Mieskuoro Graniitti vieraili Teneriffalla

Graniitti-kuoro lauloi Puerto de la Cruzin torilla Suomen itsenäisyyspäivän juhlassa, jonne saapui satoja suomalaisia matkailijoita. Kuva: Pirkko Pennanen

Teneriffa, Las Americas joulukuun 3. päivä: 28 astetta lämmintä, tuulta 2 m/s, aurinkoista.     

 

– Huomenna pannaan musta puku, musta paita, oranssi solmio ja taskuliina, Pirkko ilmoittaa.

 

Graniitti-kuoron miehet eivät nurise, vaikka paidanselkä on märkä. Mieskuoron emo Pirkko Hyttinen sanoo, miten kullakin esiintymiskerralla pukeudutaan.

 

Kuoro on juuri esiintynyt Skandinaavisen turistikirkon tiloissa huvipursisataman luona yllään farkut ja valkoinen pikeepaita. Turistimekan elämä sykkii meluisana ja rauhattomana taustalla. Kuoron tunnuslaulun sanat ”En tiedä kuinka saapuikaan rintaani rauha tää…” koskettavat kuulijoita kyyneliin saakka.  

 

Mukana matkalla on 26 kuorolaista, jotka ovat lähteneet viikon keikalle avustaakseen turistikirkon toimintaa. Lähes kaikilla on mukanaan vaimot.

 

Vierailukohteita on Kanarian saariin kuuluvalla Teneriffalla kaksi: saaren eteläosan nuori turistikaupunki Las Americas ja pohjoisosan vuonna 1608 perustettu Puerto de la Cruz. Matka kaupungista toiseen kestää pari tuntia.

 

Kuoron johto osaavissa käsissä  

Mieskuoro Graniittia johtaa lahtelainen musiikinopettaja Sakari Kokkonen, helluntailiikkeen musiikin grand old man. Diplomipianisti Pirkko Hyttinen toimii säestäjänä.

Kuoro on konsertoinut kotimaan lisäksi Amerikassa ja Virossa sekä tuottanut 2014 levyn Syvä rauha.     

 

Mieskuoroidea syntyi Lahden Talvipäivillä 2004, jolloin Pirkko ehdotti Sakarille:

 

– Perustetaanko mieskuoro? Sinä johdat, minä teen kaiken muun, hän lupasi.

 

Näin Pirkosta tuli kuoron pianisti ja asiainhoitaja. Hän tekee ohjelmat, jotka Sakari tarkistaa.

Tavoitteena on saada aikaan kiinnostava ja aiheeltaan etenevä musiikillinen kokonaisuus. Esiintymispaikka otetaan aina huomioon.

 

Kuorolaiset ovat kuoron- ja musiikinjohtajia tai muuten innokkaita musiikki-ihmisiä. Heitä on kaikkiaan kuusikymmentä. 

 

Sakari Kokkonen ja Pirkko Hyttinen ovat ansioituneita musiikin ammattilaisia. Kokkonen on johtanut 1960-luvulta alkaen Lahden helluntaiseurakunnan kuoroja sekä monia koulu- ja edustuskuoroja. Hyttinen on puolestaan järjestänyt lukuisia musiikkitapahtumia ja toimii nykyisin Helluntaiseurakuntien Musiikki ry:n puheenjohtajana.

 

”Suomen hengellinen kansalliskuoro”

Graniitin tärkein tehtävä on evankeliumin julistaminen. Kuorolaiset kertovat musiikin avulla myös omasta kokemuksestaan.

 

– Näin laulut tuovat ihmisille iloa ja lohtua, Sakari Kokkonen sanoo.

 

Graniitti-kuoro lauloi Teneriffalla viidessä eri tilaisuudessa. Kaikki paikat tulivat täyteen kuulijoita. Toisena matkapäivänä ryhmä esiintyi Puerto de la Cruzin turistikirkossa, jossa viimeisen laulun jälkeen yleisön joukosta kuului toivomus:

 

– Yksi laulu vielä!

 

Kuoron laulu soi ehkä parhaiten San Eugenion ekumeenisessa kirkossa, jossa Runebergin Sua lähde kaunis katselen kaikui taivaallisen kauniina. Keveä urkujensoitto taustalla sai mielet herkistymään ja ohikulkijat pysähtymään kirkon ovelle. Jotkut tekivät ristinmerkkejä kuultuaan tuttuja hengellisiä sävelmiä.  

