Torstai 28. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Alma, Alma
Julkaistu 17.11.2016 07:00

Nina Åström: ”Painetulla sanalla on suuri merkitys”

Nina Åström harkitsi pitkään ennen kuin myöntyi kertomaan elämästään kirjassa. - Nyt minulla on kiitollinen olo. Toivon, että Toisin silmin -kirja vie Jumalan valtakuntaa eteenpäin, Åström sanoo. Kuva: Jari Hakola

Nina Åström on lapsesta asti rakastanut kirjoja. Hänen äitinsä luki usein lastenkirjoja Ninalle sekä hänen isoveljelleen ja pikkusiskolleen.

 

– Äiti istui sohvalla, ja me istuimme hänen vieressään. Kuuntelimme korva tarkkana, kun äiti luki meille. Olihan meillä televisiokin, mutta keskityimme tarinoiden kuuntelemiseen eri lailla kuin TV:n katsomiseen, Åström muistelee.

 

Alakouluikäisenä Nina luki muun muassa Enid Blytonin Viisikkoja ja hevoskirjoja, koska hän oli innokas hevostyttö.

 

– Kirjojen lukeminen oli lapsena mielenkiintoista ja jännittävää. Kuvittelin mielessäni, miltä henkilöhahmot, maisemat ja tapahtumat näyttivät.

 

Ninan äiti työskenteli Mäntysaaren kirjakaupan toimistossa Kokkolassa. Teini-ikäisenä Nina pääsi monena kesänä ja joulunalusaikana kirjakauppaan töihin.

 

– Opin sen, että sisällön lisäksi kirja on fyysisenäkin esineenä arvokas. Siinä on tietynlaista arvokkuutta, kun näkee jonkin tekstin painettuna paperilla. Kiinnitän yleensä huomiota kirjan ulkoasuun, kannen materiaaliin ja kirjasintyyppiin.

 

Kirjat tukevat uskossa kasvua

Sen jälkeen, kun Nina Åström oli lukioikäisenä tullut uskoon, hän alkoi lukea Raamattua ja hengellisiä opetuskirjoja.

 

– Kun olin opiskelemassa englannin opettajaksi, äiti antoi minulle joululahjaksi yhden C.S. Lewisin Ransom-trilogian romaaneista. Kirjasarjassa Lewis kuvaa kristinuskon peruustotuuksia tarinankerronnan ja vertauskuvien kautta.

 

Kristillisistä kirjoista C.S. Lewisin Tätä on kristinusko ja Ransom-trilogian keskimmäinen romaani Matka Venukseen ovat vaikuttaneet Åströmiin eniten.

 

– Olen lukenut paljon myös Watchman Neen ja Henry Nouwenin kirjoja. Kristityn laulaja-lauluntekijä Keith Greenin elämäkerta No Compromise oli aikoinaan minulle hyvin tärkeä.

 

– Nykyään lukemisen lisäksi haluan kuunnella opetuksia. Olen kuunnellut YouTubesta muun muassa Tim Kellerin saarnoja, joista olen oppinut valtavasti, Åström kertoo.

 

Raamattu on rakkauskirje

Nina Åström lukee joka päivä rinnakkain sekä Vanhaa että Uutta testamenttia. Hän on lukenut Raamattua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi mutta viime vuosina lähinnä englanniksi.

 

– Koska teen kansainvälistä työtä laulaja-lauluntekijänä ja evankelistana, minun on tarpeellista muistaa ulkoa tiettyjä raamatunjakeita englannin kielellä. Eri käännösten lukeminen myös avaa Raamatun sisältöä rikkaalla tavalla, artisti perustelee.

 

Åström on ottanut ohjenuorakseen raamatunopettaja John Piperin neuvoman tavan: kannattaa lukea Raamattua Jumalan rakkauskirjeenä ihmiselle. Kohdatessaan asioita, joita ei ymmärrä, niiden merkitystä voi tutkia lisää, jotta pystyy ymmärtämään rakkauskirjeen koko sisällön.

 

– Suhteeni Raamattuun on muuttunut vuosien varrella, sillä siitä on tullut minulle tärkeämpi. Vuosia sitten päätin ruveta lukemaan Raamattua periaatteessa joka päivä – tuntui miltä tuntui. Jonkin ajan kuluttua tajusin, etten voi enää olla ilman sitä.

 

– Raamattu kirkastaa Jeesusta, ja Jeesus on Leipä. Kun syön ruokaa, se tulee osaksi minua ja pitää minut hengissä. Siten toimii myös Raamatun lukeminen.

 

 

Heli MarkkunenJaa
Pienen kylän herätys
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
Ruotsissa ”koronaväsymystä”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!