Lauantai 6. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Kustaa, Kyösti, Kustavi, Gustav, Gösta, Gustava
Julkaistu 2.6.2016 00:00

Alkoholipolitiikassa tehtiin kohtalokas virhe

Keskustan eduskuntaryhmä taipui Perussuomalaisten ja Kokoomuksen ajamalle kannalle, että jatkossa vähittäiskaupoissa myydään nelosolutta, vahvoja lonkeroita ja limuviinoja. Samalla Alkojen myyntiaikaa jatketaan iltayhdeksään, kaikissa ravintoloissa saa myydä alkoholia aamuneljään ja 16-vuotiaat pääsevät tarjoilijoiksi kaljakuppiloihin.

Hallitus ottaa nyt kontolleen yhden raskaimmista kansanterveydellisistä virheistä. Lääkäriliitto on muistuttanut, että maassa harjoitettu alkoholipolitiikka on yksi eniten sosiaali- ja terveyskuluihin vaikuttava asia. THL:n tutkijoiden ennusteen mukaan pelkkä nelosoluen tuonti kauppoihin lisää 1 500 sairaalakäyntiä ja 165 alkoholikuolemaa.

Kun vuoden 2004 alkoholiveron alentamisesta seurasi suurin yksittäisen tekijän aiheuttama joukkokuolema maassamme sitten sotien, olisikohan jo syytä uskoa, että alkoholipolitiikkaa on linjattava ennen kaikkea kansanterveyden pohjalta. Tehokkain keino hillitä kulutusta on edelleen hinta ja saatavuus. Alkon toimipisteitä on reilut 300, mutta nyt muun muassa vahvojen oluiden saatavuus kasvaa noin 5 400 vähittäismyyntipisteen kautta. Hyvinvointiyhteiskunnan kantokyky ja suomalaisten terveys jäivät toissijaiseksi, kun hallitus halusi tukea alkoholibisnestä.

Kaikkein kalleimman laskun maksavat kuitenkin ne tuhannet lapset ja nuoret, jotka joutuvat kärsimään lisääntyvästä vanhempien alkoholinkäytöstä, turvattomuudesta ja perheväkivallasta.

Ristin Voitossa käytiin taannoin keskustelua alkoholin käytöstä ja ”heikomman veljen” ehdoilla toimimisesta. Tämä sopisi ohjenuoraksi myös alkoholipolitiikkaan. Kenelle alkoholi ei ole ongelma, saa ruoka- ja seurustelujuomansa varmasti haettua myös Alkosta, mutta alkoholipolitiikassa on lähimmäisyyttä yrittää suojella ongelmakäyttäjiä ja esimerkiksi nuoria alkoholin haitoilta.


Sari Essayah
Kansanedustaja
Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja


Jaa
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!