 

Turistikirkkojen toiminta on kristittyjen yhteistyötä parhaimmillaan. San Eugenion alun alkaen roomalaiskatolisessa kirkossa kokoontuvat vuoroin helluntailaiset, luterilaiset ja metodistit.

 

– Graniitti on yksi Suomen syväkivilajeista, kansalliskivi. Mieskuoro Graniitti on puolestaan Suomen hengellinen kansalliskuoro. Se loi todellisen juhlatunnelman tähän kirkkoon, luterilaisen kirkon pastori Peter Kankkonen sanoi konsertin jälkeen.

 

Paikalla oli myös turistikirkon työssä toiminut kanttori Martti Ylipää.

 

– Kuoron mollivoittoisissa lauluissa on tiettyä herkkyyttä. Yhtenäinen äänenmuodostus tuo siihen hyvän soundin. Kuoro osaa ottaa nyanssit hienosti ja tottelee johtajaansa, hän arvioi.

 

Graniitti-kuoro loi itsenäisyyspäivän aattona lauluillaan juhlatunnelmaa San Eugenion kirkkoon. Kuva: Tuija ReinikainenMukana itsenäisyyspäivän juhlassa

Itsenäisyyspäivänä Puerto de la Cruzin torille kokoontui satoja suomalaisia. Juhlassa puhui paikallinen kaupunginjohtaja. Graniitti-kuoro lauloi etelän lämpöön paenneille suomalaisille Finlandian ja Jukka Kuoppamäen laulun Sininen ja valkoinen. Siinä lauluntekijä kuvailee kotimaatamme: ”Juuret kasvoi maahan sen, kylmän sekä routaisen. Lämmön tunsin kuitenkin lujuudessa graniitin…”

 

Viimeinen ilta pidettiin San Fransiscuksen 1600-luvun alussa rakennetussa luostarikirkossa. Kirkon tunnelmaan sopi hyvin laulu On niin autuasta käydä.

 

– Tuo kuulosti riemulliselta matkalta Jeesuksen seurassa. Onnetonkin kulkija voi yhtyä tähän riemuun, konsertin juontaja, kanttori Markku Ylipää kommentoi. 

 

Puheen tilaisuudessa piti terapeutti Seppo Jokinen, johon Graniitti-kuoron konsertti teki syvän vaikutuksen.

 

– Aloititte laulamalla Siunaa ja varjele meitä. Me tarvitsemme sitä. Kaipaamme kotiin, Suomen kesään. Kun tulee syksy ja ensilumi, silloin meitä polttaa lähtö tänne. Olemme kahden maan kansalaisia toisessakin mielessä.

 

Vaeltajan laulu soi kauniina barokkikirkon holveissa ja jäi matkalaisen mieleen.

 

 

Asta TillanderKanariansaarten turistilähetystyö  

Suomalaisella turistilähetyksellä on Kanariansaarilla viisi toimipaikkaa. Gran Canarialla on kolme: Las Palmas, Playa del Inglish ja Puerto Rico. Teneriffalla on kaksi: Las Americas ja Puerto de la Cruz. Kokouksista ilmoitetaan myös Hyvän Sanoman Minne mennä -palstalla. 

Toimintaa koordinoi Kanariansaarten suomalainen turistilähetys ry. Sen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä turistipastori Esa Rantala.

 

Turistikirkoissa pidetään tilaisuuksia maanantaina ja perjantaina, joka on lauluilta. Kokoontumisten lopuksi juodaan yhdessä pullakahvit, ja tarjolla on myös karjalanpiirakoita.

Las Americasin Skandinaavisessa kirkossa kokoonnutaan lisäksi sunnuntai-iltaisin. Kokouksiin osallistuu 30–60 ihmistä.  

 

– Jaamme kerran viikossa kutsuja noin 120 hotelliin, kertovat Skandinaavisen kirkon hyväksi toimivat tamperelaiset Airi ja Kaarlo Rieppo.    

 

Graniitti-kuoron kakkostenori Rauno Loikkanen avustaa Terttu-vaimonsa kanssa Puerto de la Cruzin turistikirkon toimintaa jo kuudetta talvea. Heitä vetää tänne evankeliumin työ. Turistikausi kestää marraskuun alusta maaliskuun loppuun.   

