Perjantai 27. marraskuuta.
Nimipäivää viettää Hikko, Astrid, Estrid
Julkaistu 23.10.2020 13:41

Arvio: Löytöretkellä yrittäjyyden ytimeen

Paavo Rauskanen: Yrittäjyys – siunaus vai kirous? Aikamedia 2020. Nid. 262 s.

 

Paavo Rauskasen uutuuskirjassa käydään läpi yrittäjyyden eri puolia kristillisestä näkökulmasta. Kirjailija on haastatellut teostaan varten 13 yrittäjätaustaista henkilöä ja antaa heidän äänensä raikua oman äänensä ylitse. Monet heistä kuuluvat Fida Internationalin Bisnestiimiin.

Pitkän linjan kirjoittajalle tämä kirja merkitsi löytöretkeä ennestään vieraaseen maailmaan: ”Lähipiirissäni ei ole montaakaan yrittäjää, joten en ole voinut kovinkaan hyvin edes sivusta seurata, millainen siunaus tai kirous yrittäjyys voi olla. Niinpä aloitin innolla löytöretken kohti yrittäjyyden ydintä.”

 

Rauskasen teos on helppolukuinen, havainnollinen ja selväkielinen. Pitkät kursivointijaksot ja muut visualisointikeinot koin työläännyttäviksi.

Yksi Rauskasen kirjan eetoksista on se, että menestyvän liiketoiminnan yksi kivijalka on kristillisestä taustasta ponnistava rehellisyys. Asiakaspalvelussa merkitsee melkoisesti se kultainen sääntö, että yrittäjä kohtelee toisia samalla tavalla kuin toivoisi itseäänkin kohdeltavan.

Yrittäjät muistuttavat toistuvasti, ettei yrittäminen saa olla tärkein arvo ihmisen elämässä eikä yrityksen menestyminen tai siunaus myöskään aina näy suoraan taloudellisena menestymisenä. Monet oikeat ratkaisut ja arvovalinnat näkyvät tuloksina vasta pitkän juoksun jälkeen.

Useimmat Rauskasen haastattelemista yrittäjistä aloittavat työpäivänsä rukouksella. Rukouksessa pyydetään apua ja johdatusta päivän haasteisiin.

 

Autokauppias Joni Nelimarkka on oppinut, että kaikki rukoukset kyllä kuullaan, mutta niihin ei aina vastata juuri kuten rukoilija haluaisi. ”Myöhemmin ajateltuna huomaan usein, että hyvä olikin, kun ei vastattu, sillä lopputulos oli paljon parempi kuin osasin edes pyytää.”

Joillakin haastatelluista yrittäjyys on kodin perintöä, kuten keittiöyrittäjä Petri Korhosella tai Radio Dein perustajalla Kirsi Rostamolla. Metalliyrittäjä Anni Kinnunen Saarijärveltä oli päättänyt nuorena, ettei hänestä tulisi koskaan yrittäjää. Hän oli nähnyt omien vanhempiensa kautta, kuinka raskasta yrittäminen oli.

 

Myöhemmin Kinnunen alkoi pohtia yrittämisen hyviä puolia ja huomasi niiden painavan vaakakupissa huonoja enemmän. Ja kun tuli tilaisuus lähteä yrittäjyyden polulle, hän tarttui miehensä kanssa tilaisuuteen.

Rauskasen kirjassa käydään havainnollisesti läpi monia yrittäjyyden kipupisteitä, kuten konkurssia, työuupumusta ja perheongelmia. Moni haastatelluista on käynyt läpi avioeron ja vakavan työuupumuksen. Niistäkin voi oppia valtavasti. Anni Kinnusen sanoin: ”Uupumuksen jälkeen päätin, etten enää ikinä ole työssäni yksin. Palkkasin sihteerin, kokosin tiimin ja hallituksen ympärilleni. Nykyään ymmärrän, että kenenkään ei pitäisi yrittää pärjätä yksin.”

 

Selviytymistarinoiden ohessa kirjasta saa monenlaista yleistietoa, kuten sen, miten Joni Nelimarkan vuonna 2003 perustamasta Bayerncarista tuli Suomen suurin sähköautoliike.

 

Korona väikkyy kummajaisena ja painajaisena yrittäjätarinoiden taustoilla. Huoltamoyrittäjä Jari-Pekka Koponen toteaa: ”Kevään 2020 koronapandemia oli meillekin kova isku. Me valitsimme erilaisen strategian kuin meidän kilpailijat. Me pidimme liikenneasemat auki ympäri vuorokauden, mutta toimimme supistetulla henkilökunnalla. Näin selvisimme, vaikka alussa kaikki näytti tosi synkältä.”

 

 

Jari Olavi HiltunenJaa
Berliiniin nousee kolmen uskonnon yhteiskirkko 
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!