa. Kirja pyrkii kuvaamaan uskonpuhdistuksen lahjaa sitä vähemmän tuntevalle nykysuomalaiselle ja suoriutuu tästä tehtävästä kiitettävästi.

Kirjaan tarttuessa lukijan huomio kiinnittyy ensin kansikuvaan ja etenkin Martti Lutherin  kasvoja kehystävän tumman tammipuun ja takoraudan määrään. Kansi henkii jykevyyttä ja varmuutta sekä uskonpuhdistusta että kirjan sisältöä kohtaan. Kansikuvaa katsellessa tarkkakorvainen lukija saattaa kuulla Lutherin vasaran iskujen kaiun Wittenbergin syksyisessä säässä.

Kirjan artikkelit hahmottavat uskonpuhdistusta kolmen pääteeman kautta, joita ovat reformaation historia ja teologia, uskonpuhdistuksen yhteiskunnalliset vaikutukset sekä Raamatun merkitys. Näistä kolmesta teoksessa keskitytään eniten keskimmäiseen aihealueeseen, joka saa yli puolet tilasta.

Kirjan rakenne on varsin onnistunut, sillä jaottelu mahdollistaa lukijalle myös vieraampien  tärkeiden asioiden tarkastelun. Artikkelit johdattelevat häntä luontevasti aihepiiristä toiseen, eikä vähäinen päällekkäisyys sisällöissä haittaa kokonaisuutta.

Sisällöllisesti kirja onnistuu välttämään perinteisen uskonpuhdistuskirjojen ansan: se ei sorru toistamaan uskonpuhdistuksen tapahtumien ja paikkojen yleistietoja tai keskeisten vaikuttajien henkilöhistoriaa, jotka jokainen voi lukea Wikipediasta tai jostain muusta noin 45 000 suomenkielisestä hakutuloksesta, jotka löytyvät helposti Googlesta. Näiden sijasta teos keskittyy siihen, mitä lupaakin, eli uskonpuhdistuksen vaikutusten tarkasteluun. Tähän artikkelikokoelma tarjoaa kattavan valikoiman näkökulmia käsitellen muun muassa jumalanpalvelusta, naisten asemaa, lähetystyötä sekä tieteellisen ajattelun ja toiminnan kehittymistä.

Teoksen loppuosassa käännetään katsetta jo nykyisyyteen ja tulevaan muun muassa Leif Nummelan hienolla artikkelilla, jonka otsikkona on Miksi nykyseurakunta tarvitsee Raamatun?

Artikkelit tarjoavat runsaasti avartavia näkökulmia ja uutta tietoa varsinkin sellaiselle lukijalle, joka on tutustunut aiemmin vain pintapuolisesti uskonpuhdistukseen. Vaikka kirjan varsinainen loppuhuipennus jääkin hieman laimeaksi, se ei vähennä teoksen arvoa. Tämän teoksen tarkoitus onkin keskittyä 500 vuotta vanhan edeltäjänsä saavutuksiin, joten uusia teesejä kannattaa naulailla kokonaan erillisessä teoksessa.

Artikkelit on kirjoitettu yhtä lukuun ottamatta suomalaisin voimin. Kirjoittajat ovat omien alojensa asiantuntijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Heidän akateemisesta taustastaan huolimatta artikkelit on kirjoitettu ilman akateemisia kommervenkkejä muutamia alaviitteitä lukuun ottamatta. Teksti on helppolukuista myös sellaiselle henkilölle, joka ei koe erityistä innoitusta lähteiden ja alaviitteiden viidakossa. Toisaalta jokaisen artikkelin lopussa oleva lähdeluettelo antaa tarvittavaa taustatietoa, vahvistaa tekstiä ja tarjoaa lisälukemista sitä haluaville.

Kirjoittajat edustavat myös useita kristillisiä kirkkoja ja yhteisöjä. Taustojen monipuolisuus luo omalla tavallaan kokonaiskuvaa uskonpuhdistuksen vaikutuksista ja kristillisyyden nykytilanteesta sekä antaa oman mausteensa tarkasteltaviin aiheisiin.

Uskonpuhdistukseen kirjassa suhtaudutaan pääosin protestanttisen myönteisesti, mutta artikkelien joukkoon mahtuu jonkin verran pohdintaa myös uskonpuhdistuksen negatiivisista vaikutuksista.

Reformaatiokirja onnistuu tavoitteissaan mielestäni erinomaisesti ja kuuluu ”tänä vuonna ostettavat kirjat” -kategoriaan, vaikka siihen ei montaa teosta kuuluisikaan. Siis ostoksille!


Markku Ojaniemi

Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!