 

Erikieliset kristityt pitävät vuoronperään kokouksia tai lauluiltoja myös paikkakunnan vanhoissa roomalaiskatolisissa kirkoissa, jotka on vihitty ekumeenisiksi kirkoiksi. 

 

– Täällä kokoontuu koko Suomen kirkko, baptistit, helluntailaiset, luterilaiset ja metodistit, Loikkanen kiittää kristittyjen yhteistyötä. 
51-52/2016

UutisetLogomon joulujuhlassa aatonaattona työttömät ja vähävaraiset saavat arvokkaan kohtelun.
UutisetErityisesti viisumeja koskevat muutokset kiinnostivat idäntyön ystäviä Tampereella.
PuheenaiheMihat Mohammadi tuli Suomeen hieman yli vuosi sitten. Kristitylle afganistanilaiselle vuosi on ollut raskas mutta Jumalan siunaama.
ArtikkelitLutherin toivorikkaassa virressä soivat elämän tunnot kaikkine sävyineen.
MuutSaarijärveläinen Juha-Pekka Paananen otti viime vuoden parhaan luontokuvan.
MuutVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
UutisetMatkailijan lauluillat loivat kirkkoihin juhlatunnelmaa Suomen itsenäisyyspäiväviikolla.
MuutJumalalla on jättikokoinen antajan sydän. Hänen kosketuksessaan ihmiskuntaan on historian alusta asti ollut vahva ja kestävä antamisen leima.
MuutMenneen syksyn olen ollut sapattivapaalla. Se on ollut elämäni mukavimpia ajanjaksoja.

Kun kesällä irtauduin viimeisimmästä työpaikastani, koin jättäväni sinne kaikki sisäiset voimavarani...
ArtikkelitKiitollisuuden ilmauksena suomen kielessä käytetään sanaa kiitos. Perinteisesti tätä sanaa on kansamme parissa käytetty harvakseen, koska on pelätty sen ylpeäksi tekevää vaikutusta. Virheiden löytämis...
MuutUskon askelissa -teoksen ovat yhteistyössä julkaisseet Tampereen Rukoushuoneyhdistys Saalem ry ja Aikamedia. Ulkoasu on silmää miellyttävä, mutta kirja on yllättävän ohut siihen nähden, että Sirpa Tör...
UutisetMaria ja Henri Vanonen uskovat, että yhä useampi kuluttaja ostaa mieluummin yhden laadukkaan ja ekologisen villapipon kuin kolme halvalla tehtyä akryylipäähinettä.
MuutJoulun seimiasetelmissa eläimillä on keskeinen rooli. Paavalin mukaan koko luomakunta odottaa vapautumista turmeluksen orjuudesta (Room. 8:19–22), ja Vanhan testamentin eskatologisissa kuvauksissa...
Pääkirjoitus”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon.”


Näin profe...
Miten onRistin Voitto teki viimeksi suuremman lehtiuudistuksen juhlavuonna 2012. Sen jälkeen lehden taittoon ja sisältörakenteeseen on tehty vain pieniä muutoksia. Nyt lehteen on taas luvassa uudis...
Kolumni”Äiti nukkui pois juuri joulun alla. Eihän se yllätys ollut, mutta tätä ikävän määrää en osannut aavistaa. Avaan radion ja kuuntelen joulurauhan julistuksen. Taas kaikki kauniit muistot… Tuntuu kui...
UutisetVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
MielipideMaamme hallituksen ja viranomaisten harjoittamaan pakolaispolitiikkaan, niin sanottuun ”paperittomien” asemaan, ja aiheista viime aikoina käytyyn yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyen hal...
MielipideRistin Voitossa (RV 48) uutisoitiin saksalaiskirkon päätöksestä, jonka mukaan juutalaisia ei tule käännyttää kristinuskoon. Saksan evankelinen kirkko, Evangelishe Kirche in Deutschland eli...
MielipideLuin Ristin Voitto -lehdestä, että luterilaiset ja helluntailaiset aikovat pyytää anteeksi toisiltaan sanomisiaan, ja sitä, mitä pahaa ovat toisistaan puhuneet (RV 47).


Mitä on an...
MuutEsa Pikkumäki, Tuulinen maa.
Väyläkirjat 2016, 316 sivua.

Rovaniemeläisen pastori Esa Pikkumäen esikoiskirja Tuulinen maa on syksyn yllättäjä hengellisen kirjallisuuden rintamalla. Kyseessä...
MielipideVuosia sitten huomasin ilokseni puhujapaikalta, että eräs tuttava istui seurakuntamme tilaisuudessa. Hän ei kuulunut omaan seurakuntaani, enkä muistanut häntä myöskään aikaisemmin nähneeni r...
MuistolleAnneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-...
MuutExodus-kvartetilta on totuttu kuulemaan hyvää stemmalaulua, eikä tämä uusi maxisingle tuota kuulijalle pettymystä. Vuosien yhteistyö kuuluu myös sovituksissa ja bändin soitossa. Exodus-kvartetin muodo...
UutisetHuippuoppilas karkasi ensin koulusta, koska ei halunnut opiskella vammaisten kanssa.
ArtikkelitItämaan tietäjät lahjoineen kelpaavat esikuviksi kristityille.
MuutSuuressa lapsijoukossa laulaminen ja evankeliumin välittäminen oli nykyisille nuorille aikuisille unohtumaton kokemus.
PikavisiittiJorma Kuosmasta on tituleerattu sekä Lohjan kylähulluksi että helluntailiikkeen tunnetuimmaksi joulupukiksi.
UutisetSuomen Metodistikirkko menetti samana päivänä johtajansa sairaudelle ja neljä nuorta ihmistä onnettomuudelle.
MuutYrittäjä Unna Lehtipuu kehottaa miettimään, sijoittaako aikaansa ja rahojaan arvojensa mukaisesti (Sana 49/16).

– Kun lahjoitat rahaa toiselle, aivojesi palkitsemiskeskukset aktivoituvat. Antam...
MuutVaajakoskella Suvannon päiväkeskuksen ovet avautuvat jouluaattona sellaisille, jotka kaipaavat joulun tunnelmaa mutta eivät kykene sitä itselleen järjestämään.
MuutPapualaisen helluntaijohtajan hengelliset isät ja äidit tulivat Pohjoismaista.
UutisetApua on jaettu tarvitseville pian 50 vuotta.
UutisetKaikki saa Herralle laulaa -konsertti taipui toissa sunnuntaina jouluisaksi Oi mikä riemu -kokoontumiseksi, jossa mukana olivat myös muun muassa Pekka Simojoki (kuvassa), Nina Åström, Jaana Pöllänen j...
UutisetKirkkonummen helluntaiseurakunta vihki toissa viikonloppuna käyttöön uudet toimitilat.

Ajatus tiloista eli paikkakunnalla pitkään, aina seurakunnan perustamisesta vuodesta 1989. Seurakunta sai...
UutisetKirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan uskonto ja hengellisyys ovat vähentyneet joulun ajan lastenkirjoissa.

– Toisaalta yllättävän moniin kirjoihin on sisään kirjoitettu toisint...
UutisetEvankelis-luterilaiselle kirkolle maksettava rahoitus yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta ei kasva lähivuosina. Eduskunta päätti asiasta toissa perjantaina. Aiemmin rahoitus oli sidottu indeksiin, m...
UutisetToivakkalainen 34-vuotias perheenisä menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen marraskuun alussa. Häneltä jäi puolison lisäksi viisi pientä lasta.

Helluntaiseurakunnan eläkkeellä oleva työntekijä...
UutisetLegendaarinen raamattuanimaatio Superkirja julkaistiin äsken Japanissa. Sarja innosti heti paikallisia perheitä, uutisoi animaation levityksestä vastaava CBN.

Superkirja esiteltiin festivaaleil...
UutisetKristityt ovat yksi maailman vainotuimpia ryhmiä, muistuttivat vainoja tarkkailevat ryhmät joulukuun alussa.

Esimerkiksi YK:n alainen UNHRC luonnehti, että Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkausten...
UutisetIhmiset, jotka eivät käy kirkossa, eivät olekaan vihaisia henkilöitä, jotka eivät halua keskustella uskovaisten kanssa, kertoo The Christian Post. Väitteet perustuvat LifeWay Researchin ja Billy Graha...
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
Koskettavien kirjojen asialla
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!